REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

În România, o persoană singură are dreptul să adopte un copil: orientarea sa sexuală nu poate fi o piedică!

În România, o persoană singură are dreptul să adopte un copil: orientarea sa sexuală nu poate fi o piedică!

Replica API 8 octombrie 2018 | 00:00 283

Referendumul pentru familia tradiţională formată dintre un bărbat şi o femeie a stârnit reacţii contradictorii între românii din ţara noastră. Spunem asta pentru că în timp ce o parte dintre cetăţenii româniei au susţinut iniţiativa, cealaltă parte a condamnat-o cu diverse contra-argumente. În acest sens precizăm că, potrivit legii, indiferent de rezultatul referendumului, orientarea sexuală nu poate fi o piedică la adopţia unui copil.

Adopția unui copil de către o persoană singură, necăsătorită este posibilă în România, pentru că legea adopției prevede această posibilitate nu doar pentru familii, adică pentru soț și soție. Orientarea sa sexuală nu poate constitui o piedică la adopție, iar dacă autoritățile din România i-ar refuza adopția din acest motiv, atunci ea își va căuta și își va găsi dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit avocat.net.

“Am mai subliniat recent, cu ocazia discuțiilor care degenerează obiectul referendumului de modificare a Constituției, despre faptul că nu va afecta procedurile de adopție din România și nici legislația aferentă acestora. O chestiune poate mai puțin cunoscută unora este că Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției le dă dreptul persoanelor singure (necăsătorite) să adopte un copil.

Deși nu este corect nici în limbaj juridic, nici în limbaj comun, o să pun un semn de egalitate între "persoană singură" și "necăsătorit(ă)". În realitate, persoana singură, adoptator, poate fi realmente singură sau într-o relație care nu presupune logodna ori căsătoria cu altă persoană: de sex diferit sau de același sex.

Da, în legislația adopției de la noi nu există condiții referitoare la orientarea sexuală a celui care adoptă. Există numeroase alte condiții pentru a putea adopta, dar aceasta nu este și nu va putea fi nici în viitor o condiție negativă. Principalul motiv: suntem, ca țară, parte la numeroase angajamente internaționale care nu ne-ar permite să facem discriminări în funcție de orientarea sexuală.

O persoană singură homosexuală nu poate fi împiedicată de autoritățile române să adopte un copil, în contextul în care ar bifa toate celelalte condiții din legislație. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, respectiva persoană va putea da în judecată statul pentru discriminare. Să admitem că nu-și va găsi dreptatea în țară și, după ce va fi epuizat toate căile legale de aici, va intenta României un proces la CEDO. Unde, cel mai probabil, va câștiga.”, a subliniat avocat.net (https://www.avocatnet.ro/articol_49465/In-Romania-o-persoan%C4%83-singur%C4%83-are-dreptul-s%C4%83-adopte-un-copil-Iar-orientarea-sa-sexual%C4%83-nu-poate-fi-o-piedic%C4%83.html).

Aşadar, legea spune că orice persoană singură homosexuală poate să adopte un copil. În cazul în care i s-ar interzice acest lucru, persoana respectivă poate da în judecată statul pentru discriminare.

“Primul articol al Convenției europene a drepturilor omului (care e obligatorie pentru noi) se intitulează fix așa: interzicerea generală a discriminării. Și prevede următoarele: "1. Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nicio discriminare bazată, în special, pe sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere sau oricare altă situaţie. 2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1".

Convenția nu recunoaște în sine dreptul la adopție, dar prin cauzele în care s-a pronunțat până acum s-a conturat deja foarte bine includerea acestuia în dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Într-un manual realizat de CEDO cu privire la nediscriminare găsim câteva exemple în care diverși europeni au avut probleme la adopție, în statele lor, din cauza orientării lor sexuale. Aproape toate cauzele vizează persoane singure sau aflate în parteneriate/relații/concubinaje care nu sunt recunoscute în vreun fel de legislațiile naționale.

De fiecare dată unde s-au găsit criterii de discriminare, CEDO a recunoscut acest lucru și a indicat că acestea ar trebui fie înlăturate în statul respectiv. De exemplu, în cazul unei franceze, pe care autoritățile au refuzat-o la adopție pe motiv că nu există un exemplu masculin în căminul pe care-l va avea copilul adoptat, iar femeia avea orientări sexuale homosexuale, CEDO a concluzionat că drepturile femeii au fost încălcate pe unicul criteriu al discriminării față de orientarea sa sexuală (cazul E.B. vs. France, 2008), deși legal avea posibilitatea să adopte ca persoană singură, la fel ca orice altă persoană heterosexuală din Franța.

Cazurile prezentate în manualul CEDO sunt suficiente ca să prognozăm ce șanse de reușită va avea un român care va da statul în judecată la CEDO pentru discriminare la adopție.”, punctează avocat.net.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce comentarii acide......ce repede pune botul gusterica la vrajeala psd.....asa intrebare ...asa prezenta la vot.....Comentatorii trebuie sa se abtina si sa se mai gandesca la ce au votat .......
0
1
sau o varianta de partid ultra-nationalist,nu va faceti iluzii''ca fetele''mai baieti''deja in Europa sunt tari care s-au saturat de tigani si asistati sociali fraudulosi.urmatorii pe lista cu obiective sunt dezaxatii periculosi.
0
0
Au inceput homalaii sa scoata capul...
0
0
trebuie renuntat la CEDO , astea nu sunt drepturile omului sunt drepturile perversilor
1
0
Orientarea sexuala e una,prozelitismul si coruptia sexuala altceva. Totusi,un poponar sa infieze un baietel e cam cu cantec. Ce mai,va fi o situatie incalcita rau dupa ce homalaii vor incepe sa faca gura si sa pretinda tot felul de ,,drepturi'' din care sa rezulte in final recrutarea si formarea de noi homosexuali.
2
2
zdrentelor care nu au fost la vot si sa-i futa pana vomita sperma!!!!!!!!
6
13
Chiar nu indrugi baliverne?
1
6
problema e ca heterosexualii fac copii si ii abandoneaza vai de ei de amarati Cine abandoneaza nu ar trebui sa mai aibe dreptul sa mai faca altii si sa faca munca in folosul comunitatii la orfelinat.
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272