REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Închiderea bulevardului Tomis, un TEST înainte de reconfigurarea totală a zonei: SENS UNIC între bd. Mamaia şi str. Ion Raţiu

Închiderea bulevardului Tomis, un TEST înainte de reconfigurarea totală a zonei: SENS UNIC între bd. Mamaia şi str. Ion Raţiu

Replica API 24 septembrie 2019 | 00:00 923

Constănţeni, sunteţi pregătiţi? Iată ce are în plan Decebal Făgădău!

Constănţeni, sunteţi pregătiţi? Iată ce are în plan Decebal Făgădău!

Bulevardul Tomis a fost, pentru o zi, pietonal. Duminică, 22 septembrie, artera a fost închisă circulaţiei autovehiculelor, întregul perimetru devenind un mare loc de joacă pentru copii: s-a dansat, s-a mers cu bicicleta, cu trotineta, spre încântarea mămicilor. Dar, v-aţi gândit că bulevardul ales pentru o acţiune înscrisă în “Săptămâna Europeană a Mobilității” a fost doar un test pentru ceea ce va urma? În condiţiile date - “Săptămâna Europeană a Mobilității” – evenimentul nu a fost criticat cu toată gura de şoferi ori de opoziţia primarului, motivul principal fiind că este greu să te pui cu mămicile, iar în plan secund, demn de menţionat că şi la Bucureşti, dar şi în Franţa, au fost luate măsuri similare de marcare a mobilităţii. Desigur, nu la fel de blânzi sunt constănţenii atunci când vine vorba despre străzile care au devenit cu sens unic în oraş, iar vestea este: bulevardul Tomis, pe sectorul cuprins între bulevardul Mamaia şi strada Ion Raţiu, urmează să fie şi el cu sens unic!

Planul este expus într-un document al SC Confort Urban şi urmează să fie prezentat consilierilor locali, în şedinţa din 30 septembrie, sub forma unui proiect iniţiat de primarul Decebal Făgădău.

Ce presupune proiectul

„Având în vedere faptul că b-dul Tomis reprezintă artera pricipală de legătură între zona centrală a municipiului, în partea de sud-est şi drumul naţional DN2A, în partea de nord-vest, intersectându-se pe acest traseu cu alte artere principale precum: b-dul Ferdinand, b-dul Mamaia, b-dul Alexandru Lăpuşneanu, str. Soveja, b-dul Aurel Vlaicu, artere ce fac posibile legături cu toate direcţiile principale din municipiu şi către obiectivele turistice, comerciale şi instituţiile administrative din municipiul Constanţa, ţinand cont că în prezent, circulaţia rutieră pe b-dul Tomis, tronsonul cuprins între b-dul Mamaia şi str. Ion Raţiu, intensitatea ridicată a traficului produce staţionări şi cozi la intersecţiile semaforizate, transportul în comun pe str. Mircea cel Bătrân nu are alveole amenajate în staţiile Bus, existenţa unor parcări laterale pe carosabil, lipsa căilor amenajate pentru circulaţia bicicletelor şi a altor facilităţi pentru parcarea acestora şi fără a se aigura continuitatea pistelor deja amenajate de pe b-dul Tomis pe sectorul cuprins între b-dul Mamaia şi str. Traian, circulaţia pietonală deficitară din cauza stării tehnice rele a îmbrăcămintei trotuarelor; Pe B-dul Tomis, pe sectorul b-dul Mamaia - str. Ion Raţiu nu s-au mai efectuat alte lucrări de reparaţii la carosabil din anul 2004, astfel încât, conform Normativului NP 033-2005 pentru intreţinerea şi repararea străzilor, acest sector din bd. Tomis prezintă expirarea duratei normale de exploatare a părţii carosabile şi trotuarelor necesită lucrari de reabilitare şi modernizare. Aceste investiţii de dezvoltare urbană necesită îmbunătăţirea condiţiilor de sporire a capacităţii şi a siguranţei circulaţiei rutiere şi pietonale pe B-dul Tomis. Proiectul propus urmăreşte eliminarea deficienţelor circulaţiei rutiere şi pietonale constatate, în contextul îmbunătăţirii mobilităţii în municipiul Constanţa conform obiectivelor Planului de Mobilitate Urbană Durabilăa- PMUD. Prin lucrările propuse se urmăreşte realizarea principalelor obiective: Obiectivul principal este de continua re a îmbunătăţirii mobilităţii urbane în Municipiul Constanţa conform Planului de Mobilitate Urbana Durabila - PMUD, prin redistribuirea spaţiului pe b-dul Tomis pentru instituirea şi continuarea circulaţiei rutiere curente cu sens unic către zona centrală, asigurarea unei unei benzi dedicate pentru transportul public pentru sensul către intersecţia Dacia, în complementaritate cu circulaţia pe str. Mircea cel Bătrân şi asigurarea continuităţii de piste pentru biciclete pe b-dul Tomis şi legăturii acestora cu celelalte trasee existente şi cele de perspectivă, fluidizarea traficului, îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie rutieră, inclusiv pentru transportul public şi a circulaţiei pietonale (…)” – este doar un fragment din expunerea de motive pe care SC Confort Urban a pregătit-o.

Aşadar, sensul unic de pe Tomis urmează să se extindă, bulevardul va fi reabilitat (pe sectorul de bulevard situat între intersectţia cu bd. Mamaia şi intersecţia cu str. Ion Raţiu nu s-au mai efectuat lucrări de reparaţii din anul 2004), vor fi schimbate borduri, vor fi create alveole pentru traseul de autobuze şi staţii de taxi, vor fi create piste de biciclete – totul pentru ca, pe de o parte, constănţenii să renunţe la plimbările cu maşinile proprii! Pe de altă parte, proiectul presupune şi nişte costuri, estimate, conform documentului consultat de “Replica”, la 5.333.578,82 de lei. Durata lucrărilor ar urma să fie de 4-5 luni de la data începerii acestora.

Rămâne de văzut cum vor vota consilierii, dar mai cu seamă cum vor primi constănţenii această veste.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu propun sa se faca faca toata Mamaia sen unic....intorci la Lumina...
2
0
o sa fie JALE pe Mircea. Blocaj total.
9
0
Cel mai prost primar pe care l-a avut Constanta.
7
1
un cretin de primar! a creat haos in tot orasul cu sensurile unice! mai ales ca la comisi de circulatie nu a participat nici un politist de la rutiera pentru ca a motivat ca nu il intereseza parerea lor!
8
4
da pe jos ce-are daca o ia. Mersul pe jos e sanatos.
4
6
Cand deschideti statia Proges, de pe linia 5-40? Copilul meu este nevoit sa mearga mult pana la prima statie si asta cu un ghiozdan destul de greu in spate. Inteleg ca vara probabil acea statie incurca traficul rutier, dar acum!
4
5
si asa este aglomerat ... sa faci o linie numai pt transp in comun nu face altceva decat sa aglomereze mai mult
7
1
mars,la mers pe jos!!!!
3
6
Primarul sens unic. Ati zapacit orasul asta
14
3
Premiul pentru cei mai prosti componenti din sud-est-ul EU privind comisia de circulatie si fluidizarea traficului merge la.....Primaria Constanta.Pam.Pam!
14
5
unde sunt jihadistii cu camioane cand ai nevoie de ei?
2
7
Te-n gura fagabou! Sa iti iau sensurile unice in pola si sa ma si pis pe tine nitel, poate racesti !
15
5
Faceti soseaua de coasta si nu mai umblati cu aiureli .
15
5
esti constient ca nu te mai alege nici dracu. dute dracu cu pielea pe tine, da sa te scuture putin astia pentru ce ai primit cu siguranta de la borduri si popici. sa ai asa un oras cu intersectii largi si bulevarde si sa le umpli cu insule si borduri si sensuri unice . sa-ti f..t consilieri in gat, trebuie sa fi un mare imbecil. PSD-ul o sa fie istorie dar partea neagra a istoriei
23
7
da gunoiul cand il ridici mai escrocule ? Trec gunoierii de doua ori pe saptamana, se ridica munti de gunoaie cretinule. Tu te ocupi doar de stalpi si de parcarea lui dospinescu. Fi-ti-ar ma-ta aia hoata de ras.
24
3
traverseaza o criza profunda a bunului simt. Gunoiul betonul si traficul infernal au facut din noi niste indivizi bolnavi si hidosi. Noi am uitat sa ne respectam. Masura care se anunta se vrea a fi una care sa reduca poluarea. Comoditatea si nesimtirea ne ucid la propiu.
24
3
Pesedeilor ce-o sa va mai ''racorim'' la alegeri!!!
19
7
hop blocul hop sensu. hop fac shushu pe voi ca fac ce ma taie capul. hahaha muriti prostii mei in trafic. de la gara pana la city aveti semafoare sincronizate. pe fiecare il luati in bot pe rosu...hahahaha ce ma distrez sa va vad cum alergati ca sclavii sa munciti sa imi aduceti bani. mars la munca. sanki merg cu autobuzul cand eu am ultimul model de seria 5 de la o firma a lu babu. dar voi nu stiti asta. eu pozez cum merg pe jos si cu autobuzul sa va spal in ochi. ca voi prosti haliti deastea. hai pa sclavilor. am treaba sa fac bani
22
6
cand incepeti digitalizarea administratiei locale? de ce un contribuabil trebuie sa alerge la primarie cu acte si hartii de la alte institutii de stat.la cadastru,la reg comertului, la mediu,la isc la toate kkturile sa ia avize si cereri si hartii, sa le duca gramada la primarie ca de acolo sa-ti dea un certificat inutil, dar care da de mancare la o armata de machidoance care toaca hartie toata ziua. si toate astea cu masina. si apoi ne plangem de trafic. in alte tari europene trebuie sa prezinti doar buletinul,sau actele se fac doar pe internet,fara deplasari inutile.la noi nu:dosar cu sina
24
1
Eu , Fagadau Voievod , declar : sensuri unice pe toate strazile , bulevardele si aleeile Constantei !!! Asa sa-mi ajute Primaria si Consiliu Local ! Amin .
29
3
Acelasi incompetent de primar alaturi de toti idiotii sai care nu realizeaza ca pe acest sector de drum exista si un spital judetean! Cum se va face plecarea si intrarea ambulantelor ,care va fi timpul de reactie al acestora si timpul in care ajung daca sunt puse in situatia de a ajumge la o locatie care ar fi necesara ocolirea bulevardului tomis? Niste idioti care fac sistematizarea rutiera de capul lor nicidecum la solicitarea politiei rutiere cum spune legea si toate astea avand loc cu acordul tacit al ipj al carui comandant este sclav al autoritatii publice locale! RUSINOS
38
6
sa se faca pe toata lungimea . din tomis nord pana la lupoaica
9
19
1. fagabou se afla pe sens unic cu directia pubela de gunoi. 2. sigur nu se ma ridica vreun bloc pe acolo ?
26
2
Se va aglomera excesiv str. Mircea care si asa este improprie circulatiei din cauza denivelarilopr si a gurilor de canal.
31
4
Pentru mine e ok
6
19
un m---t, abia asteptam alegerile
24
3
Nimic nu se intampla bine in orasul acesta! Sensuri unice aiurea...parcari cu plata tot aiurea...Fagadau sa-si ia gamdul ca va mai fi ales! Chiar si pensionarii care tin tot cu Psd-ul s-au saturat de el...Mazare a facut ceva barem pentru Constanta, inclusiv a dat pachete pentru pensionari si nu numai! Asta ce naiba face? Stim cu totii ca fura, ca oricare primar...dar da si el ceva? Face ceva pentru Constanta? Mazare a facut...telegondole, parcuri, oraselul Piticilor, plus multe altele...a dat si pachete saracilor, indiferent ca si el fura, barem dadea ceva...asta ce face? Fura si atat...
43
16
Sa le iau pista de biciclisti in pula. Daca nu ar face pista de biciclisti, sensul unic ar fi minunat. 3 benzi de dus pe tomis in jos ar fi nemaipomenit.
18
31
Tu nu intelegi un lucru elementar: orasul este al OAMENILOR, pentru OAMENI si necesitatile lor. Iar tu, in mortii ma-ti aia votayoare pe 5 buletine de vot, esti SERVITOR al orasului si nevoilor sale. Vrei sa le identifici? Pune intrebari, dar si asculta raspunsurile. Nu te mai gandi tu ca esti un carmaci luminat si vizionar ca Mama Omida. Servitorule, asculta-ti stapanul de drept: orasul. Adica oamenii lui! Imbecilule!
45
7
Ne-ai disperat cu sensurile unice,stalpisorii deci sa te aleaga biciclistii!
50
9
Lasati bre ambele sensuri, sunteti inconstienti! Banda unica de autobuz, cum e si in Varna, si in rest taxa de acces in oras pentru machidoancele angajate in primarie ce isi misca fundul doar in masina. Sensul unic nu e rezolvare. Taxati miscarea masinilor, cereti mai putine hartii sau deloc la autorizatii si cereri si orasul va fi mai liber. Voi sunteti cauza, teancuri de hartii pentru orice kkt. Si oamenii alearga cu masina sa obtina hartiile.
33
7
trebuie sustinuta pentru asemenea proiecte. Vor injura multi inconstienti.
14
52
nu distrugeti spatial verde al b lui Mamaia.
47
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369