REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

GUNOIUL lăsat în urmă de „groparul Rodipet”: chioşcurile devenite focare de infecţie nu pot fi demolate!

GUNOIUL lăsat în urmă de „groparul Rodipet”: chioşcurile devenite focare de infecţie nu pot fi demolate!

Replica API 17 octombrie 2017 | 00:00 345

Construcţii puse sub sechestru

Construcţii puse sub sechestru

Nu există pubele de gunoi în zona Cireşica, la capăt de linie 2-43 / 42, dar există un chioşc abandonat de ani de zile. Este o „rămăşiţă” a fostei reţele naţionale de distribuţie a presei, adică marea ţeapă pe care statul român şi-a luat-o odată cu privatizarea Rodipet din 2003.

La acea vreme, firma Magnar System Com din Otopeni a cumpărat de la stat întregul pachet de acţiuni al societăţii de distribuţie a presei, printr-o tranzacţie de şase milioane euro. În 2006, statul a redobândit 45% din acţiunile Rodipet în urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participaţie pe care a vândut-o ulterior către Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi.

În urma tranzacţiei, Magnar Two deţinea un pachet de 83,9% din acţiunile Rodipet, restul titlurilor fiind deţinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele făcând parte din grupul Awdi, şi persoanele fizice Awdi Hassan şi Awdi Mehdi, fiecare având 0,1% din acţiuni. La cinci ani de la privatizare, Rodipet şi-a schimbat denumirea în Network Press Concept, pentru a încheia cu o altă firmă proaspăt înfiinţată, Rodikiosk, contracte comerciale prin care aceasta din urmă preia în întregime obiectul de activitate al fostei Rodipet.

Dacă toate aceste date vi se par complicate, ei bine, ele nu se opresc aici, hăţişul tranzacţiilor culminând cu investirea unui administrator judiciar care să se ocupe de situaţia fostului Rodipet, apoi să fie numit un altul şi tot aşa. Între timp, afaceristul Hassan Awdi, considerat „capul răutăţilor” în privatizarea Rodipet, a fost acuzat de de trafic de persoane, evaziune fiscală, delapidare, constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune şi spălare de bani.

Prejudiciul pe care l-ar fi produs Rodipet a fost estimat la 35,5 de milioane de euro, el fiind condamnat la 8 ani de închisoare. Aşa că a fugit din România. Ca o ironie a sorţii, acelaşi Awdi a dat în judecată statul român, acuzând că a fost nedreptăţit de statul român. Culmea, cel despre care s-a tot scris că este „groparul Rodipet”, cel care a lăsat pe drumuri 4 mii de angajaţi, a câştigat. În decembrie 2015, Guvernul a acceptat să plătească despăgubiri de 48 de milioane de lei către Awdi. Pe fondul acestui succes, fugarul Awdi a început să contacteze presa din România, pentru a da interviuri şi pentru a acuza că a fost hărţuit, nedreptăţit şi aşa mai departe.

Revenim în actualitate, adică jumătatea lunii octombrie 2017: zona Cireşica, chioşc al fostului Rodipet. Imaginea este cea a unui tomberon „ambalat” într-un chioşc de ziare. Nimeni nu poate face nimic pentru a schimba situaţia, iar asta pentru că... încă există un dosar penal (sau mai multe), iar construcţiile fostului Rodipet sunt sub sechestru.

„De un an şi jumătate au fost demarate demersuri pentru ridicarea chioşcurilor devenite focar de infecţie. Nu se pot ridica însă pentru că există sechestru pe aceste construcţii”, au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Poliţiei Locale. Însă, au adăugat aceştia, întrucât există şi sesizări cu privire la munţii de gunoaie depozitaţi în aceste chioşcuri, a fost amendat de două ori administratorul judiciar al societăţii care le deţine.

„Au fost aplicate două amenzi. A fost o acţiune în comun a Poliţiei Locale cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Amenzile au fost contestate în instanţă”, au conchis reprezentanţii Poliţiei Locale, instituţiei aflată în subordinea Primăriei Municipiului Constanţa.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614