REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi are 5 angajaţi de nădejde: nu dau greş niciodată şi bagă în sperieţi infractorii

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi are 5 angajaţi de nădejde: nu dau greş niciodată şi bagă în sperieţi infractorii

Replica API 24 februarie 2016 | 00:04 386

Intervenţii contracronometru - VIDEO!

Intervenţii contracronometru - VIDEO!

Se poate spune despre un câine că este cel mai bun prieten al omului! Însă, ceea ce nu prea se cunoaşte este faptul că patrupezii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa pot fi şi cei mai aprigi duşmani ai infractorilor. Dresaţi cum se cuvine, antrenaţi ca la carte şi alimentaţi după un program strict, cei cinci câini din cadrul IJJ sunt militari cu acte în regulă, mereu în slujba cetăţeanului! Un element de bază în formarea animalului este relaţia acestuia cu conductorul său, o relaţie ce va continua şi dincolo de... “pensionarea” animalului din rasa Ciobănesc German. „Câinele militar nu este o brută, acesta execută comenzi şi acţionează în vederea eliminării factorului distructiv. Câinele execută comenzi pentru a ajuta jandarmul în vederea eliminării tuturor obstacolelor care intervin în timpul activităţii acestuia”, au spus jadarmii!

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa are în dotare cinci câini, din care trei sunt pregătiţi pentru intervenţie (Rebada, Thor şi Mabanu), unu pentru detectare explozibil (Obisa) şi celălalt pentru urmă (Sop), care urmează să plece la specializare. De asemenea, precizăm că plutonierul major Eugen Tofan este conductorul ciobănescului german Obisa, plutonierul adjutant Cătălin Ursu al lui Thor, plutonierul major Sorin Marcu al lui Sop, plutonierul adjutant şef Sunai Anefi al căţeluşei Rebada şi plutonierul Marius Ciupic al “veteranului” în vâstă de 6 ani, Mabanu.

“În primul rând este prietenia. Apoi serviciul. Întotdeauna, cel destinat să aibă câine de serviciu în dotare, conform satului de organizare al instituţiei din care facem parte, i se atribuie o anumită destinaţie, specializare. Astfel, animalul pleacă la dotare. Dotarea căţelului se face la MAI numai de către Centrul Chinologic Sibiu, preponderent cu rasa Ciobănesc German. Dotarea câinilor pe cele trei arme din cadrul MAI se face în jurul vârstei de 4 - 6 luni, după ce li se termină vaccinările, astfel încât să fie apţi din punct de vedere fizic şi psihic pentru următoarea destinaţie ce le va fi atribuită, în jurul vârstei de un an.

Conductorul său îl ia în primire şi urmează perioada de ataşament. Noi, ca şi conductori, trebuie să ne punem în valoare abilităţile, astfel încât să îndrumăm animalul pe toată perioada lui, să zicem, militară. Practic, pregătirea câinelui durează de la naştere şi până la finele vieţii lui, vorbind în linii mari”, a declarat plutonierul adjutant şef Sunai Anefi.

Rebada a ieşit şefă de promoţie şi acum ia parte la intervenţii!

Potrivit plutonierul adjutant şef Sunai Anefi, un câine începe a fi instruit încă de la vârsta de 4 luni. Este vorba despre perioada de predresaj, care se referă la formarea unei relaţii cu conductorul, cu mediul înconjurător şi cu factorii cu care va lua contact în decursul carierei ce-l aşteaptă. Animalul trebuie să capete curaj şi încredere în el, dar şi în jardamul care îl coordonează.

“Rebada a împlinit doi ani în decembrie. Aceasta are un dresaj de specialitate pe intervenţie, de aplanări stări conflictuale. Am luat-o în primire de la vârsta de 6 luni, în mai 2014. A urmat un predresaj, kilometri întregi de alergare, trecerea peste obstacole, obişnuirea cu persoane, cu mediul urban, rural, a făcut multe ore de înot. Din punct de vedere fizic am pregătit-o pentru ceea ce urma să facă. A terminat prima din lotul nostru de 40 de cupluri pirotehnice. Apoi am urmat cursul de intervenţie de pe 3 august până pe 20 noiembrie 2015 şi am ieşit şefi de promoţie.

Acum, execut misiuni de patrulare – intervenţie cu ea”, a adăugat Sunai Anefi. Trebuie precizat faptul că un câine din cadrul IJJ este unul docil, antrenat şi care acţionează numai în anumite împrejurări. Nu reacţionează violent, ci doar urmează nişte comenzi, care vin după executarea somaţiilor legale. Programul de antrenament în cazul lor are loc zilnic şi durează două ore, cu pauze, în funcţie de condiţiile meteo. Mesele sunt regulate şi cântărite, astfel încât să li se acorde necesarul proteic.

Fiecare câine stă doar cu conductorul său, iar când acesta nu este la serviciu, animalul este scos la plimbare şi atât. “Când animalul iese la pensie, dreptul de a-l lua în îngrijire este al conductorului”, ne-au spus jandarmii. În prezenţa reporterilor “Replica” de Constanţa, câinii din rasa Ciobănesc German şi-au arătat aptitudinile, în sensul că au căutat şi găsit material explozibil, au imobilizat o persoană recalcitrantă, au patrulat şi ascultat comenzile conductorilor, dar au şi trecut, fără probleme, peste obstacole. Şi, de menţionat că aceste acţiuni sunt parte din activitatea lor cotidiană!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272