REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

La un pas de moarte! Medicul estetician al vedetelor, obligat să plătească daune unei femei din Constanța

La un pas de moarte! Medicul estetician al vedetelor, obligat să plătească daune unei femei din Constanța

Replica API 18 ianuarie 2019 | 00:00 1020

I-a fost spart peretele abdominal, după liposucție

I-a fost spart peretele abdominal, după liposucție

O siluetă de invidiat, în cazul persoanelor mai plinuțe, este un vis greu de realizat, dar nu imposibil. A deveni slab peste noapte este un gând ce le dă tarcoale celor mai multe persoane care se luptă cu kilogramele în plus, iar o operație de liposucție pare, uneori, soluția ideală pentru a elimina surplusul de grăsime rezistent la curele de slăbire. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, și liposucția are riscurile ei, riscuri pe care o femeie din Constanța nu le-a luat în calcul, atunci când a decis să se opereze. Așa se face că, după intervenție, apoape că și-a distrus viața: a fost la un pas de moarte, nu mai poate ridica greutăți, nu-și poate lua copilul în brațe și există posibilitatea să nu mai poată face copii. Acum, medicul vedetelor e bun de plată!

Medicul care a operat-o pe N. I. din Constanța este C. Y., unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chirurgi esteticieni din România. Femeia îl acuză că operația a fost un dezastru, fapt pentru care l-a dat în judecată pentru daune morale. Faptul că operația a fost un eșec atestă și instanța de judecată, care îl obligă pe chirurg la plata sumei de 250.000 lei, reprezentând daune morale.

Când a început totul? Intervenția a avut loc în anul 2014 când tânăra, pe atunci în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat la clinica unde activează medicul. Între părți, s-a încheiat un contract în formă simplificată, reprezentând liposucție abdomen complet, N. I. semnând și formularul de consimțământ în vederea tratamentului prin care i s-a prezentat natura și scopul, beneficiile și riscurile riscurile asociate intervenției chirurgicale, inclusiv riscul, cât de mic, de deces. Anterior operației, N. I. a mai suferit câteva intervenții, o operație de apendicită, o operație de cezariană și o întrerupere de sarcină. Operația s-a desfășurat, fiind extrase 2 kg de grăsime. După intervenție a plecat acasă, însă burta a început să i se umfle și abia mai respira. A ajuns din nou la București, la medicul care a operat-o, care i-a dat alte calmante, iar a doua zi, i-a făcut o ecografie, unde i s-a spus că este bine. Stările de rău au continuat, i s-au administrat clisme și medicație pe parcursul a 3 zile de internare, dar nu putea ieși afară și nici înghiți alimente. Așa că și-a exprimat dorința de a fi dusă la un alt spital din capitală, unde a fost însoțită de membrii familiei și o asistentă de la clincica unde a avut loc intervenția de liposuicție. A fost internată între 8 și 13 august 2014 și s-a stabilit că, în timpul operației, îi fusese spart peretele abdominal. În orificiul astfel produs s-a extins și pătruns parte din intestinul gros, care, strangulându-se, oprea defectarea și-i provoca vomă. ”Urgent, a fost introdusă în operație și i s-a fixat o plasă din polipropilenă pe interiorul abdomenului. După această operație a stat 48 ore cu sondă nazogastrică pentru eliminarea gazelor din stomac. A fost intubată și nu putea vorbi. Timp de o lună nu a avut voie să facă baie și nu a putut să-i facă singură necesitățile fiziologice, nu a putut avea grijă de copil. A existat riscul de deces prin nectrozarea intestinului ori septicemie. În continuare, există permanent riscul ruperii plasei și a cedării mușchilor burții, mai spune constănțeanca. În mod permanent se impune purtarea unei centuri abdominale cu rolul de a strânge burta. Îi este interzis să se îngrașe pe toată durata vieții. Plasa va rămâne permanent și este prinsă în 4 capse care-i provoacă dureri la diverse mișcări”, a spus în fața judecătorilor prietena pacientei, martoră la chinurile acesteia.

După ce a fost externată, constănțeanca a purtat un corset 3 luni pentru abdomen și a avut nevoie de însoțitor care să aibă grijă de ea. Nu putea să se spele singură, să ridice greutăți, aceasta nu putea ridica nici măcar o oală de 2 kg pentru a face supă. În continuare nu are voie să-și țină copilul în brațe. Acesta a crescut și a început să învețe să nu mai ceară în brațele mamei. Medicul de la spitalul din București care i-a salvat viața i-a spus pacientei că există posibilitatea să nu mai facă un alt copil din cauza dilatației asupra abdomenului. Chiar și așa, nu și-a pierdut speranța și caută în continuare medici care să facă o minune și să o ajute să devină mamă pentru a doua oară. De asemenea, pacientei i s-a spus că nu are voie să se mai îngrașe pe toată perioada vieții din cauza plasei.

Chinul pe care l-a trăit are un preț: 400.000 lei

400.000 lei. Atât a cerut constănțeanca în instanță, reprezentând daune morale. Ea a prezentat magistraților și concluziile raportului de expertiză medico-legală întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Constanța, din care rezultă faptul că a fost supusă unei intervenții chirurgicale de liposucție în accident, constând în penetrarea peretelui abdominal și crearea unei breșe în cavitatea peritoneală, cu herniere și strangulare de anse ileale și ocluzie intestinală consecutivă.

Care este poziția medicului!

Medicul acuzat încearcă să scape de plata daunelor, arătând judecătorilor că,”în mod evident, reclamanta nu precizează următoarele: consimțământul declarat în cazul unui deces, faptul că spitalizarea a fost plătită de către pârât către spitalul Sanador. Pârâtul arată că este membru al Colegiului Medicilor din România, respectiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București, fiind specialist în chirurgie plastică-micro chirurgie reconstructive. Față de pretențiile civile ale reclamantei consideră că aceasta nu poate fi angajată în raport de culpa medicală, deoarece față de istoricul medical al pacientei se constata că procedura aleasă de către aceasta, respectiv îndepărtarea stratului de grăsime din zona abdomenului prin efectuarea unei intervenții chirurgicale estetice este de natură a putea duce la eventuale trauma, sau complicații incluzând decesul, în speță, orice procedură chirurgicală implicând un anumit risc care au fost consimțite de către pacient, în acest sens putând exista o comparație între riscuri și potențialele beneficii.”, a motivat medicul C. Y., în instanță, potrivit rolli. Aceeași poziție a avut-o și clinica pe care el o reprezintă. Acesta a mai spus că pacienta nu are dreptul la daune într-un asemenea cuantum, respectiv 400.000 lei, având în vedere că nu a suferit niciun prejudiciu estetic vizibil, nu a fost în imposibilitatea de a se deplasa la locul de muncă. ”A fost o intervenție chirurgicală care a prezentat un anumit risc potențial pe care reclamanta și l-a asumat în mod conștient. Subliniază faptul că apreciază că reclamanta nu este îndreptățită la acordarea de daune morale. Reiterează faptul că reclamanta nu a suferit un prejudiciu estetic vizibil, reclamantei nu i-a fost împiedicată exercitarea niciunei libertăți de mișcare, de relaționare sau de socializare”, a mai arătat medicul.

Instanța însă a apreciat că semnarea formularului de consimțământ, nu are relevanță în această cauză. Judecătorul de caz a fost de partea pacientei și i-a admis pe fond, acțiunea, doar în parte. Astfel, în 2016 magistrații au decis restituirea sumei de 1.412 lei, reprezentând preţul operaţiei estetice, de către societatea în baza căreie funcționează clinica de estetică, dar și plata sumei de 250.000 lei cu titlu de daune morale. Cu era normal, clinica a efectuat recurs, dosarul aflându-se la Curtea de Apel. Joi, s-a scurs cel de-al 14 termen în dosar, cauza fiind amânată, din lipsa raportului de expertiză medic-legală.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O luna a fost intubata unde acasa? Hai ma lasati-ne in pace
0
0
Cand ai de crescut un copil,mobilizeaza-te si slabeste fara a-ti pune viata in pericol. Cu acesti bani modeleaza vointa , nu te schingiui !
0
0
Vrei plastic iti asumi
3
2
loveste din nou. Intre noi fie vorba si femeia si-a cautat-o clasa intai
11
1
Doamna in cauza , a avut hemoroizi si ea nu stia! Pau daca a mancat-o in coor sa arate bine, acum sufera. Pai nuuu ? Apropo de ala pe care inca il mai doare-n coor de Badescu de la ambulanta, replica, nu poti sa-l blochezi pe schizofrenic ? Cred ca a stat capra si si-a luat teapa. Sighugem sighugem, bombon veregem !
2
7
da ce ma pensionarul nu abereaza la toate articolele?
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102