REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

IPS Teodosie a sfințit cisternele cu apă! La un moment dat s-a dezechilibrat... VIDEO

IPS Teodosie a sfințit cisternele cu apă! La un moment dat s-a dezechilibrat... VIDEO

Replica API 6 ianuarie 2019 | 13:56 580

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza.

Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit cisternele cu apă, sâmbătă, 5 ianuarie. La un moment dat, în timp urca pe scară, s-a dezechilibrat și a fost la un pas să cadă. Din fericire nu a fost înregistrat nici un eveniment nefericit.

Programul lui IPS Teodosie

Ajunul Bobotezei - sâmbătă, 5 ianuarie

- ora 5.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța;

- ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfințită va fi apoi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează;

- ora 10.30, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu Aghiasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură celor privați de libertate;

- ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va poposi la biserica „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din localitatea Hârșova (cunoscută drept „biserica de la piață”, Șoseaua Constanței, nr. 37 B). De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării. Slujba de Sfinţire Mare a Apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.

Momentul în care s-a dezechilibrat.Sursa: Facebook/Boio.ro

Botezul Domnului - Duminică, 6 ianuarie:

- ora 8.50, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța;

- ora 11.45, se va porni în tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanța;

- ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

- ora 16.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii);

- ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2), care-și serbează hramul a doua zi.

Praznicul Botezului Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chipul unui porumbel. Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, Cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.

Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul III, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea „Stromata I”, dar şi în „Constituţiile Apostolice”, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.

Marii cuvântători ai secolelor IV-V ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice. Mai târziu, Biserica a obișnuit ca Botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de ”luminare” sau ”sărbătoarea luminilor”.

Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă trei cruci în apă.

Slujba Aghesmei Mari

Inițial slujba Aghesmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Slujba Aghesmei Mari este mai dezvoltată şi mai solemnă decât la Agheasma mică, iar cântările şi rugăciunile din cursul ei pomenesc şi proslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.

Elementul central este o mare şi frumoasă rugăciune de sfinţire a apei, adresată Sfintei Treimi („Treime mai presus de fire...”), alcătuire a Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, pe la anii 634-638. Rugăciunea conţine o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt (de 2 ori câte 3), pentru a se sfinţi apa.

În acest fel preînchipuim coborârea în Iordan a celor două firi ale Mântuitorului (Dumnezeu și Om) precum şi arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea şi busuiocul în apă cântând troparul praznicului: „În Iordan botezându-te Tu Doamne ...”

Agheasma Mare (Apa sfințită de Bobotează)

Termenul „agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

În casele credincioşilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.

Anafura se ia după Agheasma Mare.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul - luni, 7 ianuarie

Începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Constanța (zona Cora), care-și serbează hramul.

După slujbă, IPS Teodosie va sfinți așezământul social „Sf. Ioan Rusul” al parohiei, unde copiii din parohie vor putea face meditații la Muzică, Matematică și Engleză cu profesori pensionari, iar 100 de persoane defavorizate vor primi o masă caldă. Duminica, în acest așezământ vor fi ținute lecții de cateheză pentru tinerii parohiei. Totodată, pe 7 ianuarie vor fi împărțite 1000 de pachete cu mâncare persoanelor care participă la slujba de hram.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Replica a sters comentariul in care se spunea ca daca pica teodosie in cisterna trebuie tras cu sfoara ca pe pliculetul de ceai
2
0
Pentru ca o religie sa si poata manipula clientii are nevoie sa i sperie cu ceva. Religia Ortodoxa considera ca a vorbi de rau un popa este cel mai mare pacat. Cine crede asa ceva este facut de smecheri.
3
0
pe pacatosii tai , care cu firea , care cu gandul....
1
2
Un securist nenorocit
4
0
Din cauza acestor nenorociti ne-am indepartat de Sfanta Biserica! Sa ne ierte Bunul Dumnezeu ca nu mai pasim in casa Lui din cauza acestor gunoaie!
3
0
pacatosilor nu fiti prosti , prea gajiitul Teodosie era mort de beat dupa ce a gustat din vinul fermecat facut din podgoriile alea ... stiti voi , unde numai spalierii fac struguri !
3
0
E semn venit de sus. Pedeapsa pentru pacatosii aroganti, infatuati, hoti iubitori de Partid Satanist Despotic.
5
1
Apa e sfintita si Lumina sfanta de la Ierusalim este adusa de Benedict Georgescu care este mana dreapta a lui Teodosie. Acest Benedict este intro relatie cu un baiat de vreo 2 ani, m-am saturat de preoti partari. Cum este sa bei apa sfintita si sa iei lumina de la un poponar!!! Toata preotimea stie.
7
0
Semn bun. S-a adus aminte de apa pe care o va bea la POARTA ALBA. Doar Ciubotea o sa-i mai trimita cite un pachet pe luna pina ce il hacuiesc si pe el.
10
0
Are ghearele strong ,caci cu ele insfaca cele mult dorite de la preacuviosi...nu ne mai facem bine niciodata.
10
0
Ca oreabaltatul nu a cazut...piei satana
10
1
Si sa faceti ca inamicul...
4
9
Pacatele, parinte, pacatele....
18
2
trasnite ar dumnezeu de panarama
16
4
Impozitati cultele religioase ca orice societate comerciala ,e prea multa opulenta!
20
3
Sfint SICTIR
20
5
De peste 10 ani, Teodosie a demonstrat in nenumarate randuri ca este exemplu de "asa nu"! Nu mai intram in amanunte, lumea stie destule.... asta e biserica romana in ultimii 30 de ani, plina de interese si popi hulpavi si hrapareti!....
25
3
Mereupreafericitu daniel o sa spuna ca asta e cisterna mantuirii neamului.E necesara cate o cisterna in toate satele cu bazin olimpic facut de nuti udrea unde mai sunt 3 babe si 2 mosi.
22
3
ia pus satana piedica ,,
24
2
La Viena la un inst de cercetari a apei s-a analizat o proba din apa sfintita iar rezultatul a fost --prezenta bacteria E coli
30
7
credinta e pentru tine insuti. nu te rspune nimanui cand anume te rogi,pt ce te rogi, nu te lauda ca tu esti credincios pt ca vei cadea in pacat si vei lua numele domnului in desert. crede in tine, inlauntrul tau fi credincios. eu nu merg la biserica sa i pup mana lu popa care cu o seara in urma i-a oferit un fisting la preoteasa. sunt credincios, dar nu sunt credincios ca sa vada altii. o stiu eu si crede bunul dumnezeu care ma vegheaza si ma asculta. nu cred in institutia bisericii ci cred in dumnezeu atatputernicul
22
6
esti prost. Apa isi schimba structura in prezenta rugaciunilor. E demostrat stiintific
10
26
Au disparut preotii din anumite localitati sau au picat la Liturgica si seful face ore suplimentare, dand peste cap canoanele si devansand Botezul Domnului !
20
3
Cum adica sfinteste apa? A sfinti inseamna a curati. Inainte de a bolborosi niste vorbe imposibil de inteles apa era murdara si dupa ce face o demonstratie de spiritism medieval apa devine curata sau sfanta. Are nevoie de credinciosi cu cap de lemn care sa aprobe asa ceva.
26
5
Sfintia Ta binecuvanteaza-ne pe noi pacatosll . Doamne iarta-ne !
9
18
La blestemat
24
5
200000 article la 5 lei sticla rezulta 1000000RON. La aceasta suma ar trebui sa plateasca 190000 taxe. Stimati enoriasi ce credeti, le va plati? Lasati, ca ii ba ajuta pe cei nevoiasi si batuti de soarta..
28
6
Cine a mai pomenit drac mort si rata inecata?
28
7
Pacat. Poate data viitoare
38
8

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212