REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

La un pas de a fi tâlhărită, o tânără povestește cum NU au intervenit semenii! „Azi nu intervenim, mâine putem fi noi victime”

La un pas de a fi tâlhărită, o tânără povestește cum NU au intervenit semenii! „Azi nu intervenim, mâine putem fi noi victime”

Replica API 16 octombrie 2017 | 10:26 274

Furturile din poșete și buzunare în mijloacele de transport în comun nu sunt o noutate, dar în ultima vreme, acestea sunt în floare. Chiar recent, o tânără a fost la un pas să fie tâlhărită, însă l-a prins pe făptaș în ultima clipă. Problema posibilei victime nu este că aceștia umblă liber, ci faptul că lumea, din motive diverse, nu intervine într-o astfel de acțiune. Totuși, le recomandăm oamenilor să fie atenți la bunuri atunci când călătoresc cu autobuzul.

Sâmbătă seara, 14 octombrie, în stația de la Gară, înainte să urce în linia 101C, o tânără a simțit că cineva îi umblă în geantă. Când s-a întors, poșeta era semideschisă, iar un bărbat avea mâna fix pe portofelul acesteia. Acesta este un caz fericit, în care cineva scapă pe ultima sută de metri de a fi tâlhărit. Totuși, în multe cazuri, indivizii care umblă la furat printre oamenii din autobuz, o fac cu tact, iar păgubiții află târziu că au fost deposedați de bunuri. Din nefericire, rareori se întâmplă ca cineva să își recupereze bunurile, iar făptașii sunt greu identificați. Mulți folosesc haine, pungi de cumpărături ca paravan, pentru a nu bănui nimeni nimic. Iar faptul că oamenii din jur nu atenționează persoanele, chiar dacă văd, din frică sau nepăsare, este un alt spect negativ. „Mă urcam în autobuz, când am simți geanta mai grea. Pe trepte m-am întors, iar individul avea deja mâna pe portofelul meu, încercând să mascheze totul cu pungă de cumpărături. L-am întrebat ce face, iar el a răspuns nimic. Stația era plină de oameni și tare greu îmi este că cineva nu l-a văzut. Din fericire, am scăpat fără ca să rămân fără acte și bani, dar alții ce fac? Oamenii nu sar în ajutor pentru că le este frică”, a declarat tânăra. O bătrâna a povestit că ea a fost victima unei astfel de tâlhării, iar cât a alergat după acte doar ea știe. „Mi-a furat portofelul acum câteva luni. Aveam tot acolo: pensie, acte, carduri de fidelitate. A trebuit să alerg săptămâni întregi. La poliție când am fost, nu au avut ce să facă pentru că nu știam să îl descriu pe făptaș. Nici măcar nu știu în ce stație s-a întâmplat. Abia când am ajuns acasă am observat că nu mai am nimic”, a spus femeia. Indivizii lucrează ori individual, ori în gașcă. O tehnică cunoscută printre aceștia este la îmbulzeală. Aceștia se urcă în autobuzele aglomerate și se împing în oameni folosindu-se de pretextul acesta. Victimele cele mai sigure sunt bătrânii și tinerele singure. Dacă au și căști în urechi, cu atât mai bine, aceștia crezând că nu o să audă dacă desfac fermoarul la geantă. De cele mai multe ori, cu greu polițiștii îi găsesc pe făptași. Doar dacă sunt filmați sau au o descriere clară se poate verifica o pistă.

Oamenii nu au intervenit, iar acest lucru trebuie schimbat

Oamenii nu au spirit civic, după cum spune și tânăra aproape păgubită. Frica este motivul principal. „Îi înțeleg pe cei care nu s-au băgat. Într-adevăr, hoțul poate avea un cuțit, poate deveni violent, însă vorba aceea – unde sunt mulți, puterea crește, dar într-o țară în care de la mic la mare suntem învățați cu hoția din jur, tăinuirea este singurul mod de a trece peste o zi. Din păcate, asta este realitatea și este posibil să mai dureze ani de zile până când societatea va avea o altă mentalitate. Azi nu intervenim, mâine putem fi noi victime. Un act de bună credință poate fi un exemplu pentru cei din jur”, a adăugat constănțeanca.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite.

Ce sfaturi dau oamenii legii

În mijloacele de transport în comun:

când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;

evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare; dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;

poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix in autovehicul;

dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;

când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l;

nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;

nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;

dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;

dacă sunteţi obosiţi, evitaţi să vă aşezaţi pe scaun, pentru a nu adormi;

dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca se nimerea cineva cu sange in pul batea pe aia de le suna apa gen un luptator mma se mai nimereste si asta dar cam rar
0
0
Tara penalilor de la vladica pina la opinca ! Acum 8 ani am fost victima unei tilharii dimineata la ora 10 . Nimeni nu sa implicat cu toate ca strada era circulata , politia ma purtat pe drumuri ptr declaratii probabil ptr a justifica salariile iar dupa 8ANI primesc de la parchet o citatie in care mi se spune ca autorul este necunoscut ! Azi nu esti in siguranta nici in casa nici pe strada ! Asta e democratia pe care am dorit- o !
5
0
Sigur ca da... Umblati voi cu telefoane scumpe si bijuterii mari la vedere ca sa va apere ceilalti calatori. Iar politia sta pe la colturi sa prinda pietonii ce traverseaza neregulamentar dar nu umbla "acoperiti" prin mijloacele de transport in comun sa prinda tiganii fara bilet si hotii de buzunare. Iar daca unul cu "spirit civic" se apuca sa faca dreptate, tot el e cel amendat ca i-a deranjat pe tigani din treaba.
3
1
La noi,in Romania,interventia in astfel de cazuri nu este posibila din cel putin doua motive majore:alharii nu actioneaza singuri si apoi politia te cheama sa dai o sumedenie de declaratii sau chiar sa participi la proces,ca martor.In concluzie,trebuie schimbata legislatia in acest domeniu.
9
0
Intr-o tara civilizata,oamenii platesc taxe si impozite inclusiv pentru siguranta lor din partea autoritatilor,dar exista si solidaritatea sociala,protejata de lege. La noi,daca faci buba infractorului,suporti infinit mai multe repercursiuni din toate partile decat infractorul. Chiar si ca martor,cheltuiesti timp,zile libere de la munca,bani cu ghiotura si stres,in timp ce infractorul poate fi lasat liber fara probleme. Legile practic favorizeaza mediul infractional,violent. Nu avem un stat al nostru,ci impotriva noastra.Solutia,poterele civile voluntare si pe blat.Suntem in Vestul salbatic.
6
0
politia ar trebui sa ia masuri dure impotriva hotilor DAR EI DORM si stau la cafele in loc sa-si faca meseria , in schimb vor salarii mari si iau spagi . La treaba domnilor politisti ca aveti muuuult de lucru pentru a schimba perceptia oamenilor despre voi .
7
2
Da, sa-i bata politia in public , ca pe urma se gaseste unul sa filmeze scena iar rezultatul plimbat la parchet si dat cu subsemnatul.
6
0
In primul rand cred ca ar trebui sa vedem un exemplu din partea politiei cum ii prinde si ii bate de ii rupe in public ....sau cum ii ia oamenii de buna credinta la omor pe acesti talhari dupa care sa ii protejeze cum se cuvine ...nu sa faci o reclamatie intr-un birou si dupa care o sa vada ce ancheteaza ...ALO POLITIA CE FACETI?
7
0
O solutie ar fi ca ,niste baieti din astia de la politie platiti tot din banii nostrii,sa imbrace haine civile si sa mai faca cate o tura cu autobuzul.Asta numai daca nu ati pensionat toti pustii de pana in 43-45 ani.
14
0
daca nu pazesti fundu o sa belesti polonicu.
3
5
E penibil sfatul ca alte persoane sa fie vigilente la siguranta unor tute posesoare de creier degeaba.Adica tuta isi poarta telefonul in buzunar la spate,bijuterii,poseta la vedere si altii sunt catalogati prosti,lasi si alte alea ptr ca nu au grija sa pazeasca tuta in autobuz!!! Si pe aia ,,altii,, cine ii pazeste ca sa nu fie furati? Aia nu trebuie sa-si poarte singuri de grija asa cum si fiecare tuta ca asta trebuie sa faca??!Sictir,bre duduie si beleste-ti ochii pe langa tine ca nu e nimeni dator sa te pazeasca pe strada.D' apoi sa devina chiar victima a razbunarii hotilor .
1
15

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218