REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

INCREDIBIL! Peste o mie de mămici din Constanţa trebuie să dea bani înapoi statului!

INCREDIBIL! Peste o mie de mămici din Constanţa trebuie să dea bani înapoi statului!

Replica API 17 octombrie 2017 | 00:00 2132

Indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii şi stimulente de inserţie primite necuvenit

Indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii şi stimulente de inserţie primite necuvenit

Peste o mie de mame din Constanța trebuie să înapoieze bani statului. În cele mai multe dintre cazuri, este vorba despre indemnizații pentru creșterea copilului, dar sunt și părinți care trebuie să returneze către bugetul de stat stimulentul de inserție, alocațiile copiilor sau alocațiile pentru susținerea familiei. În total, numai în 2017, la nivelul județului Constanța mamele au acumulat datorii către stat de aproape două milioane de lei, din care jumătate au fost recuperate deja. Directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța, Marin Țopai, a explicat pentru „Replica de Constanța” care sunt motivele pentru care părinții ajung să fie debitori către statul român.

Sumele pe care le primesc proaspetele mămici, ca indemnizații pentru creșterea copilului, sau ca alocații pentru susținerea familiei ori ca stimulente de inserție, dacă se întorc la muncă înainte de încheierea concediului pentru creșterea copilului nu sunt mari. Dar chiar și așa sunt acordate numai în anumite condiții, stabilite foarte clar de cadrul legislativ.

La nivelul județului nostru, cei care veghează ca respectivele condiții să fie respectate sunt angajații de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Iar dacă nu mai sunt respectate cerințele din legislație – de exemplu, dacă proaspetele mămici realizează, în perioada concediului de creșterea copilului, venituri extra mai mari de 3.699 lei pe an – se consideră că beneficiile sociale au fost încasate necuvenit, iar mamele beneficiare sunt somate să returneze indemnizațiile. Nu sunt frecvente aceste cazuri, dar ele există totuși și, trebuie subliniat, suma totală datorată este considerabilă!

De ce li se cer banii înapoi mamelor

Potrivit statisticii AJPIS Constanța, puse la dispoziție de directorul executiv Marin Țopai, la sfârșitul lunii august a.c., 1.476 de constănțeni aveau de înapoiat statului român peste un milion de lei. De menționat că, potrivit aceleași statistici, la începutul anului părinții constănțeni aveau de înapoiat 512.669 lei, la care s-au mai adunat debite de 1,8 milioane de lei, cumulate pe parcursul lui 2017, dar până la finele lunii august, angajații AJPIS recuperaseză aproape 1,4 milioane de lei.

Din totalul celor cu datorii înregistrate la AJPIS, cei mai mulți (490 debitori) trebuie să returneze indemnizații pentru creșterea copilului, primite în mod necuvenit.

„În conformitate cu legislația în vigoare privind plata beneficiilor sociale, sumele reprezentând drepturile încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiarii acestora, în condițiile legii, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agenției teritoriale, cu respectarea termenului general de prescripție. Sumele se încasează de către debitor fără penalități, în termen de 180 de zile de la data comunicării deciziei.

Decizia constituie titlu de creanță și devine titlu executoriu la data la care creanța fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată de 180 de zile. Decizia poate fi contestată conform prevederilor Legii contenciosului administrativ 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 30 de zile de la comunicare la AJPIS.

Pentru indemnizație creștere copil, constituirea de debite are la bază următoarele motive: reluare de activitate/încetare fără comunicare către AJPIS în termen de 15 zile, realizare de venituri în perioada de acordare care depășește limita maximă prevăzută de lege de 3.699 lei anual, anchete sociale care atestă faptul că nu mai locuiește cu copilul pentru care primește acest beneficiu”, a explicat directorul executiv Marin Țopai. Cele 490 de mămici trebuie să returneze peste 315.000 de lei.

Alocații și stimulentul de inserție, alte categorii cu datornici la stat

De asemenea, în evidențele agenției mai figurează și 133 de mame care trebuie să returneze aproximativ 200.000 de lei, reprezentând stimulent de inserție primit necuvenit, alți 168 de părinți trebui să returneze 106.000 de lei, reprezentând alocațiile copiilor, primite la fel în mod necuvenit. Alți 446 de părinți trebuie să returneze 192.000 de lei, reprezentând alocații pentru susținerea familiei. Din totalul debitorilor, numai 239 sunt persoane care au primit, în mod necuvenit, ajutoare sociale, și trebuie să returneze 214.000 de lei.

Cât privește motivele pentru care li se cer banii înapoi mamelor, reprezentantul AJPIS Constanța a punctat: „Pentru alocația pentru susținerea familiei, motivele sunt: conturi cu peste 3.000 de lei, realizează venituri sau acestea sunt mai mari decât cele declarate și nu comunică acest aspect în termenul legal de 15 zile, la primăria de domiciliu, mai mult de două mașini peste zece ani și una cu o vechime mai mică de zece ani. La fel și în cazul celor cu ajutor social.

În cazul stimulentului de inserție, motivul este reprezentat de faptul că debitorii nu au mai realizat venituri în timpul acordării acestui beneficiu. Iar în cazul alocației de stat: copiii sau reprezentanții legali au decedat, copii au fost dați în plasament, există sentințe de divorț care schimbă reprezentantul legal, plată dublă efectuată atât în România, cât și în statele membre ale Uniunii Europene”.

Cea mai mare sumă datorată este de aproape 30.000 de lei. Cea mai mică...4 lei!

Se impune menționat că suma cea mai mare datorată de un debitor este înregistrată tot la indemnizația de creșterea copilului. O mamă din Constanța trebuie să înapoieze la bugetul de stat 29.234 lei, primiți în mod necuvenit. Cea mai mică sumă, înregistrată la această categorie, este de 34 de lai. În ceea ce privește stimulentul de inserție, cea mai mare sumă datorată este de 7.500 de lei, iar cea mai mică de 21 de lei; la alocațiile de stat, cel mai mare debit este de 4.116 lei, iar cel mai mic de 42 de lei, iar la alocația pentru susținerea familiei, cel mai mare debit este de 5.778 lei, iar cel mai mic de 4 lei. În ceea ce privește ajutorul social, cel mai mare sumă ce trebuie returnată statului este 8.282 lei, iar cea mai mică este 10 lei.

Pentru reducerea numărului debitelor constituite, la nivelu AJPIS au fost implementate mai multe măsuri: „Consilierea asistenților sociali din cadrul primăriilor în ceea ce privește informarea tuturor beneficiarilor cu privire la termenul în care trebuie să anunțe orice modificare intervenită în familie, cu privire la veniturile realizate și numărul de membri; solicitarea lunară de la Direcția de Evidență a persoanelor județeană a copiilor și reprezentanților legali decedați

Suprapunerea bazei de date cu beneficiarii de beneficii sociale de la AJPIS cu bazele puse la dispoziție de ANPIS (baze de date întocmită pe bază de protocol la nivel național)”, a afirmat Marin Țopai.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu se pot verifica ,ca deee nu stiu sa calculeze...
4
0
Cu o mana dati si cu zece luati.Cine a gresit sa plateasca, nu cred ca mamele v-au bagat mana in buzunar,pentru ca se chema furt, asa a-ti dat de buna voie.Eu nu as da un leu inapoi si sa ma dea in judecata sa vedem cum se apara cel care a gresit.
5
1
La ce bun sa faci copii intr-o tara ca asta,doar sa-i arunci carne de tun sau mana ieftina de lucru in folosul unor nemernici?
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218