REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Iohannis: Peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli, amplasate în zone cu risc seismic ridicat

Iohannis: Peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli, amplasate în zone cu risc seismic ridicat

Replica API 10 martie 2021 | 00:00 1023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat şi a prezentat mai multe soluţii.

Klaus Iohannis

Şeful statului a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu, membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai IGSU şi INSP privind siguranţa publică în unităţile de învăţământ.

"Adevărul este, şi este un adevărat trist, că avem încă mult prea multe clădiri neverificate sau neautorizate în ultimul deceniu. Ca să vă daţi seama: peste 40% dintre clădirile în care funcţionează şcoli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat. Astăzi am discutat nu atât despre probleme, fiindcă ele sunt cunoscute şi am pregătit un material introductiv suficient de bun, dar am discutat suficient de mult despre soluţii, fiindcă despre probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul îşi doreşte, toţi cei care au participat ne dorim să găsim soluţii şi să facem o dată şi o dată paşii spre şcolile sigure şi sănătoase pe care ni le dorim", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

Preşedintele Iohannis a indicat că discuţiile de marţi au vizat autorizaţiile la incendiu, autorizaţiile sanitare, vulnerabilităţile seismice, dar şi priorităţile de consolidare a fondului construit care deserveşte sistemul de educaţie.

"Am agreat, de exemplu, că este foarte important ca prin alocările viitoare - bugetare, atât din fonduri naţionale, cât şi din fonduri europene - zona de infrastructură educaţională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toţi. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă despre care am discutat în repetate rânduri vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiţii majore în unităţile de învăţământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranţă, igienă şi calitate. Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea, dar şi amenajarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ. Aceste lucruri trebuie actualizate urgent. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de zece ani. Este clar că lucrurile s-au mişcat. Trebuie să învăţăm din ce s-a petrecut în ultimii ani. Totodată, ştim că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate. De aceea, ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm şi să eficientizăm întregul proces", a afirmat Iohannis.

El a arătat că la întâlnirile cu premierul şi membrii Guvernului s-a discutat despre priorităţile şi investiţiile care trebuie începute.

"Am discutat astfel despre investiţii în spitale, dotarea spitalelor pentru a oferi condiţii mult mai bune pacienţilor noştri. Am discutat mult despre crearea de noi locuri de muncă mai ales pentru românii afectaţi de pandemie. Am discutat despre şcolile din România - partea de 'România Educată', dar şi despre şcoli sigure şi sănătoase pe care ni le dorim pentru copiii noştri, dar am discutat mult şi despre proiecte pentru un mediu curat. Ne dorim un mediu curat pentru toţi românii", a mai spus Iohannis.

Marţi, la discuţiile de la Palatul Cotroceni au participat prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Corina Atanasiu, inspector general - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. mr. Dan Paul Iamandi, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
MUIE MALARIA GALBENA SI TUTUROR VOTANTILOR SI SIMPATIZANTILOR SAI
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212