REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Impactul bolilor inflamatorii intestinale asupra femeii vs bărbatului

Impactul bolilor inflamatorii intestinale asupra femeii vs bărbatului

Replica API 7 decembrie 2020 | 00:00 811

Cu toate că bolile inflamatorii intestinale au, în mare, aceleași simptome și aceeași evoluție la femei și la bărbați, există totuși anumite diferențe în funcție de sex.

Femeile sunt, în general, mai expuse riscului de a face o boală autoimună în comparație cu bărbații, însă atunci când vorbim despre bolile inflamatorii intestinale, și ele de natură autoimună, ambele sexe sunt la fel de predispuse, scrie doc.ro.

O diferența majoră între femei și bărbați constă în expunerea la factorii de risc. Cu toate că nu se cunosc cauzele apariției bolilor inflamatorii intestinale, medicii au anumite suspiciuni în acest sens, bănuind că factorii de mediu ori cei hormonali au o contribuție în declanșarea unei asemenea boli.

Un exemplu de factor care contribuie la apariția bolii Crohn, de pildă, este apendicită. Îndepărtarea pe cale chirurgicală a apendicelui inflamat poate crește riscul de boală Crohn, mai ales în rândul femeilor. Un studiu făcut pe această tema de cercetătorii americani în colaborare cu cei europeni arată că riscul crescut de boală Crohn al femeii persistă pe o perioada de 20 de ani după intervenția chirurgicală pentru tratarea apendicitei.

O altă diferența între bolile inflamatorii intestinale la femei și la bărbați constă în manifestările extraintestinale ale bolii, mai ales la nivel cutanat. Eritemul nodos și piodermita gangrenoasă sunt exemple de afecțiuni cutanate asociate cu bolile inflamatorii intestinale. Diagnosticul de boală inflamatorie intestinală este un factor de risc pentru aceste boli ale pielii, însă și sexul feminin reprezintă un factor de risc. Asta înseamnă că femeile cu boli precum Crohn sau colită ulcerativă sunt mai expuse riscului de a avea de-a face cu o asemenea afecțiune dermatologică, în comparație cu bărbații diagnosticați cu aceeași boală intestinală.

Bărbații, pe de altă parte, sunt mai expuși complicațiilor hepatice. Colangită sclerozantă primară poate să apară că o complicație extraintestinala a coliței ulcerative sau a bolii Crohn, iar bărbații sunt mai expuși acestui risc. Femeile rareori au ambele diagnostice – pe cel de boală inflamatorie intestinală și pe cel de colangită sclerozantă primară.

Fertilitatea nu este afectată de boală în sine, ci mai degrabă de renunțarea voluntară a pacienților, fie ei bărbați sau femei, de a face copii. Totuși, tratamentul cu sulfasazina, folosit în tratarea bolilor inflamatorii intestinale, poate afecta fertilitatea bărbatului. Sulfasazina are un efect negativ reversibil asupra spermei, afectându-i temporar calitatea. Fertilitatea femeii nu este afectată în niciun fel de tratamentul pe baza de sulfasazina.

Și recuperarea după intervenția chriurgicala de tratare a bolilor inflamatorii intestinale diferă la bărbați și la femei. Concret, după tratamentul chirurgical folosit pentru tratarea bolii Crohn, femeile se recuperează mai rapid decât bărbații. Reprezentantele sexului frumos au nevoie de o medie de 4,8 ani pentru a se recupera complet după operație, în timp ce bărbații au nevoie de aproximativ 6,5 ani. Totodată, în cazul femeilor poate fi necesară îndepărtarea părții finale a intestinului subțire, adică a ileonului. La bărbați, pe de altă parte, rareori este necesară această procedura.

O analiză a mai multor studii a a arătat și că riscul de cancer colorectal e diferit în cazul femeilor cu boală inflamatorie intestinală, în comparație cu bărbații cu o asemenea afecțiune. Riscul de cancer de colon este mai mare la bărbați decât la femei, atunci când există diagnosticul de boală Crohn sau colită ulcerativă.

Evoluția bolii la femei, comparativ cu evoluția la bărbați, poate fi diferită și din cauza tratamentului administrat adesea în mod diferit. Asta pentru că boli precum colită, de pildă, apar în perioada fertilă a femeii, fapt ce impune anumite limitări din punct de vedere al tratamentului administrat. Dacă femeia rămâne însărcinată sau alăptează, va primi un tratament diferit, iar evoluția bolii va fi, de asemenea, altă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212