REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

INVESTIȚII MAJORE la Garda de Coastă: reparații la mai multe sedii și achiziții de mașini și ambarcațiuni

INVESTIȚII MAJORE la Garda de Coastă: reparații la mai multe sedii și achiziții de mașini și ambarcațiuni

Replica API 8 august 2018 | 01:39 344

Conducerea instituției răspunde acuzațiilor Sindicatului Europol

Puncte de trecere a frontierei fără toalete, birouri în care tavanul se prăbușește din cauza apei ce se infiltrează prin acoperiș, vopseaua pentru nave sau combustibilii pentru mașini lipsesc – sunt doar câteva dintre problemele semnalate de liderii sindicali ai Sindicatului Europol filiala Garda de Coastă. Referitor la aceste aspecte, conducerea Gărzii de Coastă a transmis o precizare în care arată că s-au făcut eforturi pentru „a rezolva problemele cele mai urgente, fiind desfășurate diferite lucrări de reparații curente, astfel încât personalul să își desfășoare activitatea în condiții decente”.

Polițiștii de frontieră, asemenea colegilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se confruntă cu diverse lipsuri. Cotidianul „Replica de Constanța” relata într-o ediție anterioară problemele semnalate de sindicaliștii din cadrul Sindicatului Europol „Garda de Coastă”. „Pe lângă colegii mei sunt şi alţi colegi...gândaci, şoareci, omizi (promoţia de vară). Mai nou, o specie de vieţuitoare de care n-am văzut niciodată. În clădire, ca în orice instituţie, fumatul este intezis, aşa că, cine îşi permite o pauză de ţigară trebuie să stea în compania haitelor de câini maidanezi, destul de agresivi, în special noaptea, să se ferească să nu îi cadă tencuiala în cap sau să îi facă vreo surpriză un şoarece ieşit din găurile din temelia clădirii.

Când ploua torenţial, musai un coleg trebuie să urce pe clădire, să găsească soluţii pentru ca apa să nu se infiltreze în interior, pentru că s-a întâmplat de multe ori, sau să inventăm orice metodă prin care să protejăm tehnica. Tavanul a căzut de câteva ori, ultima dată chiar acum vreo două nopţi (sfârşitul lunii martie a.c.). Curăţenia o facem singuri şi cu chetă din salariu.

Avem colegi care se îmbolnăvesc periodic, pentru că se asigură mentenanţa sistemului de aerisire când scrie „la carte”, nu când este necesar. Calorifele sunt de decor sau inexistente. Sunt doar câteva lucruri din câte aş putea descrie”, preciza Valentina Matea, liderul sindical EUROPOL Garda de Coastă.

Același lider sindical preciza, de curând că „trebuie combustibili pentru mașini, vopsea pentru nave, piese de schimb pentru nave, că tot vreți patrulări pe mare și misiuni externe cu care să vă lăudați, veste reflectorizante, lanterne și palete reflectorizante post-control”.

Punctele de Trecere a Frontierei Vama Veche și Negru Vodă vor fi REABILITATE

Într-o precizare transmisă în cursul zilei de luni, 6 august a.c., reprezentanții Gărzii de Coastă au subliniat că au fost făcute „eforturi pentru a rezolva problemele cele mai urgente, fiind desfăşurate diferite lucrări de reparații curente, astfel încât personalul să-şi desfăşoare activitatea în condiţii decente”. Și sunt punctate și lucrările realizate: astfel, în ultimii doi ani, au fost derulate lucrări de întreținere pentru 49 de clădiri ale instituției, respectiv reparații la pavilioane administrative la sediul Gărzii de Coastă, reparații interioare la sediul Punctelor de Trecere a Frontierei, reparații privind rețeaua de termoficare etc., în valoare de aproximativ 332.000 lei. „În următoarea perioadă sunt planificate lucrări de întreținere și reparații, respectiv la acoperișurile sediilor ce aparțin Gărzii de Coastă, instalații de apă, instalații termice interioare”, au arătat reprezentanții instituției.

Totodată, sunt derulate mai multe proiecte de investiții, printre care construirea de noi sedii – pentru Sectorul Punctului de Frontieră Isaccea, județul Tulcea, sau reabilitarea unor sedii, respectiv cel de la SPF Băneasa, de la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche și Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă.

„Acestea se află în diferite stadii de întocmire a documentației necesare demarării procedurilor de reabilitare. Toate acestea sunt finanţate din fonduri europene (Programe operaționale regionale și fonduri dedicate structurilor de ordine publică)”. În perioada următoare va fi reabilitată și clădirea în care își desfășoară activitatea SCOMAR.

Memorandum pentru îmbunătățirea activității la graniță

Reprezentanții Gărzii de Coastă spun că, la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Gărzii de Coastă, sunt deschise traficului internațional patru puncte de trecere a frontierei, majoritatea fiind construite la nivelul anilor 1970, toate fiind însă dimensionate conform traficului existent la data respectivă. „În prezent, infrastructura existentă în punctele de trecere a frontierei este subdimensionată în comparaţie cu volumul traficului de pasageri şi mijloace de transport. Pentru rezolvarea acestui neajuns major, la nivel guvernamental, a fost iniţiat şi aprobat în urmă cu două săptămâni un memorandum: ”Măsuri pentru îmbunătățirea activității în punctele de trecere a frontierei”, în scopul stabilirii unor activități pe termen scurt și lung pentru mai multe instituții (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice), constând în măsuri destinate asigurării resurselor umane și materiale, a logisticii și a capacității de control din punctele de trecere a frontierei, raportate la necesitățile operaționale, fluxul de pasageri și rezultatele analizelor de risc”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Garda de Coastă își înnoiește parcul auto: vor fi cumpărate 34 de mașini noi pentru patrulare!

În ceea ce privește parcul auto al instituției, 30% din autovehicule necesită reparații și întreținere. „Defecțiunile ce au survenit pe timpul derulării activității sunt în curs de remediere, fără a fi afectată desfășurarea activităților operative, respectiv misiunile de supraveghere a frontierei de stat. Există un acord cadru încheiat la nivelul Gărzii de Coastă având ca obiect servicii de întreţinere şi reparaţie, iar în funcție de fondurile alocate se pot repara toate autovehiculele.

De asemenea, s-au făcut demersuri pentru dezvoltarea parcului auto al instituţiei, în dotarea Gărzii de Coastă urmând să intre 34 de autovehicule de patrulare, tip Dacia Duster”, au mai afirmat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Ambarcațiuni noi: o navă de patrulare și trei șalupe de intervenție

Reparații au fost realizate și la ambarcațiunile din dotarea Gărzii de Coastă și totodată urmează să fie achiziționate unele noi. „Menționăm că, în ultimii doi ani, pentru 12 ambarcatiuni au fost desfășurate lucrări de reparaţii şi întreţinere, iar în prezent patru ambarcațiuni sunt planificate pentru derularea unor astfel de lucrări.

De asemenea, în prezent, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost obţinută din Fondul pentru Securitate Internă finanţarea pentru achiziţionarea unei nave maritime de patrulare (tip CPV) şi a trei şalupe maritime de intervenţie, valoare estimată de 18.500.000 euro”, se mai arată în precizarea Gărzii de Coastă.

În ceea ce privește consumabilele, acestea sunt achiziționate în mod constant la nivelul fiecărui ordonator terțiar de credite, fiind asigurate fondurile necesare în acest scop. Astfel, la nivelul Gărzii de Coastă, în anul 2018, au fost cheltuite pe consumabile aproximativ 107.600 lei. De asemenea, în ceea ce privește alimentarea cu combustibil pentru mijloacele de mobilitate navală și terestră în vederea desfăşurării misiunilor de supraveghere, precizăm că la structurile Gărzii de Coastă este asigurat combustibilul necesar până în primul trimestru al anului viitor, conform evaluărilor existente.

Ce spune conducerea Gărzii de Coastă despre maidanezii din curtea instituției

Referitor la situaţia câinilor fără stăpân din curtea instituției, o altă problemă semnalată de sindicaliști, „Garda de Coastă a făcut demersuri către Primăria Municipiului Constanța pentru ridicarea acestora, în cauză serviciile de specialitate ale autorităților publice locale nereușind rezolvarea aspectelor semnalate”. De asemenea, a fost publicat pe Sistemului Electronic de Achiziții Publice un anunț privind achiziționarea de servicii de ecarisaj pentru recuperarea animalelor fără stăpân și transportul acestora la o bază special amenajată. În urma publicării anunțului, Garda de Coastă nu a primit oferte din partea firmelor cu activitate în domeniu. „În vederea remedierii acestor probleme, s-au solicitat, în mod direct, firmelor de specialitate oferte cu privire la serviciile de ecarisaj. După primirea ofertelor, s-a făcut solicitare în vederea aprobării bugetului pentru achiziția serviciilor necesare pentru sediul Gărzii de Coastă”, au mai arătat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: În Garda de Coastă se munceşte cot la cot cu şoareci şi gândaci, în birouri unde cade tavanul!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti panarama!
0
0
acasa tot asa stau?lasa sa ploua prin acoperis si sa le cada tavanul in cap?daca ar pune 10% din spagile luate ar rezolva problema si nu ar mai da din salar decat cei cinstiti,cati or mai exista si rezista!
0
0
Esti idiot!
1
1
Pisa-m-as in caschetele si in gura voastra.Cine vreti ba,gunoaielor care faceti mizerie sa va faca curatenie la locul de munca? Netotilor,plangeti dupa soldati in termen care va spalau mizeria ce o faceati inadins ptr ca stiati ca nu faceti voi curat?! Puneti mana la treaba,gunoaielor,si pastrati_va curatenia interior-exterior a cladirilor si nu comentati! Daca vreti sa comentati intai dati-va demisia! Ati inteles,Bai!
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614