REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Horia Constantinescu informează Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fără autorizații!

Horia Constantinescu informează Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fără autorizații!

Ana Maria LIPAN 8 iulie 2023 | 00:00 5198

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, intervine în scandalul beach-barurilor amenajate fără autorizație de construire, aspect relatat de Replica recent. Acesta i-a transmis o adresă prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia îi prezentă situația de pe litoral și sugerează soluții pentru deficiențele care afectează turismul, activitatea economică, dar și siguranța și bunăstarea consumatorilor. 

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a abordat problema beach-barurilor care funcționează fără autorizație de construire. Acesta a transmis o adresă prim-ministrului Marcel  Ciolacu, prin care încearcă să aducă în atenția Guvernului deficiențele, care au zguduit întreg sezonul estival, și propune soluții.

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

Disensiunile între operatorii economici și autorități au început încă din momentul scoaterii la licitație a sectoarelor de plajă turistică pentru perioada 2023-2024, principalele nemulțumiri ale antreprenorilor având ca sursă durata scurtă a contractelor, care nu oferă suficient timpul pentru elaborarea unui plan de afaceri de lungă durată, caracterizat de investiții importante, sau pentru obținerea documentelor necesare amenajării spațiilor și funcționării.

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

Inevitabilul s-a produs și avertismentele operatorilor s-au adeverit, astfel încât multe dintre construcțiile de pe plajă au fost ridicate în lipsa “autorizațiilor de construire, funcționare și a avizelor necesare desfășurării activității de alimentație publică”, așa cum menționează adresa transmisă de Constantinescu.

Această situație a fost documentată în numeroase articole ale ziarului Replica, care a urmărit întregul proces, încă din momentul anunțului de scoatere la licitație a sectoarelor de plajă.  

Întâlnire de gradul zero cu Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismul și cu autoritățile locale

Pentru a veni în sprijinul operatorilor și a asigura astfel succesul turismului de litoral și a proteja siguranța consumatorilor, autoritățile au demarat procedurile necesare identificării unei soluții.  În acest sens Constantinescu afirmă că ANPC a purtat discuții cu Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismul, Ștefan Radu Oprea, care a realizat la începutul lunii iulie o vizită pe litoral.  În plan local, problema beach-bar-urilor ridicate fără autorizație de construire a fost dezbătută cu autoritățile locale, a fost inițiată “o întrevedere unde au fost invitați la discuții toți reprezentanții unităților administrativ teritoriale, respectiv primarii de pe raza județului Constanța.” O temă principală abordată în cadrul acestei întâlniri a fost găsirea unei soluții pentru ca acestea să poată intra în legalitate. Singurul absent a fost Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia. 

Alternative pentru autorizațiile de construire

Una dintre măsurile propuse pentru rezolvarea dilemei beach-barurilor amenajate fără autorizație de construire a fost aceea de aplicare a dispozițiilor art.11 litera ș) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care permite funcționarea acestora în baza unui simplu aviz de amplasare. 

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

facsimil memoriu transmis de către Constantinescu lui Ciolacu

“A fost ridicată problema funcționării acestor construcții temporare în baza unui simplu aviz de amplasare, prin aplicarea dispozițiilor art.11 litera ș) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, respectiv: “(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire/desfiinţare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, cu excepţia cazurilor în care acestea se execută la categoriile de construcţii prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b): ş) lucrări pentru amplasarea de structuri uşoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau destinate desfăşurării evenimentelor culturale care vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare.“, se menționează în adresă.

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

Menționăm faptul că aceeași soluție a fost propusă de către operatorii economici de pe litoral, în cadrul numeroaselor ședințe și dezbateri cu autoritățile locale, care au avut loc încă de la începutul acestui an, precum cea organizată de Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală Urbanism și Patrimoniu, joi, 13 aprilie 2023, ora 12.00, în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

La eveniment participă și arhitectul șef, Dan Leu, dar și George Măndilă și câștigătorii licitațiilor de închiriere a plajelor. 

PUZ-ul zonei de litoral, aflat în dezbatere, un impas în procesul de obținere a certificatelor de urbanism

Adresa menționează că în cadrul ședinței cu primarii a fost discutată și problema PUZ-ul litoralului, care este în “dezbaterea ABADL și a administrației publice locale de foarte mulți ani, chestiune care a generat la rândul ei lipsa obținerii certificatelor de urbanism.” Despre deficiențele cauzate de acest PUZ a discutat recent, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, și primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru.  

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

„În 2007, Apele Române au făcut un PUZ, care arată că pe tot arealul plajei stațiunii Mamaia Nord sunt 8, maxim 10 beach-baruri. Ei au împărțit de așa natură această zonă de plajă, în 65 de subsectoare. În momentul în care vii și ceri o sumă foarte mare de bani, pentru că toată lumea trebuie să știe că Statul Român câștigă o sumă foarte mare din închirierea plajelor, oamenii care le obțin nu își scot banii. Este o realitate. Cu șezlonguri nu îți scoți banii. Plus că, noile norme sunt cu mult diferite față de cele din momentul în care s-a licitat. Oamenii trebuie să învestească în toalete, în sisteme de curățenie, în debara pentru materiale. Apele Române știu lucrul acesta. Din păcate au început un PUZ care nu s-a finalizat pentru că nu avut inspirația să facă unul pentru fiecare UAT și au gândit unul singur pentru tot litoralul Mării Negre. Există totuși probleme pe teren. Toate UAT-urile sunt diferite. Dacă la Năvodari nu sunt probleme cu terenul, în alte părți există încă litigii, care au blocat acest PUZ.”, a declarat acesta. 

Demolarea beach-bar-urilor, de evitat 

Adresa înaintată atinge și aspectul sancționării operatorilor prin demolarea construcțiilor ridicate ilegal pe plajă. Această măsură a fost criticată de către președintele ANPC, care consideră că prin aplicarea ei se ajunge la o serie de deficiențe are afectează atât instituțiile statului, cât și activitatea comercială, siguranța consumatorilor și mediul înconjurător. 

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

“În cadrul ședinței s-a mai precizat și faptul că, nerespectarea regimului construcțiilor ar fi de natură a determina punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, cu modificările și completările ulterioare aduse prin Ordonanţa nr. 5/2023, fapt care conduce la o serie de neajunsuri, atât din punct de vedere financiar, prin alocarea, în primă etapă de fonduri bugetare oneroase, cât și din punct de vedere al deranjului și respectiv a mizeriei care rezultă, cu afectarea directă a turismului și mai grav, cu afectarea sănătății și securității oamenilor, ca urmare a derulării unui eventual proces de demolare a acestor construcții.”, se arată în documentul destinat prim-ministrului Ciolacu.

Soluția propusă, demolarea beach-bar-urilor după data de 30 septembrie 2023

ANPC susține intrarea în legalitatea a construcțiilor de pe plajă, în baza avizului de amplasare, dar propune și posibilitatea de a demola construcțiile după data de 30 septembrie a.c. Această propunere a fost apreciată de ANAR și ABADL, care ar putea beneficia de pe urma acestei modificări, prin încasarea unor taxe, care nu sunt percepute în prezent. 

Horia Constantinescu informeaza Guvernul cu privire la scandalul din jurul beach barurilor fara autorizatii!

“Am prezentat o soluție ca aceste construcții să intre în legalitate, prin organizarea, până la finalul sezonului estival 2023, a unui eveniment cultural pe litoral (în sensul art.11 litera ș) din Legea nr. 50/1991), cu participarea tuturor celor ce au amplasamente neautorizate și în parteneriat cu primăriile, astfel ca, după data de 30 septembrie 2023, aceste construcții să poată fi demolate. De asemenea, am purtat discuții cu conducerea ANAR în prezența reprezentanților ABADL, aceștia agreând ideea, mai ales că aceasta aducea o sursă de venituri la bugetul instituției, fapt nerealizat până la acest moment. Au fost purtate discuții și cu reprezentatul ISC și aceștia susținând o variantă de aducere la lumină a acestui fenomen al construcțiilor fără autorizație. Faptul că nu se rezolvă această situație, determină ca și astăzi să nu se poată încasa taxe, fapt ce prejudiciază inclusiv bugetele locale și, mai mult, nici nu se intră în legalitate. Propunem ca, pe lângă identificarea soluțiilor optime și modificarea cadrului legislativ incident, care este de durată, termenul pentru demolarea acestor construcții să fie după data de 30 septembrie 2023, la finalul sezonului estival.”, scrie în încheiere președintele ANPC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca tot vrei sa desfiintezi constructiile situate pe plaja incepi cu niste blocuri din beton swingere cel de pe plaja h2o si inca multe altele ridicate tot ilegal tot pe plaja. Poti continua cu clubul bonton din herastrau aflat pe spatiu verde ; ah pardon ala e al tau si a lui nasul tau nehot adrian nastase.Al dracu tupeist mai esti. Stai linistit ca nu te uitam horica nici pe swingerita de nevasta-ta .
1
0
rezolva problema in favoarea pretenasului si defavoarea petitionarului,eu nefiind pretenar am primit raspuns ca... scrie pe poarta taxa de intrare si ca e in regula firma,iar eu i am trimis si bon fiscal si poza ca pe poarta nu scrie nimic de taxa,raspunsul lui semnat personal a fost ca scrie pe poarta
0
0
O stire nu dati depre crucile eroilor r*mâni demolate cu buldozerul ..leprelor de jurnalist
2
0
Plaja este domeniul public de interes national. Dar in Romania baietii destepti au transformat-o in interes privat. Prin artificii legislative au dat plaja " in administrarea" Apelor (a)Romane iar ei au "inchiat-o" asa-zisilor operatori de plaja. Si uite asa un popor de oi este nevoit sa bage bani in buzunarul unor escroci ca sa stea la plaja pe un sezlong, sub o umbrela pentru ca asa trebuie! Si acum vine acest Horia Georgescu sa ne citeasca din lege ca nu e nevoie de autorizatie de construire pentru beach bar, conform art. 11, ca si cum, pana acum, nu a stiut nimeni de legea asta. Dar intreb: cum asimilezi un beach bar (comert) cu un teren de sport acoperit? Sau poate e vreun eveniment cultural sa-ti cumperi o bere? Ori noi, toti, suntem niste pro5ti?
5
0
Comentariile sunt mai misto decat articolul.
4
0
Hai ba sfaiogule dispari si lasa prefectul sa si faca treaba. Sau vrei sa candidezi la Cta la primarie si ai inceput campania ...vorbaretule
4
2
Desfiintati adaposturile de oi de pe plaje...plaja trebuie sa fie libera...si curat intretinuta...noi turistii vrem sa auzim valurile marii...nu porcaria de muzica ce iti sparge capul la prima ora...Macar sa luam ca lectie plajele din Spania ...
9
1
Ar fi o idee foarte bună dacă s-ar renunța la autorizarea acestor activități pe plajă , dacă facem un calcul simplu și luăm exemplu o familie de trei persoane venită șapte zile pe litoral , reiese că dacă aceștia nu ar mai da în medie 35 de lei pe zi de șezlong ar face o economie de minim 735 de lei pe sejurul de șapte zile , lucru care ar încuraja venirea a căt mai mulți turiști pe litoral , iar noi , hotelierii dacă am avea un grad de ocupare mai mare și pe o perioadă mai lunga de timp am putea reduce tarifele la cazare cu un minim de 20-25% deoarece cheltuielile curente de funcționare a unui hotel s-ar împărți la un număr mai mare de zile cu un grad de ocupare crescut față de ce se întâmplă la această oră , acum suntem obligați ca într-un număr redus de zile cu grad mai mare de ocupare să folosim prețuri mai mari pentru a acoperii cheltuielile de funcționare a hotelului.
19
1
Da , așa este , ai perfectă dreptate , poate noi Constănțenii ar trebui să facem o adresă către Domnul Prim Ministru Marcel Ciolacu și să solicităm acest lucru , poate chiar redacția ziarului Replica să se implice în acest demers și să organizeze un sondaj care apoi să-i fie transmis Domnului Prim Ministru , acest lucru cu siguranță că ar duce la relansarea turismului de pe litoral care la ora actuală este căpușat și sufocat de către așa ziși "Operatori de plaje" .
17
0
Cred că cel mai oportun pentru turismul r*mânesc ar fi ca modelul spaniol să fie implementat și la noi pe litoral iar plajele să fie libere de șezlonguri și beach baruri , în Spania, milioane de turiști proveniți din țările occidentale stau la plajă pe prosop sau cearșaf și se bucură de plăji libere și bine întreținute de către administrațiile locale , la noi de ce nu se poate ? Cred că acest lucru ar trebui adus la cunoștință Domnului Prim Ministru .
18
0
Desfiintati beach barurile ,aceste bombe inventate de gasca Mazare nu fac decat sa goneasca turistii ....Plajele europene nu permit asemenea constructii pe nisipul plajelor .Sa fie permise numai peste drum de plaje
13
2
constantinescu a fost vreodata in ...vizita la azilele de batrani in centre de copii asistati sociali etc ,el viziteaza ...gogosarii si scoate vrajeli...pe tava asa se fac controalele de doua parale in ...romanica educata!
14
0
este uzual la noi sa punem batista pe tambal, dupa ce se constata fenomenul, de parca cei care sint in fruntea institutiilor statului nu trebuie sa previna. asta vrea sa-l puna cineva candidat la primaria ctei, ca si la precedentele alegeri si uite asa ne-am ales cu primarul de-l avem.
6
0
constantinescu a fost vreodata in ...vizita la azilele de batrani etc . el viziteaza ...gogosarii si scoate vrajeli...pe tava
10
0
Pentru mai multe detalii sunati la PNL Constanta sau Replica ..!..
11
0
Dar hotelul Golden Palace construit pe nisipul plajei Mamaia de catre Pescu Sima din Ceamurlia de Sus, cand il darmati ? Cum este posibil ca acest individ sa vina din fundatura unui sat amarat si sa ridice o constructie chiar pe nisipul din statiunea Mamaia ? Si de unde a avut banii ?.... Verifica cineva ?....
20
0
ce fatza de ciumpan zeu are asta, zici k a cazut din copac acum, despre beach baruri , o infectie de cladiri ambulante, trebuie cat mai caurnd demolate, au preturi k in bahamas, caraibe etc
17
1
apele aromâne au umplut plajele cu cotețe.
23
0
Prefect nu are judetul Constanta? Ce cauta ANPC pe spete de competenta prefectului?
16
0
Este o bataie continua intre concurenti.Toate barurile sunt la fel Ce i cu prostia asta?La unu i dau autorizatie,la unul nimic.In functie de cum cotizeaza la putorile bugetare.Sa ne mai lase Horica cu vrajeala lui
18
3
Pai dacă Horia are și administrează cea mai mare plaja din Costinești ,normal ca-l afectează. Indicat ..acum urgent..sa le de-a amenzi.si închise imediat. cum face el cu locațiile.. nu la 30 septembrie.. Eu plătesc chirie la ABADL..și altul lingă mine nu plătește și are bar deschis...și eu vând apa cu 5 lei..el cu 3...este normal?? Închise definitiv imediat.. asta-i solutia
23
1
Hai ca esti pe faras,oportunistule! Vei vedea!
21
2
Statiunea MAMAIA a devenit o evaziune fiscala prin definitie. in mod normal Mamaia trtebuie inchisa de la un cap la altul. Restul sunt povesti spuse de craiasa zapezii carmen martin si de toti piticii din alba ca zapada_ In realitate toti merita puscarie in regim america latina
34
1
S-a gasit hotul hotilor sa vina cu idei salvatoare
26
7

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468