REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Irakienii sfidează interdicţia de circulaţie la Bagdad, iar studenţii s-au alăturat protestelor

Irakienii sfidează interdicţia de circulaţie la Bagdad, iar studenţii s-au alăturat protestelor

Replica API 30 octombrie 2019 | 00:00 264

Irakienii au sfidat luni seară interdicţia de circulaţie decretată la Bagdad, după ce studenţii şi elevii au ieşit pe străzile capitalei şi a numeroase alte oraşe din sud pentru a cere "căderea regimului", relatează AFP.

Deşi există temeri că ei ar putea fi dispersaţi în cursul nopţii din Piaţa Tahrir, sute de protestatari se aflau acolo la finalul unei zile în care cinci manifestanţi au fost ucişi, potrivit unei surse oficiale.

În total, de la începutul, pe 1 octombrie, a unei mişcări de protest inedite, 239 de persoane au fost ucise şi peste 8.000 rănite, potrivit unui bilanţ oficial.

Armata, care i-a ameninţat cu "sancţiuni severe" pe funcţionarii şi studenţii care nu se vor prezenta la serviciu sau la cursuri, a decretat o interdicţie de circulaţie între miezul nopţii şi ora 06.00 dimineaţa pentru persoane şi autovehicule, în a doua capitală din lumea arabă din punct de vedere al populaţiei.

Însă în cursul nopţii automobiliştii au sfidat interdicţia de circulaţie, provocând ambuteiaje, claxonând şi difuzând muzică la megafoane. Protestele au luat luni amploare după ce studenţii şi elevii li s-au alăturat manifestanţilor care cer locuri de muncă pentru tineri şi servicii funcţionale într-un stat devastat de corupţie.

În mai multe provincii din sud, funcţionarii, studenţii şi elevii au defilat şi au manifestat, sindicatul profesorilor a anunţat "patru zile de grevă generală", iar cel al avocaţilor - o săptămână.

Din punctul de vedere al protestatarilor, sistemul instaurat după căderea dictatorului Saddam Hussein în 2003 a ajuns la capătul puterilor.

În 16 ani, susţin ei, sistemul complex de repartiţie a posturilor în funcţie de confesiuni şi de etnii nu a făcut decât să întărească clientelismul unei clase politice neschimbate, fără a lăsa perspective tinerilor, din care un sfert sunt în şomaj.

Manifestanţii vor o nouă constituţie pentru a o înlocui pe cea votată în 2005 sub supervizare americană şi vor ca "marii peşti" ai corupţiei să fie forţaţi să dea înapoi banii dispăruţi, care reprezintă de două ori PIB-ul Irakului, o ţară cu importante resurse de petrol.

"Vrem dizolvarea Parlamentului, un guvern de tranziţie, o nouă constituţie şi alegeri anticipate sub supervizarea ONU", afirmă unul dintre ei. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212