REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

INVESTIȚIE de aproape 8,5 milioane de lei în REPARAȚII CAPITALE la Muzeul de Artă Populară Constanța

INVESTIȚIE de aproape 8,5 milioane de lei în REPARAȚII CAPITALE la Muzeul de Artă Populară Constanța

Replica API 29 ianuarie 2019 | 02:25 432

Aproape 8,5 milioane de lei vor fi investiți în reabilitarea Muzeului de Artă Populară Constanța, dacă în ședința Consiliului Local Constanța de joi, 31 ianuarie a.c., consilierii locali vor aproba proiectul de hotărâre în acest sens.

Clădirea în care se află Muzeul de Artă Populară Constanța a fost construită în 1896, în stil Neoromânesc; inițial, a găzduit primăria orașului, ulterior „Poșta veche”, iar din 1970 găzduiește expozițiile de artă populară. Trecerea anilor a lăsat însă urme pe clădire: fațada muzeului prezintă numeroase crăpături și fisuri, pe partea din spate a clădirii umiditatea este crescută, se observă tasări diferențiale ale fundației celor patru stâlpi circulari, care susțin balconul de la etaj, la fațada principală, șarpanta de lemn prezintă elemente degradate, instalațiile interioare sunt vechi și degradate moral, trotuarele de gardă sunt deplasate față de clădire și prezintă fisuri, iar elementele metalice sunt corodate.

Probleme au fost observate și la acoperiș, ale cărui elemente de lemn sunt deja putrezite, sistemele de preluare și descărcare a apelor meteorice sunt deteriorate și ruginite.

De asemenea, sunt necesare reabilitări ale balconului de deasupra intrării principale, dar și ale picturii de pe tavanul fostei săli de ședință, situată la etajul întâi al clădirii.

În ceea ce privește pictura murală de pe tavanul sălii de ședințe, raportul de evaluare notează: suportul picturii este constituit din zidărie de cărămidă, dar și lemn în ceea ce privește tavanul, strat de tencuială din var cu nisip și strat de glet de var. „Pe zone întinse gletul de var este macerat, prezentând numeroase fisuri și lacune, provocând desprinderea stratului picural de suportul de tencuială; stratul suport al picturilor prezintă fisuri fine, superficiale și profunde pe toată suprafața; este necesară recondiționarea actualei decorații pictate în tehnica originală pentru respectarea ansamblului stilistic și monumental al muzeului”, se arată în raportul de evaluare.

Și anexa muzeului, unde în prezent se află secția de restaurare a obiectelor de patrimoniul etnic și depozitul de artefacte conservate are nevoie de reabilitare, având numeroase fisuri și degradări ale tencuielii soclului și pereților, degradări cauzate de intemperii și trecerea timpului, precum și vandalizări ale finisajelor exterioare.

În proiectul de hotărâre ce va fi supus joi, 31 ianuarie a.c., atenției consilierilor locali, se propune aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a principalilor indicatori tehnico – economici pentru reabilitarea muzeului. Valoarea totală investiției a fost estimată la 8.482.065,40 lei (TVA inclus), din care 4,7 milioane de lei (TVA inclus) sunt pentru construcții și montaj.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa nu aiba soarta Cazinoului. Primaria nu este in stare de asa ceva.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212