REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

ITM, control la Arhiepiscopia Tomisului, în cazul unui angajat ce apare în dosarul lui ÎPS Teodosie

ITM, control la Arhiepiscopia Tomisului, în cazul unui angajat ce apare în dosarul lui ÎPS Teodosie

Replica API 5 iunie 2019 | 09:43 996

Arhiepiscopia Tomisului, în război cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, după ce inspectorii instituţiei au decis să i se plătească drepturile salariale neîncasare şi cuvenite preotului Emil Cosmin Brăescu. Acesta a ajuns în atenţia publică după ce ÎPS Teodosie a depus o plângere penală pentru presupuse fapte de natură penală săvârșite de către acesta, împreună cu consilierul agricol Ștefan Aurelian. După ce i-a fost desfăcut contractul de muncă, în decembrie 2017, în martie a.c. ITM a efectuat un control, cel mai probabil la sesizarea angajatului, în urma căruia a decis ca Arhiepiscopia să îi acorde angajatului său drepturile salariale cuvenite în această situație, conform art. 168 al. 1 C.muncii republicat.

Numele lui Emil Cosmin Brăescu apare în dosarul în care ÎPS Teodosie este cercetat pentru producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. Potrivit procurorilor, "în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal", la data de 10 octombrie 2017 Arhiepiscopul Tomisului ar fi depus un denunţ, "prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016". Printre aceste persoane se numără şi preotul Emil Cosmin Brăescu. "Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective", a transmis, în februarie 2018, DNA, printr-un comunicat de presă. Dosarul a fost trimis în judecată însă, mai întâi, a ajuns în camera preliminară. Cu această ocazie, Curtea de Apel Constanţa a admis, pe 27 septembrie 2018, cererile şi excepţiile formulate de către inculpaţii Teodosie Petrescu, Neculai Poalelungi şi Ciprian Stoichin, constatând nulitatea ordonanţelor de extindere a urmăririi penele in rem şi de extindere a urmăririi penale faţă de suspecţi. Magistraţii au dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale în legătură cu infracţiunile deduse judecăţii, dosrul fiind trimis, din nou, la procurori.

ITM a dispus să-i plătească angajatului drepturile salariale, Arhiepiscopia a contestat măsura

Revenind la Brăescu, ITM a efectuat în luna martie a.c. un control în domeniul relaţiilor de muncă, cel mai probabil după ce preotul a sesizat instituţia, în urma suspendării contractului de muncă. Prin procesul verbal din 14 martie 2019, ITM a dispus ca Arhiepiscopia să-i dea angajatului său, „drepturile salariale cuvenite în această situație, conform art. 168 al. 1 C.muncii republicat.” Decizia a fost contestată de apărătorii Arhiepiscopiei care au relatat judecătorilor că „reprezentanții ITM au hotărât ca Decizia de suspendare a contractului individual de muncă contravine legii și au impus reclamantei să plătească fără titlu sume de bani ce, în opinia reclamantei, nu i se cuvin, reglementând raporturile de muncă dintre instituția reclamantă și angajat și, evident, prejudiciind-o pe aceasta”. Arhiepicopia a invocat motive de nelegalitate ale actului administrativ contestat, arătând, printre altele, că reprezentanții I.T.M. Constanţa „ și-au depășit competența erijându-se în instanța de judecată și impunând ca până la data de 12.04.2019 să acorde angajatului său „drepturile salariale cuvenite în această situație, conform art. 168 al. 1 C.muncii republicat.” De asemenea, Arhiepiscopia a mai relatat magistraţilor că preotul în cauză este judecat de către instanțele bisericești pentru fapte incompatibile, nu doar cu calitatea de inspector culte deținută în temeiul contractului de muncă suspendat, ci chiar cu aceea de preot, în aceste condiții existând cel puțin aparența legalității și temeiniciei deciziei de suspendare a contractului de muncă încheiat cu acesta.

La rândul lor, reprezentanţii ITM au precizat că măsura suspendării contractului individual de muncă poate fi luată numai în momentul trimiterii în judecată a salariatului pentru săvârșirea unei fapte de aceeași natură. „În speță, prin rechizitoriu, s-a dispus de către organele penale clasarea urmăririi penale demarate ca urmare a sesizării reclamantei, însă aceasta a refuzat să dea curs cererii de ridicare a suspendării din funcție și de plată a drepturilor salariale formulată de persoana în cauză, cu motivarea că nu s-a primit nicio comunicare oficială de la parchet”, au precizat în instanţă apărătorii ITM, potrivit rolii.ro.

Tribunalul a respins, pe 25 aprilie, cererea Arhiepiscopiei, ca neîntemeiată. Pe 3 iunie a fost înregistrat recursul, la Cureta de Apel Constanţa. Contactat pentru un punct de vedere, purtătoruld e cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, a precizat că, până la o decizie definitivă, se abţine de la declaraţii.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde este iertarea crestina de care ar fi trebuit sa dea dovada acesti slujitori ai lui Iisus?
0
0
ITM ul cand ia la pas plajele,,,,toti indienii lucreaza la negru. Wc, closet, toaleta nu este necesar pe plaja. Paratii numai aoa...fara dus sau alte anexe.
2
0
PF Daniel de la Buc nu vede ce mizerii se intimpla la Cta ?
1
0
Jegul de Teodosie
3
0
M-a fute PRUIA de mi-a largit vanga mi-a rupt portbagajul oameni buni face-ti ceva imi place de obicei dar e prea hardcore
2
0
bai gelule tu nu intelegi adevarata problema. Noroiul si mizeria sunt chiar diavolul spagoveanu ! Sustinut de lingaul sef tanasescul ! Muie cu cacat la amandoi !!!
5
0
Doar concluziile bazate pe probe reale,pe adevar pot face lumina. Altfel,toate institutiile religioase sau laice isi au scursurile lor,mai multe sau mai putine. Exista preoti nedemni ,magistrate de cacat,medici prosti,politicieni de tot cacatul,muncitori,vanzatori si asa mai departe,oameni cu multe bube si puroaie in cap. Asta nu inseamna ca e sanatos sa blamam institutiile respective,paturi sociale sau ocupatii doar din cauza unora. Noi suntem oare chiar asa de curati in toate cele? E usor sa dai cu noroi,dar ia sa vedeti cand voi sunteti improscati la vedere,poate fara vina,oare cum este?
1
4
Oricum Teodosie nu plateste salarii ca el e sarac n-are bani.
10
1
Daca lui TEOdositului nu-i plac organele de ancheta ale statului crestin ortodox sa faca apel la STATUL ISLAMIC. Si asa zice el ca avem aceiasi credinta si legi.
14
1
Ca codoasca inraita la primaria cernavoda si sotie a preasfintitului parinte din catunului seimeni , mutat disciplinar de teodosie pt. ca nu a iesit bine la interval sunt de acord cu hotararea itm in privinta asta !.
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212