REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Încă o lucrare la Centrala Nucleară pentru Popescu şi Grecu. Afaceriştii au prins contracte de un sfert de miliard de euro cu statul

Încă o lucrare la Centrala Nucleară pentru Popescu şi Grecu. Afaceriştii au prins contracte de un sfert de miliard de euro cu statul

Replica API 19 octombrie 2017 | 23:59 389

În competiţie cu firme din Bucureşti şi Constanţa

În competiţie cu firme din Bucureşti şi Constanţa

Centrala Nucleară de la Cernavodă îşi repară sistemele de utilităţi din preajma Reactoarelor 1 şi 2 prin intermediul uneia din firmele sale de casă, din Cernavodă. Contractul a fost oferit în urma unei licitaţii la care s-au înscris patru societăţi comerciale, din care una, în insolvenţă, tot din Cernavodă, s-a prezentat ca subcontractantă. Ambele firme din Cernavodă sunt deţinute de cei mai cunoscuţi milionari ai oraşului, cu sute de contracte încheiate cu centrala, în valoare totală de aproape 250 milioane de euro.

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 16.10.2017 un contract pentru „servicii de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale sistemelor de utilităţi aferente depozitelor CNE Cernavodă, din exteriorul Unităţilor 1 şi 2”. Potrivit Nuclearelectrica, „obiectul achiziţiei îl reprezintă prestarea de servicii de exploatare, întreţinere şi reparaţii pentru sistemele de utilităţi aferente spaţiilor de depozitare din CNE Cernavodă, din exteriorul Unităţiilor 1 şi 2, inclusiv asigurarea de piese de schimb/ materiale/ consumabile necesare pentru întreţinerea sistemelor. Zonele de depozitare în care se vor presta serviciile sunt în SEIRU şi Port Columbia. Acestea includ 49 spaţii de depozitare (magazii şi platforme betonate), reprezentând o suprafaţă de depozitare de cca. 28.854 mp. Sistemele de utilităţi aferente depozitelor CNE Cernavodă, pentru care sunt necesare serviciile de exploatare, întreţinere şi reparaţii sunt: -Sistemul de detecţie şi semnalizare incendiu din depozitul SEIRU; - Sistem de protecţie la incendiu aferent depozitului SEIRU; - Sistem de întreţinere şi exploatare grup DIESEL de rezervă aferent depozitului SEIRU; - Sistem de alimentare cu energie electrică al depozitului SEIRU (reţeaua de transport, transformator, tablouri de distribuţie şi reţeaua de iluminat); - Sistem de telefonie aferent depozitului SEIRU; - Sistem de colectare ape pluviale şi alimentare cu apă potabilă din depozitul SEIRU; - Sistem de termoficare din incinta magaziilor aferent depozitului SEIRU; - Sistem de clădiri, structuri şi împrejmuiri aferent depozitului SEIRU; - Sistem de clădiri, structuri şi împrejmuiri aferent depozitului Port Columbia; - Sistem de alimentare cu energie electrică a depozitului Port Columbia; - Sistem de colectare ape pluviale şi alimentare cu apă potabilă din depozitul Port Columbia”.

Milionarii merg împreună

Valoarea estimată iniţial a contractului era de 1.564.604,44 lei, iar câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată firma care s-a angajat să ducă la sfârşit lucrările pentru suma de 1.305.591,57 lei, fără TVA. Este vorba despre General Concrete SRL din Cernavodă, care va avea ca subcontractant Elcomex IEA SA. Au mai depus oferte firmele Energotech SA din Bucureşti şi San Electroterm Grup SRL Constanţa. Ambele firme câştigătoare sunt deţinute de cei mai cunoscuţi milionari din Cernavodă. General Concrete este controlată de Valentin Popescu, în timp ce subcontractantul Elcomex IEA, în insolvenţă, este deţinută de Ion Grecu. Ambele societăţi s-au remarcat prin sutele de contracte primite de la stat şi în special de la Centrala Nucleară. În total, cele două firme au parafat în ultimii 12 ani contracte însumând un sfert de miliard de euro.

Ce alţi clienţi a mai avut Popescu

Revenind la câştigătoarea licitaţiei, firma lui Valentin Popescu are ca domeniu de activitate lucrări de construcţii şi a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 83.738.666 lei şi un profit net de 1.407.651 lei, cu 371 de salariaţi, dar şi datorii totale de 44.628.784 lei. Printre clienţii importanţi ai lui Popescu s-au mai aflat Compania de Apă SA Buzău (contract de 14,4 milioane euro în februarie 2013 şi unul de 13,4 milioane de euro în iunie 2012), Compania Naţională de Investiţii (două contracte 7,4 milioane de euro, respectiv 5,8 milioane euro oferite în martie 2008) etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-a furat mireaasa ! ... -sa .. -sa .. -sa
1
1
Statu nu putea sa faca o firma sa faca ei pe bani mai putini ca sunt bani nostri. Aia care au castigat licitatia are 2 muncitori si o roaba. Acum ca pune mana pe avans inchiriaza utilaje si angajeaza muncitori. Si eu puteam sa fac asta chiar daca n am nimic asa fac si ei sunt niste carpe in cur si ei la licitatie zice ca au utilaje au tot dar ei nu au nimic asteapta avansu de la stat sa se apuce
1
1
La o familie de nebuni sa nu ai pretentii.Lucian senil,Dorin cartofor, Daniela smintita.
3
0
Pai Elcomexul in faliment si a platit e toate datoriile? Mie fiscul mi-a trimis plic ca ii sunt dator 1,37 lei pe un an intreg.Cat o fi costat sa imi trimita aceasta hartie?
7
0
SI" PARA-INDARATUL", TOT JIGODIA DE BUCUR IL INCASEAZA? POATE II MAI FAC ASTIA UN CONTROL SA IL GASEASCA IAR CU 50 MILIARDE LEI.
2
3
In continuare bucur trage sforile!tara de rahat!pleaca oamenii pe capete din centrala in strainatate si aia care nu pleaca mor prin cladirea iowemed!!!!
4
2
Participam si noi la licitatie dar cand au auzit de mine s au speriat si mi au spus...Bai nebunule tu nu esti in stare sa dai salariile restante de luni de zile la 10 insi care iti mai lucreaza dar sa mai intri la licitatie.
4
2
Avem primar ! Suntem tari ! Traiasca slugile pupincuriste !
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108