rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Poliţia face anchetă!

GMS, contrazis de călători. Erau sau nu pasageri în picioare în maxi taxi, în accidentul de la Năvodari?

Cel mai recent accident rutier în care a fost implicat un microbuz de transport persoane îi pune, din nou, în tabere opuse, pe călători şi pe reprezentanţii firmei care deţine maxi-taxiul. Motivul vrajbei: erau sau nu în microbuz pasageri peste limita legală? Grup Media Sud, firma de transport persoane ce deţine microbuzul, zice că nu erau, călătorii îi contrazic.

Accidentul a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 11 august, pe ruta Constanţa - Năvodari, mai precis, pe podul de la Năvodari, unde şoferul unui BMW nu a respectat regulile de prioritate, nu a dat prioritate de trecere şi a lovit în plin microbuzul firmei Grup Media Sud, cu numărul de înmatriculare CT-12-LAG, care circula pe linia 23. În urma accidentului, trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.

GMS: „Nu erau mai mulţi pasageri decât prevede legea”

La puţin timp după accident, reprezentanţii firmei Grup Media Sud au ieşit în spaţiul public, cu o declaraţie cel puţin surprinzătoare, menită să sublinieze faptul că în microbuz nu erau mai mulţi călători decât permite legea. „Ca urmare a articolelelor apărute în presa din Constanţa, referitoare la accidentul produs în data de 11 august, pe podul de la Năvodari (...), dorim să clarificăm unele aspecte pentru opinia publică şi, în special, pentru constănţenii care călătoresc zi de zi cu microbuzele GMS. (...)

Potrivit acestor informaţii oficiale, în microbuz, la momentul accidentului NU se aflau persoane în picioare. Drept urmare, NU existau mai mulţi pasageri decât prevede legislaţia în vigoare. Clienţii Grup Media Sud care au fost răniţi în urma accidentului provocat de şoferul autoturismului se ridicaseră de pe scaune pentru că urmau să coboare şi NU au călătorit în picioare pentru că nu existau locuri libere, după cum, în mod neadevărat, a fost relatat în presă, dar şi în mediul online.

Mai mult, în ultima perioadă, astfel de informaţii neadevărate au fost propagate în presa din Constanţa sub forma unor articole menite să creeze reacţii negative în mediul online, să aducă trafic site-urilor respective şi să prejudicieze grav imaginea Grup Media Sud, o companie care activează în oraşul de la malul mării de ani de zile, timp în care microbuzele, care transportă zilnic mii de constănţeni, nu au fost implicate în accidente rutiere grave”, au precizat reprezentanţii GMS.

Pasagerii acuză că maxi-taxi-ul era full!

În schimb, călătorii care se aflau în momentul accidentului în microbuzul 23, dar şi un martor care a ajuns printre primii la locul incidentului rutier şi a acordat ajutor victimelor, susţin contrariul. Microbuzul cu pricina are o capacitate de 19+1 locuri, ceea ce înseamnă că, potrivit legislaţiei, în momentul producerii accidentului, în interior ar fi trebuit să se afle 19 pasageri şi şoferul. Unul dintre martorii prezenţi la locul incidentului a declarat pentru „Replica” de Constanţa că din microbuzul respectiv au coborât, însă, aproape 30 de persoane.

„Eram în spatele microbuzului, am apucat să număr 28 de persoane care au coborât şi zic că am apucat, pentru că o parte dintre ei au fugit panicaţi”, a afirmat martorul, care a realizat în fotografii şi filmuleţe, pentru a evidenţia că în maxi - taxi erau mult mai mulţi călători decât numărul de locuri. Un năvodărean, a cărui mamă era pasageră în microbuz, ne-a declarat acelaşi aspect.

„Mama s-a urcat în microbuz de la Dacia, iar până la Năvodari a stat în picioare, împreună cu alţi pasageri. Nu a stat de plăcere, vă daţi seama... Pur şi simplu nu erau locuri. Din câte ştiu de la mama, era destul de plin, pentru că au stat destul de înghesuite, deci presupun că erau peste cinci persoane în picioare în momentul accidentului. Şi eu am făcut atâţia ani naveta, dar am evitat GMS-ul, din cauza lipsei aerului condiţionat şi a transportului cât mai aglomerat”, a afirmat bărbatul.

Victimă a accidentului: „Încă sunt în stare de șoc, nu îmi scade tensiunea!”

Liliana Cioc este una dintre cele trei victime rănite în accident. Femeia a afirmat pentru „Replica de Constanța” că, într-adevăr, microbuzul era umplut cu pasageri peste limita legală: „Microbuzul a fost full! Iar șoferul a mai tot luat pasageri din toată Mamaia”. Cât despre afirmația celor de la GMS că persoanele aflate în picioare se pregăteau să coboare, femeia îi contrazice. „Eram la jumătatea podului, de ce să se ridice de pe scaune atât de devreme, mai era mult până la prima stație, la Penny. Erau persoanele care au călătorit în picioare”.

Femeia spune că nu era în picioare în momentul impactului, ci se afla pe scaunul din spatele șoferului, fiind proiectată în scaunul acestuia. „Eu am fost rănită cel mai grav, la cap, sunt plină de vânătâi, pomeții loviți, dantura afectată. Nu pasagerii care erau în picioare au fost răniți, ci noi, de pe scaune. Mai este o femeie care a avut o tăietură la picior.

„La spital mi-au făcut o radiografie, mi-au spus că sunt în regulă, dar acum am dureri îngrozitoare de cap. La spital nu m-au șters de sânge, nu m-au pansat, nimic, am plecat de acolo, s-a speriat taximetristul de mine când m-a văzut plină de sânge. Am înțeles că șoferul microbuzului șofează în continuare, fără probleme, iar eu sunt în stare de șoc, nu îmi mai scade tensiunea!”, ne-a povestit femeia care a fost rănită în accident.

Elena, o altă călătoare, ne-a povestit: „Era, aproximativ 27 de persoane în microbuz. Până pe pod, am stat în picioare, nu știu ce mi-a venit să mă așez. Nu prea am fost atentă la ce s-a întâmplat, pentru că veneam de la muncă și aproape ațipeam. Am simțit doar frâna bruscă și cum îmi țâșnea sângele din gură. După accident, erau toți speriați, țipete, plânsete. După aproximativ zece minute, se gândește șoferul să ne întrebe dacă a chemat cineva ambulanța, iar eu i-am replicat: Asta nu era treaba dvs.? Între timp, noi ajutam o femeie, care era mai rănită decât restul și încercam să o ținem conștientă”.

La ora actuală, Serviciul Poliției Rutiere desfășoară o anchetă cu privire la împrejurările în care a avut loc accidentul. Iar unul dintre aspectele ce urmează să fie stabilite, până la final, este și dacă era respectată prevederea legală privind numărul de pasageri.

Ce riscă firma deținătoare a maxi-taxiului dacă se stabilește că erau aproape 30 de pasageri sau peste, cum spun oamenii? O sancțiune de clasa III-a, de la 6 la 8 puncte amendă și...cam atât! Legislația prevede, e drept, și posibilitatea ridicării licenței de transport, dar așa cum se știe, nicio firmă de transport persoane nu și-a pierdut licența în ultimii ani, la Constanța. De altfel, lunile trecute, autoritățile județene au efectuate ample controale la firmele de transport persoane, le-au sancționat cu amenzi și le-au pus în vedere să mărească numărul de mașini de pe trasee.

În aceste condiții, nu se poate să nu ne întrebăm ce motive au avut reprezentanții Grup Media Sud să iasă în public cu declarația menționată mai sus, tocmai după acest accident? Să aibă oare legătură cu faptul că și lor, precum celorlalte firme de transport persoane, li s-a pus în vedere de către autoritățile județene să ia măsuri reale pentru a nu mai fi pasageri în picioare?

Florentina BOZÎNTAN

Video:

luni, 21 august 20176538
Comentarii

00Fara gsm(21 aug 22:26)
Sa scoata putregaiele astea din oras avem rtc nu trebuie maxi taxi avem taxi ce drac
06Vrem RATC 23 spre NAVODARI !(21 aug 15:17)
Ce o mai dati de gard ! Firmele GMS si JTA sunt de caca ..... I-au imbogatit pe patroni! In BULGARIA tot transportul public e de stat ! Si nu au ciurucuri de masini .... au autobuze MERCEDES cu aer conditionat !Cum pula mea 37 de ani RATC-ul a deservit tot judetul si acum toti pulifrici cu 2 microbuze inghesuie calatorii !?!!
15Calin Mihaela(21 aug 09:56)
Tot timpul microbuzele acestei firme nesimtite sunt pline!!
112Un Cetatean(21 aug 09:10)
Sa dispara aceste pericole pe roti asa zisele maxi taxi! Reabilitati d-le primar Fagadau RATC-ul cu autobuze de capac. mare ! La noi chiar trebuie tot timpul sa se intample o tragedie de proportii ca sa se schimbe ceva?
119CALATOR(21 aug 08:31)
VA ROG SA INTELEGETI , ZILNIC MICROPBUZELE SUNT SUPRAINCARCATE , MULT PESTE 25-28 PERSOANE . ULTIMII CARE URCA SE INTIND PE BORD , LIPITI DE PARBRIZ , SOFERUL NU VEDE NIMIC IN DREAPTA . VENITI , IN CIVIL , INTRE 06-O9 SI 15-18 SI FILMATI DIN INTERIOR . CAND SUNT CONTROALE SE ANUNTA SI NU MAI OPRESC IN STATII . OPRITI CIRCUL!!!!!!! VREM AUTOBUZE DE CAPACITATE .
014Adevarul(21 aug 08:30)
GMS ar fi fost mai bine sa se abtina de la comentarii , este un fapt , o realitate , cu totii le vedem prin trafic pline cu mult peste capacitate ....vedem formele pasagerilor lipite de geamuri !
011doru(21 aug 07:55)
Primaria pri primar e de vina pentru ca a lasat linia 23 pe mana hotilor.
012Reintroduceti 23 RATC !(21 aug 07:40)
Pana in anul 2002 aceasta ruta era deservita de RATC care avea autobuze mari si soferi cu experienta .... si mai dadeau si bilete ! S-a vrut eliminarea Regiei autonome in detrimentul firmelor private care cotizeaza la CJ ! Sictir !
017dexter(21 aug 06:16)
Toate mijloacele de transport private merg cu masinile full, desi acele maxi taxi sunt prevayute cu calatori doar pe scaune TOATE. Indiferent de ruta. Nu ai de ce sa tetii in mers, poate doar de bara vreunui domn din spate..... Se stie acest lucru, se merge pe blat, doar cand apare un accident incepe o penibil ancheta despre care uitam ca oricum dureaya prea mult. Nu mai vorbim de biletele care nu se dau. Jaf ordinar.
154Constantean(21 aug 01:28)
Mergeti cu taxiul!
113filosofie cu caschete(21 aug 01:01)
Gata ma! Face politia ancheta,ma! E clara treaba,ma! Vreo cinci ani numara pana afla cati pasageri au fost in microbuz! Totul e sa nu le dea cu rest! Garrrrrcea!pana la cat stii a numara?
09....hsjsh(21 aug 00:21)
Gogiu....cu ce vrei sa ajung la munca ? Cum poti sa spui ca noi suntem de vina...esti slab tare de tot.sus prietene..navetist lasa ca a fost si PDL la putere si tot aia a fost...
211Gociu(20 aug 23:15)
Oamenii sunt de vina ca folosesc firma aia de cacat ptr a se deplasa. Daca nu se urcq nimwni o saptamana in troacele alea de masini, se inchid singuri
221navetist(20 aug 22:56)
Atata timp cat la Navodari este PSD la Constanta este PSD iar la ARR si RAR sunt pusi oamenii PSDului, e si normal ca firmele conduse de PSD sa fie protejate!!!!!
mai mult...Replica
5 aug 10:25ReplicaCUM își BATE STATUL JOC de o JUDECĂTOARE BOLNAVĂ de CANCER

O judecătoare din Constanța, bolnavă de cancer, se află de patru ani de zile la mâna statului. Ministerul...1531

5 aug 00:00ReplicaCUM ACȚIONA o MEGA GRUPARE INFRACŢIONALĂ formată din 51 de INCULPAȚI!1682
5 aug 00:40ReplicaTânărul SALVAT de la ÎNEC, în Eforie, luat la BĂTAIE de TA-SU! VIDEO3811
5 aug 00:00ReplicaBOMBĂ: Dosarul RETROCEDĂRILOR ar putea fi REJUDECAT, iar CONDAMNAȚII ELIBERAȚI

În februarie 2019, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au tranșat dosarul Retrocedărilor, mai...2040

5 aug 00:29ReplicaEXCLUSIV! BĂTAIE ca-n VESTUL SĂLBATIC: un BĂRBAT a fost CĂLCAT în PICIOARE!1321
5 aug 00:00ReplicaPLAJA din EFORIE a lui GEORGE COPOS PLÂNGE după TURIŞTI1034
5 aug 00:00ReplicaPREȘEDINȚI ai Consiliului Judeţean cu un PALMARES semnificativ de… DOSARE PENALE

În anul 1992 se instala la Constanța ca președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Mihăiești. Succesorii...738

5 aug 00:00ReplicaMuhscină ACUZAT că FACE JOCURILE PSD, înaintea ALEGERILOR659
5 aug 10:11ReplicaZANFIR IORGUŞ vrea să REDEVINĂ PRIMARUL MANGALIEI cu sprijinul PSD645
5 aug 00:42ReplicaCRIMINALUL, care și-a UCIS AMANTA pe CÂMP, a vrut să se DISTREZE pe LITORAL, pe BANII VICTIMEI

Vasile Pascale şi-a ucis amanta, pe care o cunoscuse prin intermediul unei reţele de socializare, în noaptea de 3...1358

5 aug 00:02ReplicaS-a suit BEAT la VOLAN pentru că i-a fost FRICĂ de CÂINII MAIDANEZI!409
5 aug 00:00ReplicaÎn PARCAREA centrului comercial TOM se vând PARFUMURI CONTRAFĂCUTE497
Vremea
25.1°25.1° - 25.8° miercuri, 5 august 2020
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.24 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 aug 00:00SportCristiano Ronaldo se bucură de vacanţă pe noul său yacht de 6 milioane de euro

Starul portughez Cristiano Ronaldo, atacantul echipei Juventus Torino, a profitat de cele câteva zile de vacanţă pe...330

5 aug 00:00SportAdrian Mutu a condus primul antrenament ca selecţioner U21

Adrian Mutu a condus, marţi, primul antrenament din funcţia de selecţioner U21. Şedinţa de pregătire a durat...242

5 aug 00:00SportPreşedintele Federaţiei Române de Şah s-a suspendat din funcţie până la 1 octombrie. Care este motivul

Preşedintele Federaţiei Române de şah, Sorin Iacoban, a declarat, marţi, ca s-a suspendat din funcţie până la...234

5 aug 00:21SportTraseul către grupele UEFA Champions League ale campioanei CFR Cluj

CFR Cluj va fi cap de serie la tragerile la sorți care vor avea loc în 9 august, pentru turul 1 al UEFA Champions...323

Local
5 aug 19:51LocalControlorul care instiga la nepurtarea măștii, amendat de polițiștii constănțeni

Controlorul de bilete și unii dintre călători dintr-un tren CFR au fost filmați luni dimineață fără mască,...753

5 aug 00:00LocalȘoferul SUV-ului care a PROVOCAT accidentul de pe Alexandru Lăpușneanu este fondatorul Dabo Doner, Dan PAȘTIU

Neatenția la volan sau graba în trafic continuă să producă accidente în Constanța. Marți, 4 august a.c., s-a...6167

5 aug 19:49LocalBărbat din Eforie, SĂLTAT de poliţişti în timp păcălea oamenii cu ALBA-NEAGRA

713

5 aug 00:05LocalVIDEO! Bărbat DISPĂRUT în MARE, la VAMA VECHE!

Militarii din cadrul ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină după ce o persoană a fost dată dispărută în...992

5 aug 19:50LocalCĂRUŢĂ percheziţionată de POLIŢIŞTI

Polițiștii Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu împreună cu polițiștii din cadrul Postului de Poliție...877

5 aug 19:49LocalRAZII pe ȘOSELE pentru prevenirea ACCIDENTELOR

În perioada 31.07- 02.08.2020, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au...516

5 aug 19:48LocalTÂNĂR BĂGAT în PUȘCĂRIE pentru FURT

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 3 august a.c., un bărbat, de 23...539

5 aug 19:47LocalLa volan, BEȚI și fără PERMIS

Șoferii continuă să sfideze legile rutiere! La data de 3 august a.c., în jurul orei 14.15, polițiști din cadrul...597

5 aug 19:47LocalATENȚIE! ISU Dobrogea: peste 700 de PERSOANE au AVUT NEVOIE de îngrijiri medicale PE PLAJĂ

536

Politică
5 aug 00:00PoliticăȘefa DIICOT redeschide dosarul 10 august, în care sunt vizați șefii din Jandarmerie

DIICOT a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că, prin ordonanţa din data de 04.08.2020, procurorul şef...220

5 aug 21:04PoliticăPremierului i s-a solicitat să amâne începerea anului școlar pentru 1 octombrie

Vicepreşedintele la nivel naţional al Pro România, deputatul de Suceava Ioan Cătălin Nechifor, i-a solicitat,...231

5 aug 00:00PoliticăAmbasadorul Israelului: Suntem dispuşi să împărtăşim toată experienţa şi tehnologiile noastre cu România

217

5 aug 00:00PoliticăLegi privind campaniile de informare în contextul COVID-19, promulgate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, două legi privind organizarea şi desfăşurarea unor campanii de...199

5 aug 00:00PoliticăBuzatu: Partidul traversează o perioadă extrem de complicată din punct de vedere al structurilor de conducere

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marţi, că a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte...221

5 aug 00:00PoliticăTăriceanu: Cîţu refuză să facă norme de aplicare legii privind amânarea plăţii chiriilor în perioada de urgenţă

209

Interviuri
23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3381

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre...3594

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

2077

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...8788

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....4345

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

12251

Monden
5 aug 20:15MondenEi sunt actorii de la Hollywood care au iubite de vârsta fiicelor!

Se spune că vârsta nu este decât un număr. Sean Penn, 59 de ani, s-a însurat recent cu iubita lui de 28 de ani...339

5 aug 00:00MondenRegina Elisabeta le-a transmis lui Harry şi lui Meghan că se pot întoarce oricând în familia regală

Ceea ce este considerat de mulţi un act de răzvrătire, de frondă, pentru Regină poate părea un moment de...248

5 aug 00:00MondenKatie Holmes, dezvăluiri în premieră despre fiica sa! Ce mare a crescut Suri!

241

5 aug 00:00MondenMarilyn Monroe, „unica“ blondă. „Filmul“ nopţii în care a murit

Se împlinesc 58 de ani de când Marilyn Monroe a fost găsită moartă în camera sa, decesul fiind oficial...262

5 aug 00:00MondenVal Kilmer joacă într-un film cu fiica sa. Actorul care se luptă de cinci ani cu cancerul abia mai poate vorbi

Din 2015, Val Kilmer duce o luptă grea cu cancerul de gât. A avut nevoie de tratamente susținute, printre care...271

5 aug 00:00Monden„The Human Voice“, un scurtmetraj de Pedro Almodóvar, va fi prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia

197

Mapamond
5 aug 00:00MapamondCoronavirus: 159 de noi cazuri în Italia; 3 cazuri importate din România confirmate în regiunea Lazio

Italia a înregistrat în ultimele 24 de ore 12 noi decese provocate de COVID-19, ridicând astfel bilanţul victimelor...196

5 aug 00:00MapamondCei mai mulţi germani, în favoarea retragerii trupelor americane

Cei mai mulţi germani sunt în favoarea retragerii din ţara lor a aproape 12.000 de soldaţi americani, potrivit unui...223

5 aug 00:00MapamondMarea Britanie: Familia regală aduce un omagiu Crucii Roşii Britanice la împlinirea a 150 de ani de existenţă

193

Sănătate
5 aug 00:00SănătateStarea „online” pe rețelele de socializare: cum ne influențează comportamentul

După ce au studiat o serie de utilizatori de smartphone-uri, cercetătorii de la Universitatea din Washington au...202

5 aug 00:00SănătateCâte calorii are ananasul și cum îl poți integra în dieta ta

Ananasul este un fruct pe care ar trebui să îl integrezi în dietă ta nu numai pentru că este gustos, ci și pentru...204

5 aug 00:00SănătateCe să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

231

5 aug 00:00SănătateCum grăbești vindecarea leziunilor vaginale după nașterea naturală

După nașterea naturală apar dureri la nivelul vaginului, scurgeri vaginale, probleme urinare, modificări la nivelul...221

5 aug 00:00SănătateCum interacționezi cu un perfecționist

Vestea bună este că un perfecționist are standarde înalte și o atenție deosebită pentru detalii. Partea proastă...204

5 aug 00:00SănătateStudiu: Care este legătura dintre depresie și furie?

Furia este o emoție pe care oricine o poate resimți din când în când. Dar dacă o persoană este furioasă tot...206

5 aug 00:00SănătateDe ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline

Uleiul de măsline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, însă acum uleiul din tărâțe de...201

5 aug 00:00SănătateÎndesirea părului: soluții care funcționează

Deși nu există nicio modalitate sigură de a schimba textura foliculilor de păr, există multe lucruri pe care le...256

5 aug 00:00SănătatePiperul-călugărului, o plantă utilă în restabilirea echilibrului hormonal

208

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT