REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Lemnele de foc pentru iarnă au devenit un lux pentru toată lumea! Video

Lemnele de foc pentru iarnă au devenit un lux pentru toată lumea! Video

Victor ROTARU 8 octombrie 2022 | 00:00 1984

Ordonanța privind plafonarea lemnelor de foc vine în ajutorul a peste 3 milioane de gospodării, aproape jumătate din totalul gospodăriilor din România folosesc lemnele pentru a se încălzi. Guvernul a amânat decizia timp de două luni, timp în care majoritatea gospodăriilor s-au aprovizionat cu lemne, ținând cont de faptul că multe dintre acestea sunt reprezentate de case, care sunt mult mai expuse la temperaturile de afară față de un bloc de apartamente. Între timp, prețul lemnelor a crescut substanțial, aproape dublu în unele zone, inclusiv la Constanța, iar românii sunt nevoiți să achiziționeze cantități mai mici, pentru a face față scumpirilor.



Aproape jumătate din populația României folosește lemnul de foc pentru a se încălzi. Plafonarea prețului la materialele lemnoase vine din partea Ministrului Mediului pentru a susține cetățenii care sunt afectați de creșterile de preț de pe piața națională. Beneficiarii acestei plafonări ar fi persoanele fizice și unitățile de învățământ publice și private, furnizorii de servicii sociale și unitățile de interes locale, cele de cult, dar și unitățile administrative.

Ordonanța de Urgență prevede ca prețurile finale facturate pentru lemnele de foc să fie plafonate la prețul maxim de 400 lei/mc cu TVA. Aceasta se referă la toți comercianții sau persoanele fizice care vând lemne de foc, astfel, Romsilva dar și privații au interdicție de a depăși acest plafon la vânzarea lemnului de foc.

Cu cât se vând lemnele de foc în Constanța și Tulcea

Cu toate că Ordonanța de Urgență a fost promulgată cu două luni întârziere, timp în care gospodăriile și-au făcut aprovizionare cu lemne de foc, mai există câteva gospodării care pot beneficia de plafonarea prețului la lemne de foc. Între timp, prețurile la lemnul de foc au explodat. La Tulcea, de exemplu, metrul cub de lemne în anul 2021 era 280 lei, iar în vara anului 2022 acesta ajunsese la 400, un preț cu 43% mai mare față de 2021.

Constănțeancă: o tonă de lemne ne ajunge o lună

În județul Constanța, o tonă de lemne, în anul 2021, costa 650 de lei, iar în anul 2022 a ajuns la 780 lei, un preț cu 20% mai mare decât cel înregistrat în anul 2021, a declarat o tânără din Constanța care și-a făcut aprovizionarea cu lemne pentru această iarnă: ”Anul acesta am plătit 780 de lei pentru o tonă de lemne, diferență mare față de anul trecut când am plătit 650 de lei pe o tonă. O tonă de lemne ne ajunge aproximativ o lună, asta dacă încălzim cele trei camere. Costul ar fi fost mai mic dacă am fi avut gaze, și probabil că pe viitor vom trece pe gaze, cu toate că sunt niște costuri destul de mari pentru centrală, pentru calorifere. Și bunicii mei fac foarte multă economie, pornesc focul doar seara, pe timpul zilei nu țin focul aprins.

Video:

Vânzător: Anul trecut, metrul cub era 400 de lei, acum e 600

Reporterii de la Replica de Constanța au intrat în contact cu un vânzător privat de lemne de foc, pentru a vedea cu ce preț pleacă de la ei din depozit un metru cub de lemne: ”Metrul cub este 600 de lei. O mașină e 1.800 de lei, cu 3 metri de lemne. Anul trecut era 400 de lei, acum e 600. Cum au ridicat prețurile la motorină s-a ridicat și la lemne. Cum s-au mărit salariile la pădure, au mărit și prețurile la lemne. Se plafonează la 400 de lei lemnele la pădure, aici o să ajungă mai mult. Cei de acolo vând cu 400 de lei, dar pune după TVA 100 de lei pe metru, transportul 100 de lei pe metru, mai pune și transportul de aici în curte și după să vedem cu cât o să plece de la noi.

În cadrul magazinelor de bricolaj, un metru cub de fag pornește de la 759 de lei, cu o umiditate reziduală între 15% și 30%.

Video:

Liberalii susțin că Ordonanța de Urgență în privința lemnelor de foc este o greșeală

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat: „PNL susține ca plafonul să se aplice doar în cazul Romsilva, pentru că altfel distorsionăm piața și noi nu vrem să distorsionăm piața nici măcar în situații de urgență. Ordonanța nu se va aplica în cazul privaților. Va fi dublată de interzicerea exportului lemnului de foc, cu excepția peleților”

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi am platit pentru 6 tone - cu 800 lei tona, 4800 lei.Le-am cumparat in August, locuim in Techirghiol.Acum am inteles ça pretul este 1200lei.La anul nu ne vom mai permite sa ne incalzim la preturile astea.
0
0
Atentie, teapa! Veti gasi in lemnele de la sus numitul, brad, molid, tei, adica esenta moale, amestecate cu esenta tare. Furt curat, in plus ordonanta prevede 400 lei pret final, nu la padure.
5
0
Mare grija la tuzla ,cei care vand lemne la iesire spre mangalia te ard la cantar ,la o tona 200 kg
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272