REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Iohannis: România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare

Iohannis: România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare

Replica API 3 iulie 2020 | 00:00 976

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România rămâne puternic angajată "în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare" şi a punctat că SUA vor avea mereu în România "un aliat strategic şi un prieten ferm".

Klaus Iohannis

"România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare, bazate pe relaţii bilaterale solide între SUA şi partenerii săi europeni, o alianţă nord-atlantică dedicată securităţii indivizibile a membrilor săi şi cooperării cu UE. (...) Vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor şi intereselor noastre comune!", a spus şeful statului la recepţia Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Independenţei, scrie Agerpres.

El a subliniat că, în prezent, contextul global complex este marcat de provocări majore, indicând faptul că pandemia de COVID-19, intensificarea competiţiei mondiale şi "tentativele unor actori internaţionali de a eroda unitatea transatlantică şi rezilienţa statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici".

"Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relaţia bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relaţia transatlantică. Solidaritate între şi cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă şi prosperă: democraţie, stat de drept, relaţii comerciale libere şi corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului şi dreptul internaţional", a afirmat Iohannis.

El a amintit că anul acesta se sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, punctând că în acest timp România a dovedit că "înţelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarităţi".

Şeful statului a precizat că anul trecut, la Casa Albă, alături de preşedintele Statelor Unite, au fost adăugate două noi domenii Parteneriatului Strategic - securitatea reţelelor 5G şi domeniul nuclear-civil. De asemenea, a fost subliniată, cu această ocazie, importanţă strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică.

"Este o contribuţie comună pe care România şi Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepţiei aliate colective privind importanţa Mării Negre şi a regiunii", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a subliniat că pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare ţările, însă a fost demonstrată importanţa parteneriatelor şi alianţelor puternice, bazate pe valori comune, responsabilitate şi empatie.

"România şi Statele Unite ale Americii au ştiut să dea măsura solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, sprijinindu-se reciproc şi contribuind astfel, concret şi consistent, la eforturile de protejare a sănătăţii cetăţenilor români şi americani. Această solidaritate exemplifică, simbolic, inclusiv modul în care România percepe şi va acţiona în vederea consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, a unităţii de acţiune a Uniunii Europene şi a rezilienţei relaţiei transatlantice", a spus Iohannis.

El a evidenţiat rolul pe care valorile universale exprimate în Declaraţia de Independenţă îl au şi în prezent.

"Aflate într-un permanent proces de extindere şi aprofundare a modului în care sunt înţelese, ele continuă să formeze baza percepţiei noastre comune asupra provocărilor contemporane. Comunitatea noastră de valori şi de securitate conferă o dimensiune specială relaţiei dintre Statele Unite ale Americii şi România, parteneriatului transatlantic, precum şi cooperării în cadrul familiei globale de democraţii. Ne furnizează un punct unic şi comun de referinţă, care să ne ghideze acţiunile comune", a afirmat Iohannis.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920