REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Kelemen Hunor propune o reformă radicală a pensiilor magistraților

Kelemen Hunor propune o reformă radicală a pensiilor magistraților

A.F. 26 octombrie 2022 | 00:00 799

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că la nivelul coaliÅ£iei de guvernare nu s-a discutat încă despre proiectul de buget pentru anul 2023, deÅŸi toată lumea ÅŸi-a propus ca în cursul lunii noiembrie actul normativ să intre în dezbatere parlamentară. În aceste condiÅ£ii, viceprim-ministrul evită să avanseze un procent cu care pensiile ar urma a fi majorate de la 1 ianuarie 2023, subliniind că UDMR susÅ£ine creÅŸterea pensiilor cu rata inflaÅ£iei înregistrată anul acesta.

Kelemen Hunor

„În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliÅ£ie, atunci vom discuta ÅŸi procentul. Trebuie să vă spun că, până la această oră, nu am discutat în coaliÅ£ie despre proiectul de buget, cu toate că în noiembrie trebuie să trimitem în Parlament, că ăsta a fost angajamentul nostru. Se poate face, că Ministerul de FinanÅ£e ÅŸi ministerele de linie au început ÅŸi lucrează pe buget - deci nu este adevărat că nu se lucrează - dar în coaliÅ£ie trebuie să stabilim câteva chestiuni importante, de la deficit ÅŸi până la liniile care vor fi finanÅ£ate, proiectele de investiÅ£ii anuale, multianuale”, a afirmat Kelemen Hunor, marÅ£i seară, la TVR Info.

Conform acestuia, UDMR susÅ£ine creÅŸterea pensiilor „cu rata inflaÅ£iei”.

„În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliÈ›ie, atunci vom discuta È™i procentul. Nu s-a discutat în coaliÈ›ie despre proiectul de buget, cu toate că, în noiembrie, trebuie să îl trimitem în Parlament. (…) Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaÈ›iei. 15-16%, vom vedea în momentul respectiv, la sfârÈ™itul anului, când discutăm în Parlament proiectul de buget, dar asta este limita la care eu m-aÈ™ duce acum. Pensionarii merită acest efort È™i noi trebuie să facem acest efort. Cât a fost inflaÈ›ia, cu atât puterea de cumpărare trebuie păstrată È™i pentru pensionari”, a spus Kelemen, citează stiripesurse.ro.

În ceea ce priveÈ™te PNRR È™i jalonul pentru pensii, liderul Uniunii a explicat că, în PNRR, România È™i-a asumat 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

„Nu există un procent de 9,4% obligatoriu pentru statele membre, nu există aÈ™a ceva. Am verificat, nu există un criteriu de 9,4%. Nu È™tiu cum a apărut acolo, sincer. Nu vreau să acuz pe nimeni. Dacă fac un calcul, România se încadrează în limita de 9,4% cu excepÈ›ia aÈ™a numitelor pensii speciale, pe care eu le consider de serviciu. Suntem într-o încurcătură. Cu pensiile din sistemul public ne încadrăm în limita de 9,4%, dar nu dacă punem la cheltuielile cu pensiile cele de serviciu”, a precizat Kelemen.

Liderul Uniunii a arătat că trebuie găsită o soluÈ›ie pentru acest sector, în urma unor discuÈ›ii cu Banca Mondială.

„Principiul contributivității trebuie respectat, trebuie să fie È™i pentru cei care sunt în serviciul public, iar statul trebuie să decidă dacă, peste contributivitate, le mai dă lor ceva pentru anii petrecuÈ›i în serviciul public”, a menÈ›ionat preÈ™edintele UDMR.

Kelemen a arătat că nu trebuie permis ca pensia de serviciu să fie dată înaintea vârstei de pensionare.

„Vrei să ieÈ™i la pensie la 50 de ai, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeÈ™ti la 65 de ani. Nu poÈ›i să iei È™i pensia de serviciu la 50 de ani È™i după aceea să lucrezi în continuare, la stat.

Apoi, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul È™i vorbim în primul rând, de o parte dintre magistraÈ›i”, a mai spus Kelemen Hunor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce-i mai place sa sape la temelia statului...uite cine plange pe umerii nostri...fratele lui Viktor Orban.Pesedepenele puteau bine mersi sa guverneze doar cu sprijinul celorlalte minoritati dar....
1
2
Unguru a gasit sa mai prosteasa pe unii, cam ca tine, care au multe frustrari, multe rau! Si, Vasilica, sa-ti arate tie cum salveaza el tara de la dezastru reducand anumite pensii, tu esti tare bucuros ulterior si votezi zoaiele astea din politica. Vasilica, ca sa stii, nu l intereseaza de tine totul este de voturi, pierde cam doua sute de mii de voturi pe o parte, castiga cam un milion de voturi de la prostii frustrati, pe de alta parte. Matematica, Vasilica, matematica!
4
3
Ungurul zice bine dar macar de s-ar incepe cu pasi mici ceva. Un program de urmat pe puncti si termene spre exemplu: - identificare celor care s-au pensionat dupa o perioada minima de stagiu de cotizare si apoi s-au reangajat la stat. Termen 60 zile. - - Si tot asa. Ma indoiesc ca se face ceva in afara de vorbarie.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272