REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Liviu Brăiloiu, PSD: Vreau să candidez la Primăria Constanța, în 2024. Video

Liviu Brăiloiu, PSD: Vreau să candidez la Primăria Constanța, în 2024. Video

Mirela PASCAL 21 februarie 2023 | 00:00 5703

Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD, face parte din acea categorie de politicieni care își văd de treabă, departe de jocurile de culise... încă. Fostul senator a vorbit de nenumărate ori despre o eventuală întoarcere, în forță, pe scena politică, însă niciodată nu a spus, cu subiect și predicat, în ce direcție. Luni, 20 februarie, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Brăiloiu a spus, mai în glumă, mai în serios, că ar vrea să candideze la Primăria Constanța.

Liviu Brailoiu, PSD: Vreau sa candidez la Primaria Constanta, in 2024. Video

În debutul interviului, Liviu Tit Brăiloiu a vorbit despre Ucraina și refugiații din Constanța, dar și despre scandalul care se învârte în jurul canalului Bâstroe și în care Ucraina este personajul principal.

Dacă mă uit în presa noastră românească, e privit conflictul dintre Rusia și Ucraina ca un meci de fotbal. Eu nu țin cu nimeni, că nu e meciul meu. Dacă au câștigat și i-au alungat din teritoriile ocupate, de ce mai stau aici? Sau dacă stau aici să se integreze. Mergi la serviciu, muncește, că și așa nu avem forță de muncă. În Bulgaria s-a spus clar, dacă vor să mai stea, să muncească. Nu au drepturi. Este un ajutor. Ți-am întins mâna, ai fost într-o situație critică la un moment dat. Înțeleg acest ajutor, dar nu înțeleg promulgarea legii anti-românism în luna decembrie la ei. N-am înțeles nici în 2018 altă lege tot anti-românism. Eram în Parlament și făceam parte din comisia unde chiar se analiza amănunțit această lege. Erau persecutați 400.000 de români, care locuiesc în teritoriu în situații precare de conviețuire cu cei de origine ucraineană. Tu le interzici acelor oameni școala în limba română, le interzici bisericile pentru că sunt de etnie română. Nu au dreptul să se angajeze, nu găsesc servicii. Pentru că erau localități unde erau majoritari, nu asfaltăm, nu punem lumină, nu punem gaz, nu punem nimic! Pentru că sunt români. Adică îi persecutăm maximum. Noi te ajutăm și tu, în schimb, promovezi legea anti-români, a doua oară, în luna decembrie. Nu am vazut nicio reacție în România împotriva acestei legi. Mă așteptam să văd o reacție mai virulentă. În Ungaria am văzut o reacție a președintelui, a Guvernului. Au spus foarte clar că atât timp cât populația lor este persecutată în teritoriul lor (Ucraina), nici ei nu îi ajută. Mi se pare o reacție echilibrată”, spune Brăiloiu. „Uitați-vă pe stradă. Văd numai mașini de lux, numai geamuri negre. Pe mine mă ia polițistul și îmi ia imediat permisul de circulație, îmi ia carnetul, îmi ia tot, că am îndrăznit să am un geam negru. La ei toate mașinile au geamuri negre, toate trec prin giratoriu cu 200 km/h, cauzează accidente. Ei nu au reguli, pe ei nu îi întreabă nimeni nimic. Lor trebuie să li se plătească chiria lunar, trebuie să li se dea banii de masă”, a continuat fostul senator.

Brăilou: Dacă ești în război, ai timp de săpat canale. Ne fură Delta Dunării!

Văd că acum se apucă să sape canale, ca să ne fure Delta Dunării. Asta se întamplă. Sunt studii atât geologice, cât și sociale și politice. Practic ne lași fără Delta Dunării. Dacă ești în război ai timp de săpat canale? Urmăresc ce au urmărit dintotdeauna. Nu vreau să fac o lecție de istorie, dar noi nu am avut o relație de bună colaborare și vecinătate niciodată. Acum ne-am găsit salvatorii lor. Poate sunt și oameni care într-adevar au nevoie de ajutor, dar, din pacate, și am văzut toți acest lucru, aici nu au venit cei ce aveau nevoie. Dacă ești așa oropsit și la tine te omoară cu rachete, ai timp de schiuri, de mall-uri pline, de plimbări?! Se presupunea că ești amărât, că ești alungat de acasă și eu îți plătesc casa și masa. Tu ce faci?! Faci canal și furi Delta Dunării. Dacă ei, în starea aceasta de conflict, când sunt slăbiți de fapt, ca și țară, ca și armată, sunt agresivi și vor să fure Delta, gândiți-vă cum ne-ar fi tratat pe noi în condiții normale”, a precizat Brăiloiu.

Liviu Brailoiu, PSD: Vreau sa candidez la Primaria Constanta, in 2024. VideoLiviu Brăiloiu

Ne fură Ucraina Delta. Cu ce ne ajută Europa?

Ministerul nostru de Externe spune că nu are cunoștință de așa ceva, Ministerul Trasporturilor spune că acolo se lucrează. Există un ping-pong de care suntem sătui. Vreau să știu și eu acum cu ce ne ajută Europa în acest caz. Suntem în pericol să ne pierdem Delta, un ecosistem care va dispărea. Vreau să știu și eu care e solidaritatea europeană, pentru care plătesc. Noi plătim pentru ea. Ucraina este un stat ne-membru și avem o agresiune din partea lui. Nu poți să stai nepăsător. Eu chiar sunt intrigat de acest lucru. E o problema de etică. Europa nu se preocupă de Deltă”, consideră Brăiloriu.

Video:

Ar putea Constanța să aibă același destin tragic, ca Turcia?!

Politicianul a vorbit și despre tragedia din Turcia. Întrebat ce s-ar întâmpla la Constanța, în cazul unui cutremur de aceeași intensitate, sau chiar mai mică, Brăiloiu a declarat: „Din cunoștințele mele, în primul rând legislative, noi avem alte normative de construcție în România, un alt grad de siguranță care este urmărit în construcții și este obligatoriu. La Constanța nu cred că o să cadă 840 de blocuri pentru că Disciplina în Construcții a urmărit aceste clădiri pe toate fazele de derulare. La noi organele statului încă functionează foarte bine. Nici arhitecții și nici constructorii nu își permit. Mă uitam la imaginile din Turcia și nu prea am văzut grinzi. Am văzut imagini de la București, de la cutremurul din '77 și se vedeau totuși casele dărmate, dar erau pe poziții, undeva la 50% din înălțime. În Turcia nu am văzut așa ceva. Probabil că nu au avut norme stricte de construire. Ca și turist am văzut de multe ori cum se construiește în Turcia. Iar numărul deceselor și pierderilor de acolo nu este pe departe cel real, încă nu e bilanțul încheiat. Este tragic ce s-a întâmplat acolo, oamenii au nevoie de mult ajutor.

Totuși, Brăiloiu nu crede că zona noastră ar putea fi lovită de un cutremur de asemenea intensitate. „Cutremurele sunt unele de adâncime și unele de suprafață. Nu suntem o zonă seismică cu epicentrul în Dobrogea, ea este în Vrancea. Ca și istoric, este de adâncime de obicei, unda ajunge foarte greu la Constanța, aici avem terenul nisipos. Noi avem foarte multe clădiri pe cadre, care, din cate știu eu, suportă mai bine șocurile. Cred că mai rău ar fi lovit Bucureștiul decât Constanța. Nu vreau să mă gândesc în România la așa ceva.“

Video:

Șantierul din Constanța e tolerat până la un anumit punct

Întrebat cum i se pare Constanța în acest moment, social democratul dă de pământ cu actuala administrație: „Șantierele avansează foarte greu. Într-adevăr nu există orașe modernizate fără șantier, dar și șantierul e tolerat până într-un anumit punct. A cam întins coarda. Aceasta este o problema care se găsește des în România. Ne place tuturor occidentul. Tot timpul românul crede că acolo e mai bine. În occident se lucrează zi și noapte. Eu n-am văzut în Constanța să se lucreze noaptea, decât într-o urgență, ca să nu deranjezi traficul. Nu e doar vina Primăriei, e și vina legislației. Firmele nu se mai prezintă la licitații, nu au logistică, nu pot veni să termine. Ce n-am înțeles însă este treaba asta cu «Începem șantierul de la gară până la ieșirea din oraș, râcâim șoseaua, dar după aceea o lăsăm așa vreo 2 ani, că poate avem noi de gând vreodată să facem ceva cu ea. Nu știu dacă se termină până în 2024. Lucrările trebuie făcute din aproape în aproape. Vă spun ce aș face eu. M-aș apuca de una și aș face-o, nu m-aș apuca de 50 și nu termin niciuna“, spune Brăiloiu.

Video:

PSD Constanța încă nu s-a pregătit de alegeri?!

Liviu Brăiloiu a vorbit și despre alegerile din 2024, precizând că nu mai poți, la ora actuală, să ai previziune logică și normală. „Nu știu cine câștigă la Primărie. Nu era nimic normal ca în Constanța să obțină 16% o formațiune politică care nu exista la momentul acela. Nu aveau nici o doctrină. Nici acum nu au vreo identitate, sunt doar niște vânători de posturi. Vreți să faceți iar experimente pe cârca românilor? Nu credeam că în Constanța să fie o pondere de aproape 16%. Mai avem un an jumatate până la alegerile locale și poate apărea un alt partid fantomă. Poate să mai apară un alt domn atotștiutor, sau poate foști primari”, spune Brăiloiu.

Sunt multe nume pentru Primăria Constanța, unii doritori, alții doriți

Totuși, cine ar fi candidatul PSD la primărie? „Sunt multe persoane care pot candida la funcția de primar al Constanței, dar nu a existat în concret în partid o discuție serioasă deocamdată. Există posibilitatea ca Răsăuțeanu să fie candidat. Există probabil mai multe nume, unii doritori, alții doriți. Ce face liderul? Îi ia pe toți, stă la masă și face un sondaj, întreabă publicul. După rezultate, ar trebui să ai foarte multă orientare. Astfel de sondaje încă nu am vazut. L-am văzut și pe domnul de la Canalele Navigabile, (Daniel Georgescu) dumnealui chiar și-a exprimat public dorința de a candida. Dumnealui are experiență, lucrează în administrație. Asta e problema noastră. Dacă vine unul necunoscut ne întrebăm de ce vine, dacă vine unul cunoscut ne întrebăm ce mai vrea. Aici este măestria unui lider de partid. Liderul nostru de partid are experiență, nu a venit la partid acum trei ani“.

Video:

Liviu Brăiloiu: Vreau să candidez la Primăria Constanța!

Mai în glumă mai în serios, Brăiloiu a spus că ar putea să fie unul din acele nume care ar putea să candideze. Nu știm dacă din categoria celor care-și doresc sau a acelor care sunt doriți. Și nici el nu ne-a lămurit. „Poate vreau să candidez primar. Nu trebuie neapărat să te cunoască lumea, trebuie să aibă încredere în tine. Lumea te cunoaște din presă, care de obicei nu îți conturează profilul real. Nu am o imagine negativă, pentru că nu am făcut nimic. Nu am probleme cu legea. Eu sunt cunoscut ca un om care se exprimă liber. De ce să nu vreau să candidez? Dacă au putut alții, care consider eu că nu puteau, de ce să nu pot eu? Eu sunt cunoscut ca un om muncitor. Mie îmi place să muncesc. Dacă eram primar stăteam de la 6 dimineața pe străzi până la 12 noaptea. Mie îmi place să stau pe străzi. Mie nu-mi place să dorm și eu tot timpul îmi fac de lucru. Îmi fac de lucru și la 12 noaptea. Dacă nu deranjez pe cineva, eu muncesc, îmi place. Sunt educat, civilizat, nu jignesc pe nimeni. Trebuie să ne tolerăm. Daca aș fi primar aș sta de la 7-8 numai pe străzi. M-aș uita. Chiar mă pricep, nu poți să mă prostești că ai pus dalele cu ciment și deja sunt sparte jumătate. M-aș duce pe șantiere. M-aș duce pe la București, pe la ușa unuia, altuia, să-mi dea bani pentru Constanța. Mi-aș face o echipă de consilieri cu cine vreau eu, nu cu cine vor ei. Cu oameni muncitori, dedicați. Dacă nu e agreat stilul acesta vreodată, nu am cum să ajung acolo. Mie îmi place să fac lucruri de acest gen, cui nu-i place să stea la căldurică”, este de părere Liviu Brăiloiu.

Video:

Liviu Brailoiu, PSD: Vreau sa candidez la Primaria Constanta, in 2024. Video

Urmăriți în materialul VIDEO de mai jos interviul integral:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218