REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ÎNGRIJORĂTOR: în Constanța, aproape 4.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate

ÎNGRIJORĂTOR: în Constanța, aproape 4.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate

Replica API 13 noiembrie 2017 | 00:00 416

Copiii rămași singuri acasă, în urma plecării la muncă, în străinătate, a părinților, reprezintă un fenomen social dramatic al României. Doar în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, potrivit datelor direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate este de 16.714, dintre care 3.708 copii în județul Constanța, 6.218 copii în județul Galați, 3.238 copii în județul Vrancea, 2.061 copii în județul Buzău, 1.188 copii în județul Tulcea și 301 copii în județul Brăila.

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015, la peste 97.500 în martie 2017 . Datele colectate de la inspectoratele școlare de Salvați Copiii au relevat, însă, un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 212.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că includ doar copiii înscriși în sistemul educațional. Estimăm, adăugând și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar, numărul total al copiilor cu părinții plecați în străinătate, fiind în jur de 250.000 de copii.

Sunt teme pe care organizația Salvați Copiii Filiala Constanța le-a propus, vineri, 10 noiembrie, în dezbaterea „Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție”. Dezbaterea a fost cea de-a cincea dintr-o serie de dezbateri regionale pe această temă, precedentele fiind organizate în perioada mai -octombrie la Suceava, Brașov, Craiova și Târgoviște.

„Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoționale, fragilizarea acestor copii nevoiți să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinți prezenți în viața lor doar prin telefon, de la distanță. Dincolo de asta însă, sunt probleme grave, cotidiene cu care acești copii se confruntă zi de zi, pentru că în multe situații nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsați. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că acești copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic atunci când e nevoie, fără a se simți, încă o dată, izolați de ceilalți colegi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii şi reprezentanții lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 92.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județul Constanța, 235 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

„Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să își lase copilul în siguranță, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunitățile, pe plan educațional și nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din școală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoțional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare și consiliere - pentru ei și cei în grija cărora rămân - sunt esențiale. De aceea este atât de importantă această campanie, căreia ne alăturăm”, a declarat Irina Ermolaev, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă serviciul de consiliere telefonică și online destinat protecției copiilor afectați de migrația economică a părinților, singurul serviciu de acest tip din România. Linia telefonică Help Line 0800.070.040, oferită de Digi, este apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, între orele 9:30-17:30. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care oferă răspunsuri prin e-mail.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In strainatate la munca pleaca oameni muncitori, lichelele stau acasa , freaca menta si traiesc din ajutoare sociale, platite si de cei care sunt plecati afara .Caz tipic si revoltator individul din Otopeni prezentat la Schimb de mame in data de12 nov.Si ca el sunt multi.
7
1
decat sa va fluiere pe voi grija de ce au plecat parintii la munca in strainatate mai bine dadeati banii pe care i-ati cheltuit cu aceasta super adunare la niste copii mai amarati. in primul rand puneti ordine in legislatia privind protectia copilului, ca i-ati omorat pe aia de la primarie cu lacunele voastre din lege si apoi faceti adunari de astea. nu pleaca nimeni de bine.
3
0
De aproape o saptamina va invirtiti in jurul cozii si scrieti despre acelasi lucru mai schimbati subictul si abordati si alte stiri ! Nu traiti in tara asta ? Nu vedeti nivelul de trai , nu vedeti hotii care ne conduc ? Credeti ca omul pleaca de bine ?
5
0
la furat, cumva? pai acolo se duc tiganii!!!
1
2
Dc ii faceti da k stiti ca suntetti vaii steaua voastra ?
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108