rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 10 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Întâmplări de la instanță

Judecătoarea care spulberă mituri! ‘Vă rog să vă apropiați. Vă ascult’

5 martie 2019. O zi de primăvară cu zăpadă și ploaie ușoară la munte, o zi în care magistrații din România erau ‘provocați’ să meargă mai departe cu protestele împotriva măsurilor anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. La Judecătoria Vatra Dornei din județul Suceava, activitatea completului 4 a fost preluată de completul de permanență. Zeci de dosare sunt pe ordinea de zi, de la divorțuri și până la înșelăciuni, conducere sub influența alcoolului ori furturi de material lemnos. La 9 fix își face apariția președintele completului, o judecătoare tânără. În sală sunt oameni de toate vârstele, unii senini, alții apăsați de grija procesului pentru care se află la Judecătorie.

O zi ca oricare alta pentru judecătoarea în mâinile căreia se află soarta celor din sală. Ia dosarele în ordine, sunt și mulți absenți la termenele din data de 5 martie. Și ajunge la momentul care parcă dezvăluie o altă lume: judecătoarea este umană! Este ca o revelație într-un colt al României care ar putea deveni, din acest punct de vedere, exemplu pentru toate instanțele din țară: un magistrat nu este acolo, în sala de judecată, să pună la zid pârâții ori petenții, nu este acolo să certe ori să pună oamenii în dificultate așa încât să înțeleagă, din start, că a pierdut cauza! “V-am dat termen să discutați. Ați reușit să vă împăcați sau mergeți mai departe cu divorțul?”, îi întreabă, calm, pe tinerii aflați în fața ei. Cei doi spun că nu, nici vorbă să revină asupra deciziei, așa că divorțul merge mai departe, cu tot “tacâmul” aferent: stabilirea domiciliului pentru minorul celor doi, pensia alimentară etc.

În timp ce se trăgeau concluziile divorțului, pe ușă intră un bătrânel cu mers haios, cu un zâmbet larg pe față. Apariția stârnește amuzamentul, iar în scurt timp bărbatului “îi vine rândul”: este acuzat de 3 fapte, între care conducere fără permis și furtul a doi bușteni din pădure. “Aveți cartea de identitate?” – este întrebat. Tăcere… “Buletin?”; “A, buletin am!”, răspunde bătrânelul, după care pășește cu elan în fața judecătoarei și începe să vorbească, deși nu îi ceruse nimeni să-și facă autodenunț: “Doamnă, eu știu că am condus fără permis, dar să știți că am avut permis! Asta recunosc, dar buștenii ăia eu nu i-am furat! Mi i-a dus cineva cu intenție, că eu nici nu am drum pe bucata aia de pădure…”, începe bărbatul să relateze. Judecătoarea îl întrerupe: “Dumneavoastră nu aveți avocat și nu cred că vă puteți reprezenta singur. Vă atrag atenția că orice spuneți poate fi folosit împotriva dumneavoastră”. Moșulețul… nimic! El insista să spună, numai că o nouă intervenție a judecătoarei îl convinge să accepte idea de avocat din oficiu, așa încât să nu se “înfunde” singur mai mult decât era cazul. “A, păi atunci, o vreau păe avocata... X!”. În sală amuzamentul este din ce în ce mai mare. “Nu vă puteți alege dumneavoastră avocatul din oficiu. Am să transmit cerere să vi se atribuie un avocat din oficiu. Următorul termen – 2 aprilie”, spune judecătoarea, amuzată și ea. Bătrânelul se retrage, victorios: “Am avocat!”.

Alte cauze, alți absenți, se stabilesc termene. Judecătoarea este în continuare calmă și demonstrează că a citit dosarele, fapt care contrazice “mitul” cum că, în general, magistrații din România nu/și mai bat capul să citească spețele, de unde și decizii, în unele situații, controversate.

Ajungem însă la cel mai interesant caz al zilei. Probabil cel mai interesant, având în vedere că petentul are 93 de ani! Un veteran de război, reprezentat de avocat. Este însoțit de un prieten. Bătrânul, cu baston, este bine îmbrăcat și se ține bine pentru vârsta lui. Se străduiește să stea drept, ca un brad de la munte. Se ocupă avocata, spune ce este de spus și obține o amânare, pentru solicitarea unui punct de vedere de la Comisia Județeană de Fond Funciar. Petentul insistă însă să vorbească și el, deși avocata îi repeta că vor avea termen și pe 2 aprilie. “Vă rog să vă apropiați. Vă ascult”. Se apropie și începe să spună: în baza legii, fiind veteran, are drept la o bucată de pământ. Doar că i-a fost refuzat acest drept, comisia de Fond Funciar găsind tot soiul de motive să îi respingă dosarul. Bărbatul relatează cursiv și coerent situația sa, spune unde a luptat pe front, câte distrincții a primit, inclusiv de la Președinția României, știe date, cifre, nu se încurcă și îi răspunde judecătoarei ferm la întrebări. Se vede clar că a impresionat-o pe judecătoare, ca de altfel pe toată lumea din sală. Este, probabil, mai bun la pledoarie decât toți avocații aflați în sală. “Câți ani aveți?”; “93 de ani și 3 luni”, răspunde veteranul de război, fapt care o face pe magistrată să comenteze, admirativ, cât de lucid este. “Eu cred că cei de la Comisie nici măcar nu au citit dosarul meu. Spre exemplu, într-un răspuns, mi-au transmis că nu am făcut dovada că sunt veteran de război. Ori, eu am depus la dosar toate distincțiile primite de la statul român tocmai pentru că sunt veteran de război”. Se încheie discuția petent – judecător, bărbatul rostind la plecare: “Ne-am despărțit în termeni favorabili”. Repetă propoziția și către prietenul său, care însă îl roagă să lase vocea mai moale, să nu deranjeze. Au timp să-și împărtășească impresiile afară.

Între timp, în sală sună un telefon. “Închideți telefoanele, nu mă faceți să adun bani la bugetul de stat”, avertizează judecătoarea. Dar vocea ei tot nu e stridentă. Cere celor din sală să spună cine are urgențe, să ia dosarele înainte, pentru că, în curând, ar vrea să ia o pauză.

Pauza se amână, judecătoarea continuând să ia dosare, unul dintre ele referindu-se la datoria pe care a acumulat-o o persoană care beneficiază de servicii de îngrijire în cadrul unui azil. Judecătoarea întreabă în baza căror prevederi legale este formulată solicitarea, iar asistentul social explică faptul că o verificare a Curții de Conturi îl obligă să recurgă la acest demers. Pentru că situația este neclară, magistratul își notează temeiul legal la care face referire asistentul social și îi comunică faptul că va studia, așa încât la următorul termen să poată oferi o opinie în cunoștință de cauză. Poate că pare banal sau poate că dă impresia că nu stăpânește situația, însă nimeni, nici un magistrat, nici cei de la Curtea Constituțională, nu cunosc pe de rost legile. Privind situația din această perspectivă, a fost încă o dovadă că magistratul și-a înțeles menirea – aceea de a judeca în deplină cunoștință de cauză.

O altă lume? Nu, doar un exemplu de bune practici într-o sală de judecată.

Alexandra CUCU

luni, 11 martie 20193896
Comentarii

00Bucur pe cand?(11 mar 20:36)
Prietenii stiu de ce
413Lae(11 mar 13:51)
Nu am incredere in justitie nici cat negru sub unghie, cum zice o vorba romaneasca. De vreme ce judecatorii, la toarta cu procurorii, se afiseaza pe scarile tribunalelor, intr-un protest cum nicaieri in lumea civilizata nu poti vedea, incalcand grav legea ce le guverneaza activitatea, cum as putea crede ca oamenii aceia sunt cunoscatori si aparatori ai legii?! Unde altundeva procurorii si judecatorii fac legi? In ce tara se mai intampla asta? Ei trebuie sa le aplice, atat si nimic mai mult! Legile le face legiuitorul, parlamentul sau, eventual, guvernul. Vreau sa vad ce zice CSM despre asta...
017Hasotti(11 mar 09:35)
In aceasta tara de prosti , normalul vi se pare anormal...
512logik(11 mar 08:48)
justita a ajuns dkkt multumita jjudecatorilor
59Pt primul comentariu(11 mar 08:47)
Nu ai ce cauta la comentarii, esti prost ca noaptea. Chiar daca AC a copiat articolul, relatarea arata ca judecatoarea e din alta lume, nu de la noi. Te duci in sala, nu te baga in seama si dau verdict in favoarea vinovatului, adica a primariei,primarieiie . Primarie care are oficiu juridic, platit cu bani grei, dar pt o banala contraventie angajeaza casa de avocatura
53harsova(11 mar 08:20)
sa o vedeti pe a noastra pe PELELUNGA CE UMBLA IN LIMBA sa ia PRIMARITA LA GARA JAVRRRRRAAAAAA
18DECEBAL(11 mar 08:10)
Pana acum am vazut numai judecatori care minimalizeaza persoanele fizice ! Este ceva de notorietate ca in lupta dintre o persoana fizica si una juridica, judecatorii sa dea dreptate persoanei juridice cu toate ca dreptatea este de partea cealalta !
511un observator(11 mar 07:50)
cu siguranta textul este copiat de pe undeva! A.C. nu are vocabularul atat de elevat si exprimarea atat de cursiva!
299Mi-au dat lacrimile !(11 mar 04:55)
Induiesator ! O fi vorba de judecatoarea pe care o babardea Borcea ? Sau o fi vorba de judecatoarea porno cre si-o indesa in anus si care aparea in filmuletele organizatiei MISA ?
mai mult...Replica
10 apr 19:56ReplicaCoronavirus: Un alt DECES, înregistrat la Constanța

Potrivit Ministerului Sănătății, au fost înregistrate alte decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus....2685

10 apr 18:58ReplicaMaşină răsturnată pe Ferdinand! Polițiștii: este regretabil că șoferii sunt influențați de rutină...2462
10 apr 17:37ReplicaURLĂ FOAMEA-n HOȚI: surprins în plină ACȚIUNE, la CET! VIDEO8621
10 apr 00:00ReplicaCORONAVIRUS: Câte persoane infectate sunt la Constanța

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină...3574

10 apr 20:42ReplicaFostul consul al României la Toronto, Antonella Marinescu, vrea să-şi deschidă cofetărie2177
10 apr 11:27ReplicaAPEL UMANITAR! O familie cu patru copii RĂMÂNE pe STRĂZI în plină PANDEMIE și nu are ce pune pe masă!14028
10 apr 23:43ReplicaMESAJ de la PUȘCĂRIAȘI: Așa cum rezistăm noi aici, puteți și voi! VIDEO

În contextul declanșării pandemiei de coronavirus, opinia publică s-a mobilizat pentru a convinge oamenii să stea...3233

10 apr 17:25Replica“Împreună Constanța”, o reacție a comunității la pericol1681
10 apr 00:00ReplicaStatul român, pentru unii mumă pentru alții ciumă!1820
10 apr 06:53ReplicaAn TRAGIC pentru turism: litoralul românesc va putea primi turiștii abia de la 1 iunie, în cel mai bun caz

Litoralul românesc încearcă să își revină din criza generată de pandemia de coronavirus, chiar dacă nici nu a...6072

9 apr 13:12ReplicaOrdonanța militară cu numărul 8: Se interzice exportul de cereale, interdicția zborurilor spre Spania, prelungită cu două săptămâni2592
10 apr 23:22ReplicaRețea de traficanți de droguri, ANIHILATĂ în drum spre Tulcea: se aproviziona din Constanța!1484
Vremea
12.2°12.2° - 12.6° vineri, 10 aprilie 2020
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 5.16 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
10 apr 00:00SportLecție de marketing din Belarus. Fani din toată lumea plătesc ca să le apară chipul pe manechinele din tribune

Campionatul de fotbal din Belarus este singurul din Europa care se desfășoară în timpul pandemiei de coronavirus,...497

10 apr 00:00SportUn nou club important e pe urmele lui Dennis Man! Oferte din La Liga, Serie A și Premier League

Jurnaliștii din Turcia anunță că Fenerbahce este ultimul club important care este pe urmele lui Dennis Man....454

10 apr 00:00SportLarisa Iordache, despre viața de polițist: Am oprit lumea pe stradă, am oprit și mașini!

„M-am prezentat la Secția 22, din Militari, de dimineață, la ora 8:00. Turele sunt, de obicei, între 6:00 și...1123

10 apr 00:00SportMesajul superb al lui Roger Federer: Astăzi aplaudăm altfel de campioni!

Ediția din acest an de la Wimbledon a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși organizatorii au ținut...455

Local
10 apr 00:00LocalFostul parlamentar Marian Vasiliev a pierdut procesul cu Guvernul

...239

10 apr 00:00LocalHârşova, o comunitate unită. Viorel Ionescu: Mulțumesc celor care au contribuit la acțiuni locale de combatere a acestui virus

O comunitate puternică este o comunitate în care toți membrii ei acționează împreună și își pun toate...375

10 apr 00:00LocalÎMPREUNĂ CONSTANŢA, prima platformă dedicată strângerii de fonduri pentru dotarea medicilor de familie

Împreună Constanța, prima platformă de suport comunitar dedicată constănțenilor inițiază o campanie de...521

10 apr 00:00LocalAcţiune a poliţiştilor la Mangalia, pe linia prevenirii şi combaterii comerţului ilicit

La data de 8 aprilie a.c., polițiști de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliției municipiului...464

10 apr 11:43LocalSub aburii lui Bachus la volan, s-a dat în spectacol în faţa poliţiştilor

La data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...361

10 apr 00:00LocalAproape de comă alcoolică la volan

Inconştienţa unora nu are limite! La data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 18.25, polițiști din cadrul Secției 9...360

10 apr 00:00LocalSabroso a luat măsuri de prevenție specifice acestei perioade de pandemie

”Ne pare rău că unul din șoferi nu a purtat masca de protecție la întâlnirea cu un client, însă acest lucru...448

10 apr 00:00LocalISJ Constanța și Consiliul Județean al Elevilor caută soluții pentru optimizarea învățării online

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Constanța, solicită...320

10 apr 00:00LocalBolnavii care sună la 112 continuă să ascundă faptul că au intrat în contact cu persoane cu COVID 19. Apelul unui medic constănţean!

În cursul nopții de miercuri spre joi, 9 aprilie, un echipaj de la Saj Constanţa a fost solicitat la un pacient în...424

10 apr 00:00LocalPrimăria Constanța a montat lavoare în zonele aglomerate ale orașului

În drum spre casă sau spre serviciu, constănțenii își dezinfectează mâinile la dispozitivele mobile cu apă și...373

Politică
10 apr 00:00PoliticăOrban despre şomajul tehnic: Măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă

Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de...432

10 apr 00:00PoliticăGuvern: Firmele îşi vor putea achita online taxele către bugetul de stat pe ghiseul.ro

Guvernul a aprobat joi, printr-o hotărâre, extinderea Sistemului Naţional Electronic de Plată, operabil de pe...320

10 apr 00:00PoliticăVioleta Alexandru: 56.000 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru angajaţi

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, până în prezent, 56.170 de companii au solicitat şomaj tehnic...297

10 apr 00:00PoliticăOrban, către Violeta Alexandru: Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care...429

10 apr 00:00PoliticăUSR anunţă că oferă asistenţă juridică pentru cadrele medicale ce sesizează nereguli şi sunt ameninţate cu concedierea

Liderii Uniunii Salvaţi România au transmis o scrisoare deschisă cadrelor medicale din România, anunţând că...305

10 apr 00:00PoliticăCiolacu: S-a întors PDL cu austeritatea; băgarea forţată a României în şomaj nu este o soluţie

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că "PNL nu mai există, s-a întors PDL cu austeritatea"...363

10 apr 00:00PoliticăPonta: 2020 se transformă în 2010; singurele soluţii ale PNL sunt împrumuturile şi tăierea veniturilor oamenilor

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, afirmă că în 2020 se repetă situaţia din 2010, singurele soluţii ale...333

10 apr 00:00PoliticăTăriceanu cere Guvernului să asigure măşti de protecţie pentru ca românii să îşi poată relua activitatea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pledează pentru reluarea treptată a activităţii, posibil după...294

10 apr 00:00PoliticăHG: Amânarea plăţii utilităţilor şi chiriei pentru avocaţi, notari şi executori judecătoreşti - cu îndeplinirea anumitor criterii

Avocaţii, notarii publici şi executorii judecătoreşti pot beneficia de amânarea obligaţiei de plată a facturilor...331

10 apr 00:00PoliticăOrban: Vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că Guvernul are în vedere programe pentru susţinerea şi integrarea...322

Monden
10 apr 00:00MondenOana Lis vrea să înfieze un copil. A făcut deja primele demersuri

Decizie importantă pentru Oana Lis. La cei 41 de ani pe care i-a împlinit luna trecută, soția fostului edil al...405

10 apr 00:00MondenSmiley și Gina s-au filmat la ei acasă: "Te iubesc, mâine îți gătesc mazăre". Discuția lor intimă e savuroasă

Este pentru prima dată când Smiley și Gina Pistol se arată atât de îndrăgostiți în fața fanilor. Cei doi sunt...583

10 apr 21:59MondenPavel Bartoș are școala teatrelor din provincie: „Am dat 37 de casting-uri până la primul rol obținut”

Pavel Bartoș este un actor cu priză la public și se bucură de un plus de capital de simpatie datorită rolului de...301

10 apr 00:00MondenLaura Bretan a împlinit 18 ani. Câștigătoarea de la „Românii au talent“ a avut un tort superb

Pe 7 aprilie, Laura Bretan a împlinit 18 ani, pe care i-a sărbătorit într-un mod cu totul special, departe de...337

10 apr 00:00MondenFuego își vinde picturile. Banii vor fi donați artiștilor pensionari care au nevoie de ajutor financiar

Paul Surugiu (43 de ani) e un solist cu suflet mare, astfel că, pe perioada pandemiei de coronavirus, el își dedică...310

10 apr 00:00MondenCe scria în ultimul bileţel al lui Freddie Mercury trimis înainte de moarte lui Elton John

Cu câteva zile înainte de dispariţia sa, liderul formaţiei Queen i-a scris bunului său prieten câteva rânduri...598

10 apr 00:00MondenCharles şi Camilla s-au pozat alături de câinii lor cu ocazia aniversării a 15 ani de căsătorie

Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall au marcat aniversarea a 15 ani de căsătorie printr-un nou portret de familie,...425

10 apr 00:00MondenTrupa U2 a donat 10 milioane de euro pentru angajaţii din sectorul medical din Irlanda

Trupa rock irlandeză U2 a donat 10 milioane de euro pentru a sprijini lupta împotriva epidemiei de coronavirus în...285

10 apr 00:00MondenAnne Hathaway şi Lin-Manuel Miranda, protagoniştii unui episod special din ''Sesame Street''

Actorii Anne Hathaway şi Lin-Manuel Miranda vor fi protagoniştii unui episod special din serialul "Sesame Street",...296

10 apr 00:00MondenDisney+ a depăşit pragul de 50 de milioane de abonaţi în lumea întreagă

Platforma de streaming video Disney+ a ajuns deja la 50 de milioane de abonaţi plătitori în lumea întreagă, la...285

Mapamond
10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Peste 90.000 de morţi în întreaga lume

Pandemia de coronavirus a făcut cel puţin 90.000 de morţi în întreaga lume de la declanşarea sa în China, în...316

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Situaţia actualizată a cazurilor de COVID-19 în ţările vecine României

Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns joi la 611 (341 de bărbaţi şi 270 de femei), în...312

10 apr 00:00MapamondCoronavirus - Italia: Autorităţile anunţă 4.204 cazuri nou confirmate şi 610 decese noi

Autorităţile din Italia au anunţat joi seara 4.204 cazuri nou confirmate de infectare cu noul coronavirus, cu 368 mai...276

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Regatul Unit a înregistrat 881 de noi decese în 24 de ore

Regatul Unit a înregistrat 881 de decese suplimentare ale unor pacienţi bolnavi de COVID-19, bilanţul total al...281

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul medicilor răpuşi de COVID-19 a ajuns la 100 în Italia

În Italia, numărul deceselor în rândul medicilor din cauza COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, a ajuns...272

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Record de cazuri noi în Rusia, totalul depăşeşte 10.000

În Rusia s-au raportat joi 1.459 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare bilanţ zilnic de la...307

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Coreea de Sud a raportat cel mai mic număr de infectări zilnice din ultimele şapte săptămâni

Autorităţile din Coreea de Sud au raportat joi cel mai mic număr zilnic de infectări cu noul coronavirus din...281

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: În Spania numărul deceselor în 24 de ore a scăzut, dar bilanţul total depăşeşte 15.000 de morţi

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 683 de morţi, o scădere comparativ cu cele 757 de decese raportate...275

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Jumătate de miliard de persoane ar putea fi aruncate în sărăcie

Pandemia de coronavirus ar putea arunca în sărăcie o jumătate de miliard de persoane în întreaga lume, a avertizat...282

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Un bebeluş de patru zile a murit de COVID-19 în Brazilia

Un bebeluş în vârstă de doar patru zile care a fost diagnosticat cu COVID-19 a murit în localitatea Natal, capitala...284

Sănătate
10 apr 00:00SănătateMedicii de familie vor şi ei stimulentul de 2.500 de lei pe lună promis personalului medical care se confruntă cu bolnavii COVID-19

Medicii de familie cer și ei stimulentul lunar de 2.500 de lei, promis personalului medical care se confruntă cu...320

10 apr 00:00SănătateCercetător german: „Până acum, nu s-a dovedit nicio transmitere a virusului în supermarket, restaurant sau coafor”

Profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, spune că noul...382

10 apr 00:00SănătateMinistrul Sănătăţii afirmă că deocamdată nu sunt scenarii ca sistemul sanitar să nu poată suporta cazurile de COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi la sediul UNIFARM că sistemul medical românesc a ajuns la o...265

10 apr 00:00SănătateTătaru afirmă că se pot asigura materiale sanitare pentru spitalele care tratează persoane infectate cu COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că se poate asigura o cantitate de materiale sanitare,...267

10 apr 00:00SănătateICPE-CA se implică în dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor cu COVID-19

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea...275

9 apr 00:00SănătateCe simte o persoană infectată cu coronavirus. Mărturiile unui medic român despre cum se manifestă boala

Un medic tânăr, fără alte afecţiuni, a povestit că totul începe ca o răceală. Primele simptome ale COVID-19 au...849

9 apr 00:00SănătateDe ce e nevoie să stăm acasă de Paște. Rafila: „Gândiți-vă că numărul de cazuri se triplează în câteva zile”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 de ce e nevoie să stăm...461

9 apr 00:00SănătateEuthyrox ajunge în farmacii. Ministerul Sănătății cere oamenilor să nu-și facă stocuri

Ministerul Sănătății anunță că peste 140.000 de cutii de Euthyrox, medicament utilizat de pacienții cu...507

9 apr 00:00SănătateVIDEO Igiena mâinilor, una dintre cele mai eficiente arme în combaterea bolilor

...402

9 apr 00:00SănătateStudiu Harvard: Rata mortalității din cauza COVID-19 crește în zone cu o poluare ridicată a aerului

Oamenii care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului pe termen lung sunt mult mai expuși riscului de...385