REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Imobil de pe Bulevardul Ferdinand, pus în vânzare pentru 1,3 milioane de euro!

Imobil de pe Bulevardul Ferdinand, pus în vânzare pentru 1,3 milioane de euro!

Replica API 12 noiembrie 2018 | 00:00 1457

Situat la intersecția Bulevardului Ferdinand cu strada I.G. Duca, blocul Smirneos – denumit după primii proprietari, o familie de comercianți greci – a fost pus în vânzare. Fotografiile făcute publice pe pagina web a agenției imobiliare arată un interior impresionant, iar prețul cerut celor interesați să dețină acest imobil depășește un milion de euro.

Clădirea situată la numărul 64, la intersecția a două artere principale ale municipiului Constanța, B-dul Ferdinand și strada I.G. Duca, a fost construită în 1936. Documentele istorice consemnează că imobilul în stil mediteraneean a fost realizat de arhitectul Harry Goldstein (cunoscut ulterior plecării din Constanța la București drept Horia Maicu). Contemporanii pot identifica mai bine clădirea ca fiind cea care a găzduit clubul My Way.

„Imobilul dat în folosință în 1936 a aparținut unei familii de comercianți greci - Smirneos. De altfel în zona respectivă se găsesc multe imobile care au fost ridicate de membri ai comunității elene.

Harry Goldstein, elegantul exponent al modernismului românesc, s-a născut în 1905, într-o familie evreiască din Constanța, unde și-a început cariera de arhitect în anii ’30. A fost o perioadă prolifică în care a proiectat zeci de clădiri, printre care hotelul Carlton/Continental, construit în stilul Art Deco, demolat între timp și vila Leon Vlodingher, o altă bijuterie în stil Mediteraneean, asemănătoare blocului Smirneos, care poate fi vizitată și astăzi. “Harry Goldstein devine și mai important dacă analizăm creația sa din Constanța din perioada interbelică. Rafinamentul acestor clădiri, hoteluri și locuințe îl plasează, în acest context […] printre arhitecții care merită menționați la capitolul modernism românesc.”, ne spune istoricul și arhitectul Vlad Mitric-Ciupe. Clientela lui Goldstein era reprezentată de elita Constanței în care, ca tânăr arhitect de succes, se regăsea, probabil, și el.

În 1940 se pare că Harry Goldstein a părăsit Constanța, pentru București, unde îl regăsim cu un nume românizat, Horia Maicu, nimeni altul decât viitorul arhitect-șef al Bucureștiului între 1958 și 1969.

Casa Scânteii a fost primul mare proiect care arată re-orientarea lui Horia Maicu către realismul socialist. Au urmat “Monumentul Eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism” din actualul parc Carol, Sala Palatului, Teatrul Național și cartiere întregi de locuințe destinate clasei muncitoare; acestea, și multe altele, fie poartă semnătura lui Horia Maicu, fie au fost construite sau proiectate în perioada în care era arhitect-șef al Bucureștiului”, consemnează reprezentanții Historical Artmark Estate.

Blocul Smirneos, considerată bijuterie arhitecturală a Constanței, a fost pus în vânzare la prețul de 1,3 milioane de euro, dar se așteaptă să fie achiziționat pentru aproximativ 1,6 milioane de euro.

F.B.

Sursă: Artmark Historical Estate

http://artmarkhistoricalestate.ro/proprietati-noi/casa-grumezescu-arh-harry-goldstein.html

Foto: Gabriel Ghizdavu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
iti faci doua cladiri ca asta
1
0
nu are parcare chiar si daca cineva v-a deschide un muzeu are nevoie de parcare,deci valoare mica,lipit de bloc alt neajuns
4
0
Cititi la finalul reportajului de zice ca imobilul este scos la pretul de 1,3 miloane de euro dar se asteapta sa fie vandut cu 1.6 milioane . Pai cum vine asta se negociaza in sus pretul sau .... Halal negustori , greci ce sa zic ...
4
1
Superba cladire !--Pretul e corect daca ne gindim ca un amarit de ap la bloc comunist cu fel de fel de vecini costa 180 mii euro
4
0
cu max 600 000 eur cash - e al tau. acolo au stat arabi care s-au futut in anus. stiu eu....am patit o si eu..dar eram tanar si prost.
4
4
de Felix Stroe nu poate zici nimeni nimic, absolut toate articolele care apar cu el nu sunt deschise comentariilor. Asta este libera exprimare?libertatea presei? nu zice nimeni ca platim cea mai scumpa apa din Romania, si mai mult facturile ne sunt incarcate si cu pierderi.RAJA este vaca de muls a lui Felix Stroe, va bateti joc de constantei asa cum isi bateau joc si cei de la RADET, dar lasa ca o sa vina o liberalizare si pe piata apei.
11
0
platesti un ban ,dar stai in fata daca nu la tara la palazu ,navodari,lumina ,valu , in camp pe poteci ,doar droaga incape acolo
7
0
lasati liber la comentarii la felix stroie, sa vedem si noi parerile constantenilor,zic si eu
12
0
Replica numai blocati comenteariile unflatului Stroie-Robinet ca sa vada si ce gandesc constantenii despre el ca dealtfel se da mare smardoi este presedintele celui mai mare si iubit partid.UN LAS DE KK
8
0
am vazut ca au tepuse pe pervazuri sa nu se aseze vreo pasare sau daca se aseaza sa fie ranita. HUO calicii naibii ce sunteti, sa va fie rusine, numai voi sa traiti, in schimb vad ca are alare prin casa dar o farma de paine nu ar da la o pasare, nu au o farama de suflet si de bunatate. Sa aibe parte dupa sufletul lor
12
17
Ba injositilor cine da pe un P 2 , 1 mil de euro. Ba injositilor ba schizofrenicilor...nici teren...nici priveliste....
11
6
700.000euro cash la orice ora, pretul din anunt este umflat.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367