REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilitaţi fiscale ca şi cei din mediul privat

IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilitaţi fiscale ca şi cei din mediul privat

Valentina CAMARA 25 decembrie 2022 | 00:00 220

Ministerul FinanÅ£elor, alături de Ministerul Cercetării, Inovării ÅŸi Digitalizării, Ministerul Muncii ÅŸi Solidarităţii Sociale ÅŸi Ministerul EducaÅ£iei au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care ÅŸi personalul din instituÅ£iile publice care desfăşoară astfel de activităţi beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, conform unui comunicat al MF.

"Am reuÅŸit să reparăm ÅŸi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic ÅŸi valoare adăugată mare în economia unei societăţi. Discutăm despre digitalizarea administraÅ£iei de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiÅ£i dacă vrem calitate ÅŸi sper ca prin acest demers să reuÅŸim să diminuăm din plecările IT-iÅŸtilor buni din administraÅ£ie ÅŸi, totodată, să devenim un angajator competitiv", a spus Adrian Câciu, ministrul FinanÅ£elor.

FuncÅ£iile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

"Această iniÅ£iativă face dreptate pentru IT-iÅŸtii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceÅŸtia să beneficieze de aceleaÅŸi facilităţi precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme ÅŸi le mulÅ£umesc tuturor celor care au susÅ£inut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experÅ£i din sectorul IT&C în administraÅ£ia publică. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetăţeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce Å£ine de transformarea digitală a administraÅ£iei.", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării ÅŸi Digitalizării.

Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 ÅŸi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial, potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212