REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Lipsește cadrul legislativ al amezilor pentru Covid-19. Primim amenzi dar nu avem cum să le contestăm!

Lipsește cadrul legislativ al amezilor pentru Covid-19. Primim amenzi dar nu avem cum să le contestăm!

Replica API 18 aprilie 2020 | 22:47 2310

În urma mai multor sesizări făcute de oamenii autorizați s-a constatat faptul că nicio contravenţie, din această perioadă, nu este descrisă în concret în actele normative sancţionatorii, cum de altfel ar fi obligatoriu. Acestea au un titlu general, „încălcarea ordonanţelor militare şi a ordinelor emise în stare de urgenţă”, neexistând niciun cadru legislativ care să explice exact motivul sancționării.

sursa foto: lumeapolitică

Conform ultimei ordonanțe date, amenzile pentru încălcarea măsurilor de prevenire şi combatere a coronavirusului au crescut substantial. Persoanelor fizice le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei. Pentru faptele comise anterior datei de 3 aprilie 2020, amenda care putea fi aplicată acestora era între 100 lei şi 5.000 lei. Persoanelor juridice le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 10.000 lei şi maximum 70.000 lei. Pentru faptele comise anterior datei de 3 aprilie 2020, amenda era între 1.000 lei şi 70.000 lei. Deci, în cazul persoanelor juridice, a crescut doar minimul amenzii, de la 1.000 la 10.000 lei, maximul rămânând aceleaşi, de 70.000 lei.

Acestea sunt sumele pe care un cetățean le poate primi ca amendă pentru nerespectarea normelor în vigoare. În cazul în care cel sancționat dorește să facă o contestație în ceea ce privește amenda, acesta nu va putea justifica ceea ce a făcut, cu exactitate. Acest lucru nu se va putea întâmpla pentru simplul motiv că nicio contravenţie nu este descrisă în concret în actele normative sancţionatorii.

Avocatul Poporului s-a sesizat! Contestă amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Avocatul Poporului, Renate Weber, a formulat o „excepție de neconstituționalitate”. În aceasta este menționat, printre altele, și faptul că în lipsa definirii conţinutului constitutiv şi juridic al faptelor ce constituie contravenţii din prisma prevederilor art. I pct. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020, care să excludă aplicarea arbitrară a sancţiunilor, atât agentul constatator, cât şi instanţa de judecată se vor afla în situaţia de a aprecia, în afara unor criterii obiective, asupra oricărei faptei săvârşite de contravenient. „Practic, în urma controlului realizat de agentul constatator, acesta va încadra atitudinea persoanei fizice ca fiind faptă contravenţională, pe care o va înscrie în procesul-verbal. În atare context, contravenientul va fi pus în situaţia să-şi demonstreze nevinovăţia, prin faptul că nu a săvârşit fapta respectivă, care nu este descrisă în mod concret în nici un act normativ. Insuficienta descriere a faptei contravenţionale nu permite persoanelor să realizeze o apărare eficientă în contradictoriu cu organul constatator, punându-le într-o situaţie de inegalitate, respectiv de inferioritate faţă de organul administrativ, în ceea ce priveşte posibilitatea formulării de apărări pentru dovedirea nelegalităţii sau netemeiniciei constatărilor efectuate în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie” este notat în adresa înaintată de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt cam ilegale....nu exista cadre legale....o mai ea gaborii si la frecat....69.
1
1
ba mine ma hamedat da eu nu pleteste ca e sarac sarac bemeveu ala nui hal meu lam gasit shi eu nu muceste ca sant bolnav grav am shi cerfiticat da handicapat daca vreai
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212