REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

GMS, contrazis de călători. Erau sau nu pasageri în picioare în maxi taxi, în accidentul de la Năvodari?

GMS, contrazis de călători. Erau sau nu pasageri în picioare în maxi taxi, în accidentul de la Năvodari?

Replica API 21 august 2017 | 11:48 962

Poliţia face anchetă!

Poliţia face anchetă!

Cel mai recent accident rutier în care a fost implicat un microbuz de transport persoane îi pune, din nou, în tabere opuse, pe călători şi pe reprezentanţii firmei care deţine maxi-taxiul. Motivul vrajbei: erau sau nu în microbuz pasageri peste limita legală? Grup Media Sud, firma de transport persoane ce deţine microbuzul, zice că nu erau, călătorii îi contrazic.

Accidentul a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 11 august, pe ruta Constanţa - Năvodari, mai precis, pe podul de la Năvodari, unde şoferul unui BMW nu a respectat regulile de prioritate, nu a dat prioritate de trecere şi a lovit în plin microbuzul firmei Grup Media Sud, cu numărul de înmatriculare CT-12-LAG, care circula pe linia 23. În urma accidentului, trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.

GMS: „Nu erau mai mulţi pasageri decât prevede legea”

La puţin timp după accident, reprezentanţii firmei Grup Media Sud au ieşit în spaţiul public, cu o declaraţie cel puţin surprinzătoare, menită să sublinieze faptul că în microbuz nu erau mai mulţi călători decât permite legea. „Ca urmare a articolelelor apărute în presa din Constanţa, referitoare la accidentul produs în data de 11 august, pe podul de la Năvodari (...), dorim să clarificăm unele aspecte pentru opinia publică şi, în special, pentru constănţenii care călătoresc zi de zi cu microbuzele GMS. (...)

Potrivit acestor informaţii oficiale, în microbuz, la momentul accidentului NU se aflau persoane în picioare. Drept urmare, NU existau mai mulţi pasageri decât prevede legislaţia în vigoare. Clienţii Grup Media Sud care au fost răniţi în urma accidentului provocat de şoferul autoturismului se ridicaseră de pe scaune pentru că urmau să coboare şi NU au călătorit în picioare pentru că nu existau locuri libere, după cum, în mod neadevărat, a fost relatat în presă, dar şi în mediul online.

Mai mult, în ultima perioadă, astfel de informaţii neadevărate au fost propagate în presa din Constanţa sub forma unor articole menite să creeze reacţii negative în mediul online, să aducă trafic site-urilor respective şi să prejudicieze grav imaginea Grup Media Sud, o companie care activează în oraşul de la malul mării de ani de zile, timp în care microbuzele, care transportă zilnic mii de constănţeni, nu au fost implicate în accidente rutiere grave”, au precizat reprezentanţii GMS.

Pasagerii acuză că maxi-taxi-ul era full!

În schimb, călătorii care se aflau în momentul accidentului în microbuzul 23, dar şi un martor care a ajuns printre primii la locul incidentului rutier şi a acordat ajutor victimelor, susţin contrariul. Microbuzul cu pricina are o capacitate de 19+1 locuri, ceea ce înseamnă că, potrivit legislaţiei, în momentul producerii accidentului, în interior ar fi trebuit să se afle 19 pasageri şi şoferul. Unul dintre martorii prezenţi la locul incidentului a declarat pentru „Replica” de Constanţa că din microbuzul respectiv au coborât, însă, aproape 30 de persoane.

„Eram în spatele microbuzului, am apucat să număr 28 de persoane care au coborât şi zic că am apucat, pentru că o parte dintre ei au fugit panicaţi”, a afirmat martorul, care a realizat în fotografii şi filmuleţe, pentru a evidenţia că în maxi - taxi erau mult mai mulţi călători decât numărul de locuri. Un năvodărean, a cărui mamă era pasageră în microbuz, ne-a declarat acelaşi aspect.

„Mama s-a urcat în microbuz de la Dacia, iar până la Năvodari a stat în picioare, împreună cu alţi pasageri. Nu a stat de plăcere, vă daţi seama... Pur şi simplu nu erau locuri. Din câte ştiu de la mama, era destul de plin, pentru că au stat destul de înghesuite, deci presupun că erau peste cinci persoane în picioare în momentul accidentului. Şi eu am făcut atâţia ani naveta, dar am evitat GMS-ul, din cauza lipsei aerului condiţionat şi a transportului cât mai aglomerat”, a afirmat bărbatul.

Victimă a accidentului: „Încă sunt în stare de șoc, nu îmi scade tensiunea!”

Liliana Cioc este una dintre cele trei victime rănite în accident. Femeia a afirmat pentru „Replica de Constanța” că, într-adevăr, microbuzul era umplut cu pasageri peste limita legală: „Microbuzul a fost full! Iar șoferul a mai tot luat pasageri din toată Mamaia”. Cât despre afirmația celor de la GMS că persoanele aflate în picioare se pregăteau să coboare, femeia îi contrazice. „Eram la jumătatea podului, de ce să se ridice de pe scaune atât de devreme, mai era mult până la prima stație, la Penny. Erau persoanele care au călătorit în picioare”.

Femeia spune că nu era în picioare în momentul impactului, ci se afla pe scaunul din spatele șoferului, fiind proiectată în scaunul acestuia. „Eu am fost rănită cel mai grav, la cap, sunt plină de vânătâi, pomeții loviți, dantura afectată. Nu pasagerii care erau în picioare au fost răniți, ci noi, de pe scaune. Mai este o femeie care a avut o tăietură la picior.

„La spital mi-au făcut o radiografie, mi-au spus că sunt în regulă, dar acum am dureri îngrozitoare de cap. La spital nu m-au șters de sânge, nu m-au pansat, nimic, am plecat de acolo, s-a speriat taximetristul de mine când m-a văzut plină de sânge. Am înțeles că șoferul microbuzului șofează în continuare, fără probleme, iar eu sunt în stare de șoc, nu îmi mai scade tensiunea!”, ne-a povestit femeia care a fost rănită în accident.

Elena, o altă călătoare, ne-a povestit: „Era, aproximativ 27 de persoane în microbuz. Până pe pod, am stat în picioare, nu știu ce mi-a venit să mă așez. Nu prea am fost atentă la ce s-a întâmplat, pentru că veneam de la muncă și aproape ațipeam. Am simțit doar frâna bruscă și cum îmi țâșnea sângele din gură. După accident, erau toți speriați, țipete, plânsete. După aproximativ zece minute, se gândește șoferul să ne întrebe dacă a chemat cineva ambulanța, iar eu i-am replicat: Asta nu era treaba dvs.? Între timp, noi ajutam o femeie, care era mai rănită decât restul și încercam să o ținem conștientă”.

La ora actuală, Serviciul Poliției Rutiere desfășoară o anchetă cu privire la împrejurările în care a avut loc accidentul. Iar unul dintre aspectele ce urmează să fie stabilite, până la final, este și dacă era respectată prevederea legală privind numărul de pasageri.

Ce riscă firma deținătoare a maxi-taxiului dacă se stabilește că erau aproape 30 de pasageri sau peste, cum spun oamenii? O sancțiune de clasa III-a, de la 6 la 8 puncte amendă și...cam atât! Legislația prevede, e drept, și posibilitatea ridicării licenței de transport, dar așa cum se știe, nicio firmă de transport persoane nu și-a pierdut licența în ultimii ani, la Constanța. De altfel, lunile trecute, autoritățile județene au efectuate ample controale la firmele de transport persoane, le-au sancționat cu amenzi și le-au pus în vedere să mărească numărul de mașini de pe trasee.

În aceste condiții, nu se poate să nu ne întrebăm ce motive au avut reprezentanții Grup Media Sud să iasă în public cu declarația menționată mai sus, tocmai după acest accident? Să aibă oare legătură cu faptul că și lor, precum celorlalte firme de transport persoane, li s-a pus în vedere de către autoritățile județene să ia măsuri reale pentru a nu mai fi pasageri în picioare?

Florentina BOZÎNTAN

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa scoata putregaiele astea din oras avem rtc nu trebuie maxi taxi avem taxi ce drac
0
0
Ce o mai dati de gard ! Firmele GMS si JTA sunt de caca ..... I-au imbogatit pe patroni! In BULGARIA tot transportul public e de stat ! Si nu au ciurucuri de masini .... au autobuze MERCEDES cu aer conditionat !Cum pula mea 37 de ani RATC-ul a deservit tot judetul si acum toti pulifrici cu 2 microbuze inghesuie calatorii !?!!
6
0
Tot timpul microbuzele acestei firme nesimtite sunt pline!!
5
1
Sa dispara aceste pericole pe roti asa zisele maxi taxi! Reabilitati d-le primar Fagadau RATC-ul cu autobuze de capac. mare ! La noi chiar trebuie tot timpul sa se intample o tragedie de proportii ca sa se schimbe ceva?
12
1
VA ROG SA INTELEGETI , ZILNIC MICROPBUZELE SUNT SUPRAINCARCATE , MULT PESTE 25-28 PERSOANE . ULTIMII CARE URCA SE INTIND PE BORD , LIPITI DE PARBRIZ , SOFERUL NU VEDE NIMIC IN DREAPTA . VENITI , IN CIVIL , INTRE 06-O9 SI 15-18 SI FILMATI DIN INTERIOR . CAND SUNT CONTROALE SE ANUNTA SI NU MAI OPRESC IN STATII . OPRITI CIRCUL!!!!!!! VREM AUTOBUZE DE CAPACITATE .
19
1
GMS ar fi fost mai bine sa se abtina de la comentarii , este un fapt , o realitate , cu totii le vedem prin trafic pline cu mult peste capacitate ....vedem formele pasagerilor lipite de geamuri !
14
0
Primaria pri primar e de vina pentru ca a lasat linia 23 pe mana hotilor.
11
0
Pana in anul 2002 aceasta ruta era deservita de RATC care avea autobuze mari si soferi cu experienta .... si mai dadeau si bilete ! S-a vrut eliminarea Regiei autonome in detrimentul firmelor private care cotizeaza la CJ ! Sictir !
12
0
Toate mijloacele de transport private merg cu masinile full, desi acele maxi taxi sunt prevayute cu calatori doar pe scaune TOATE. Indiferent de ruta. Nu ai de ce sa tetii in mers, poate doar de bara vreunui domn din spate..... Se stie acest lucru, se merge pe blat, doar cand apare un accident incepe o penibil ancheta despre care uitam ca oricum dureaya prea mult. Nu mai vorbim de biletele care nu se dau. Jaf ordinar.
17
0
Mergeti cu taxiul!
4
15
Gata ma! Face politia ancheta,ma! E clara treaba,ma! Vreo cinci ani numara pana afla cati pasageri au fost in microbuz! Totul e sa nu le dea cu rest! Garrrrrcea!pana la cat stii a numara?
13
1
Gogiu....cu ce vrei sa ajung la munca ? Cum poti sa spui ca noi suntem de vina...esti slab tare de tot.sus prietene..navetist lasa ca a fost si PDL la putere si tot aia a fost...
9
0
Oamenii sunt de vina ca folosesc firma aia de cacat ptr a se deplasa. Daca nu se urcq nimwni o saptamana in troacele alea de masini, se inchid singuri
11
2
Atata timp cat la Navodari este PSD la Constanta este PSD iar la ARR si RAR sunt pusi oamenii PSDului, e si normal ca firmele conduse de PSD sa fie protejate!!!!!
21
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218