REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

LACUL TĂBĂCĂRIEI, brăzdat de GUNOAIE. ABADL: 'Să ne concentrăm pe cauză, şi nu pe efect'

LACUL TĂBĂCĂRIEI, brăzdat de GUNOAIE. ABADL: 'Să ne concentrăm pe cauză, şi nu pe efect'

Replica API 3 septembrie 2019 | 09:37 1607

Lacul Tăbăcăriei din Constanţa, situat în centrul Parcului cu aceeaşi denumire, la marginea de nord a oraşului, este un peisaj verzului ce adăposteşte diverse specii de peşti şi păsări, atât pe timpul verii, cât şi în restul anului. În data de 2 septembrie 2019 este o peliculă verde de apă pe care se strâng gunoaie şi resturi de plastic numai bune pentru poluare. Nu este tot timpul astfel, iar întreţinerea acestui spaţiu imens de circa 99 hectare este aproape imposibilă, conform reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Pentru a putea rezolva această problemă cu gunoaiele din apă, este necesar să ne concentrăm pe cauză, şi nu pe efect, au mai spus aceştia.

Iarna se adăpostesc aici păsări sălbatice, printre care: lebede şi raţe sălbatice, venite din deltă pentru a găsi hrana mai uşor, iar vara sunt perscăruşi albaştri, fîse de câmp, raţe roşii şi multe altele care dau de hrană prin gunoaile lăsate pe digul lacului (distrus) şi pe cele din apă. Cât de rău e acest lucru? Rămâne de văzut în dezvoltarea speciilor din spaţiul respectiv. Acest lac, este antropizat aproape în totalitate, însă asta nu-l lipseşte de normele legislative care protejează apele, speciile de păsări şi peşti şi de interzicerea poluării acestora, sub orice formă.

Se pare că majoritatea gunoaielor ajung în apă după ce sunt purtate de vânt prin parcul Tăbăcăriei, prin urmare oricine aruncă gunoaiele în parc, ajută la poluarea spaţiului verde, dar şi la poluarea apei. Educaţia şi conştiinţa sunt plecate în concediu.

Luni, 2 septembrie 2019, început de toamnă cu frunze căzute din copaci care se vor adăposti în apele acestui lac un pic mai târziu, este o zi caldă şi numai bună de relaxare la un suc, aşa cum încearcă să facă şi un pescăruş ce pare să refuze o doză portocalie de suc – poate pentru că este cu fundul în sus - în timp ce ia o pauză de la pescuit. Pasărea este foarte sociabilă şi nu fuge de camera de fotografiat, la fel şi raţele sălbatice care au găsit o pată de umbră pe iarba verde şi răcoroasă, probabil obosesc să ocolească gunoaiele de la malul lacului şi "discută" despre indolenţa oamenilor. Plimbarea prin Parcul Tăbăcăriei dovedeşte că mesajele de informare cu privire la susţinerea şi întreţinerea spaţiului verde şi a mediului înconjurător sunt de domeniul poveştilor. De citit legi şi de luat la cunoştinţă consecinţele poluării nu sunt tocmai cele mai răspândite obiceiuri printre tineri. Deunăzi un adolescent deschidea robinetul din parc cu talpa piciorului, darămite să vezi pe unul că îşi bagă chiştocul în buzunar până găseşte un coş de gunoi... aşă că, dacă tot eşti în parc, arunci pe jos că-i simplu şi vin alţii să cureţe.

De cealaltă parte, cei care au în grijă lacul, din punct de vedere legal, adică Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, susţin că demersurile pentru întreţinerea unei bune calităţi a apei din Lacul Tăbăcăriei sunt făcute constant în cooperare cu Administraţia locală, pentru că majoritatea gunoaielor ajunse în apă vin din parc, după ce sunt aruncate de oameni şi purtate de vânt până la mal. Pentru a demonstra aceste lucruri, aceştia au făcut în trecut câteva experimente. S-au făcut poze cu imaginea de pe zi a lacului cu tot cu gunoaie, apoi apa a fost curăţată, iar a doua zi s-au observat alte gunoaie, în acelaşi loc. Menţiune însă: investiţii în acest sens nu figurează pe site-ul administraţiei (ABA Dobrogea), cât despre rapoarte şi inspecţii ale apelor din Dobrogea, acestea sunt inexistente pentru ultimii 4 ani (2016-2019).

De recizat că Replica de Constanţa a solicitat Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea informaţii detaliate cu privire la situaţia poluării apelor şi implicit a mediului în care cresc speciile de peşti şi păsări, cu privire la gestionarea acestora, la investiţiile făcute în sensul unei informări mai eficiente a cetăţenilor despre pericolele pe care le implică neglijenţa unui gunoi aruncat în spaţiul verde sau în apă, dar şi cu privire la structura prin care se controlează şi se întreţine spaţiul respectiv, cine este responsabil de refacerea digului şi totodată au fost cerute şi informaţii despre sancţiunile aplicate celor care poluează, mulţi dintre aceştia fiind pescari care îşi lasă sacoşile şi resturile pe mal. Aşteptăm răspunsurile şi revenim cu detalii.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care e legatura laba trista intre subiectul reportajului si ce aberezi tu?Atata stie toata lumea,machidonii sunt de vina da ati votat Mazare si Fagadau cu 2 maini,va inghesuiati cu totii la care alegorice.
0
0
Parcul nimanui. Dupa ce jidanii au distrus parcul cu, complicitatea lui mazare si fostul viceprimar, parcul a fost lasat de izbeliste. Luati exemplu primarului Timisoarei care a impus amenajarea parcului de langa iulius, de catre beneficiar. Si este parc, nu gluma proasta ca la noi. Si nu uitati, coruptia ucide!
0
0
Noi stim sa punem stalpisori pe trotuar. Noi am fost corigenti la cultura civica, la geografie, istorie, Limba Romana. Noi am facut facultatea la Spiru, am dat spaga la profesori si am avut bani murdari ca ne-a dat voie politia sa furam. Noi doar stalpisori... Noi trimitem politia locala sa ne faca cumparaturile, sa ne spele masinile. Noi nu mergem decat primarie, cherhanale, vila personala. Noi nu mergem pe jos. Cand mergem cu masina stam cu nasu-n telefon si ignoram tot ca ma cheama Fagadau si sunt mancat de viermi pe interior. Trebuie sa taci... sa treaca timpul sa iei banul si gata.
2
0
Alo DNA-ul scapati tara de un hot ,ce daca exista un procuror cu acelasi nume ca al dir. ABADL si este si ruda?
6
0
ABA Dobrogea Litoral are 25% dreptate. Nu trebuie aruncate nici un fel de gunoaie in lac dar mai sunt frunzele din copaci, resturile purtate de vant, praful, algele moarte, etc. Toate astea trebuiau curatate de cei de la ape cu salupe specializate permanent, trebuie curatat fundul lacului cel putin o data pe an fiindca au bani pentru aceste actvitati. Stiti ca City Mall a cerut oficial sa i se permita sa curete partea de sud a lacului? A primit raspuns ca nu se poate. Tot ei s-au oferit sa planteze pomi si iarba in parc au primit raspuns ca sa planteze cateva sute de pomi oriunde in Constanta.
4
0
De 30 nu sa facut nimic doar sa vandut din parc ce sa putut si este valabil pt toate parcurile din Cta dar oameni sunt de vina de atata mizerie ce exista in tot orasul si vad ca nu exista sanse de mai bine...foarte rau....nu o sa fie niciodata ca afara dar macar putem incerca sa aruncam gunoaiele unde trebuie sa intretinem....pana nu ajunge orasul ca o groapa de gunoi....
7
0
deci e teroare cu nesimtitii care lasa gunoi azi de ex era una care avea cosul in stanga ei da na e mai simplu sa arunci pe jos ambalaju nu creca va fi curatenie vreodata cu astfel de specimene
4
0
Cine sta toata ziua si seara pe malul lacului? Cocalarii. O natie de secaturi hoti si koorve
13
0
un kkt de parc avem si asta in putrefactie, de jegurile din administratie ne-am convins de mult insa si locuitorii orasului sunt niste mega cocalari
12
0
Bai voi chear vreti sa fie curat ca in Austria??
12
3
Cainii sunt de vina! Makidonii asa zic. Cainii sunt de vina si de aia platiti voi ca prostii hingheri si politie locala. Ca politia locala face pe garda de corp pentru hingheri in loc sa amendeze makidonii si tiganii care fac mizerie! Cainii sunt de vina!
12
3
Pai hai sa vedem si unele cauze: 1.in zona City Mall, la malul lacului, s-au montat aproximativ 14 banci de lemn si un singur cos de gunoi. 2.e de notorietate faptul ca in zona Gravity Park, in parcare, se aduna in fiecare noapte o armata de rupti in cur care lasa un morman de gunoaie in urma. 3. In zona Compexului Expozitional in fiecare noapte campeaza ciorile care se ocupa cu comertul ilicit pe plaja. Si exemplele pot continua.....
19
0
O natie de idioti care nu au avut ce sa arunce pe vremea lui Ceausescu ca nu era nimic in magazine, iar acum cumparam toti mai mult gunoi decat produse si le lasam pe unde apucam.
11
1
Muie cipanilor, farschilotilor si oracaletilor din ct.. ca a umplut cta de miros de oaie balegarita si sloboz artificial
18
4
Pffff o adevarata nostalgie , din anii 85-90 cu acest parc . Exista un debarcader de unde puteai sa iei , o barca sau hidrobicicleta . Acel minunat trenulet , care inconjura parcu . Marea alee cu trandafirii , loc in care , s-a construit marele siloz City . Mizeria o facem noi , ca doar nu ploua cu gunoi din cer . Curatirea lacului , se poate face o data pe luna vara . Marginile pietonale sunt construite prin 1969 , iar apa macina incet , dar sigur . Proprietarii silozului City ar fi putut , sa revigoreze parcu . Daca tot au distrus , un sfert din parc . Dar de unde atata constiinta .
20
0
Atata timp cat la abadl este la conducere un jeg de om , spagar ,care face achizitii de la firmele lui de casa ,pentru spaga ,atata timp cat in institutie este cazat , pe banii adadl , cumnatul lui Sandu V.voi vreti o schimbare .....niciodata! Rusine domnule director ,rusine ANAR ,vine el odata DNNA sa verifice achizitiile tale si contractele .....
29
0
Majoritatea populatiei nu este educata, iar daca le spui ceva te bat.Asta este poporul roman.
20
4
Concentrati-va pe curatenie nu pe altceva. De ani de zile lacul este plin de gunoaiele care apar si in imagini. Daca ABADL nu le strange, cum vrea sa fie lacul curat ? Sa va concentrati pe cauza ? Vreti sa angajati paznici care sa urmareasca persoanele ce arunca peturi in apa ? Rusine ABADL.
18
0
este o ruina . sal daramam si sa facem blocuri
18
2
E bun si asa cit a mai ramas din el caci miine poimiine daca iese asta din nou primar pun alde mache iute mina pe parc si lac ,nu ne mira deja terenurile care ar trebui sa se intoarca la primarie sint blocate in instanta de aceeiasi indivizi care au acaparat orasul sub pretextul ca erau cumparatori de buna credinta.Cind cumperi o masina furata este confiscate automat de ce la terenuri e altfel,dar se pare ca coruptia din institutiile statului nu poate fi stopata.
13
3
Administratia locala,adica Primaria mai repara cate ceva doar in campania electorala,dar niciodata de 30 de ani,nu s-a reparat zona betonata din jurul lacului-NICIODATA.Sunt nascut in Constanta si stiu parcul de pe timpul comunismului.De cand s-a construit acesta zona betonata pietonala,nu s-a mai reparat niciodata.Toti primarii care s-au perindat nu au facut absolut nimic in amenajarea acestui parc,doar l-au ciuntit.De mizerie e responsabila civilizatia oamenilor,dar totusi ca sa cureti macar o data pe an lacul,aceasta institurie ABDL e de nici un folos.Niste locuri de munca platite aiurea.
21
0
Deabia acum va-ti sesizat de mizeria ce domneste atit pe lac , zona limitroga a acestuia, cit in parc dar pe canalul dintre cele doua lacuri nu ati vazut mizeria. Oare cine e de vina? Dati-va raspunsul singuri.
13
0
Nesimtirea noastra nu are limite. Gunoaiele care plutesc pe lac si mustesc peste tot in Constanta sunt opera noastra. Fagadau are multe pacate... s-a apucat tarziu de treaba si este ingaduitor cu nesimtitii.
12
7
ABADL este o societate de stat care are ca principala grija ridicarea spagilor de la asa zisii operatori de plaje din mamaia si restul litoralului, ii doare in cur de lacuri, balti si alte ape, cat timp curg spagile din mamaia restul nu mai conteaza.Alooo DIICOT, DNA , guvernul Romaniei , se sesizeaza careva sa faca o ancheta pe la javrele de la ABADL?
22
0
Lacul se va ingropa in curand in gunoaie. Nu am vazut niciodata pe nimeni care sa curete lacul si parcul !! Si gunoaiele se inmultesc vara, cand vin turistii din estul tarii, la mare !!!
24
0
Daca nu iese spaga ... Primar este imun la actiuni ptr Constanteni !
18
3
Astazi era si spuma alba pe lac. Probabil detergent de la spalatul barcilor. Tocmai bine pt otravirea a tot ce este in lac si pe lac. Puneti draq camere video de-a lungul lacului - ca aici nu se vand tigari de contrabanda, si deci nu deranjati- caci altfel nu se face educatie. Paznicii aia oricum sunt ca si inexistenti, deci cine are grija de fapt de lac?
17
0
luati cu paine dragi votanti ai lui FACACAU
22
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367