REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Iată de ce acte aveți nevoie dacă alegeți să vă uniți destinele la sfârșit de an

Iată de ce acte aveți nevoie dacă alegeți să vă uniți destinele la sfârșit de an

Replica API 19 decembrie 2019 | 00:00 561

În luna decembrie a fiecărui an, mai exact de sărbătorile de iarnă, mulți aleg să își unească destinele. Astfel, persoanele care vor să se căsătorească trebuie să facă o declarație, în acest sens, la primărie. Pe lângă declarația dată există și o serie de documente care trebuie depuse la primărie.

Documentele diferă în funcție de persoanele care vor să se căsătorească: de exemplu, cineva care a mai fost căsătorit trebuie să aducă mai multe documente decât cineva care nu a mai fost. În ceea ce privește declarația de căsătorie, aceasta trebuie făcută personal, de soți, și în scris. Locul unde declarația respectivă trebuie făcută este primăria de la domiciliul/reședința unuia dintre soți. În privința documentelor, cele necesare sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă.

Astfel, cei care vor să se căsătorească vor trebui să depună următoarele acte: actul de indentitate, în original și în copie, certificatul de naștere, în original și în copie, un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea că persoana se poate sau nu se poate căsători, dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie, traduse și legalizate, dacă e cazul, din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (un act de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație). În plus, trebuie făcută și o declarație matrimonială - din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

În cazul în care unul din viitorii soți e străin, trebuie depuse și documentele următoare: dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră ale ţării ai cărei cetăţean e viitorul soț străin, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de fond, cerute de legea lui naţională, pentru încheierea căsătoriei; cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate; cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.

În cazul dovedirii identității de către persoanele care vor să se căsătorească, acestea vor face dovada în funcție de statul din care provin. Astfel, dacă sunt cetățeni români, vor prezenta buletinul de identitate, cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie. Dacă sunt cetățeni ai Uniunii Europene sau ai Spațiului Economic European, vor prezenta documentul de identitate sau pașaportul emis de statul aparținător. În cazul cetățenilor care provin din state terțe Uniunii Europene sau Spațiului Economic European, dovada identității se va face prin intermediul pașaportului, pe care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României (viza trebuie să fie valabilă atât la data depunerii declarației de căsătorie, cât și la data oficierii căsătoriei). În ceea ce îi privește pe apatrizi, aceștia fac dovada identității cu pașaportul emis în baza Convenției privind statutul apatrizilor din anul 1954, însoțit de permisul de ședere temporară sau permanentă, după caz.

Astfel, după ce sunt depuse actele menționate, din acel moment, începe să curgă un termen de zece zile (în care sunt incluse atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie, cât și ziua în care se oficiază căsătoria). La expirarea acelui termen, se consideră că a fost încheiată căsătoria. De menționat mai este și faptul că programările pentru căsătorii se pot face si online, pe site-urile primăriilor.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai stati cuminti nu faceti prosti la betie!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272