REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Loboda: beneficii, recomandări și situații în care e contraindicată

Loboda: beneficii, recomandări și situații în care e contraindicată

Replica API 25 martie 2021 | 00:00 2173

Ciorba de lobodă este unul dintre preparatele preferate ale românilor, de aceea ne bucurăm când primăvara piețele sunt pline de aceste frunze roșiatice și extrem de sănătoase.

Încă din Evul Mediu, loboda era folosită atât pe post de aliment, cât și pe post de plantă medicinală. În Grecia Antică, lobodă era folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai. Ulterior, medicii danezi o foloseau după 1300 pentru tratarea icterului, dar și pentru ameliorarea durerilor menstruale. La nivel cutanat, frunzele de lobodă se foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor și tăieturilor minore.

Ce beneficii are loboda

De ce ar trebui să mănânci lobodă? Fiindcă este una dintre verdețurile de primăvară care deschid sezonul salatelor, unei alimentații mai ușoare, mai naturale și mai benefice pentru organism. Este bogată în vitamine și minerale, printre care vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Este și o sursă importantă de proteine și fibre, scrie doc.ro.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul de antioxidanți, utili în prevenția cancerului și a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezența în concentrație foarte mare susține sistemul imunitar și susține regenerarea celulară, iar vitamina K favorizează fixarea calciului în organism.

Este și un excelent diuretic, favorizează urinarea și eliminarea toxinelor din organism. Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiaza renală sau gută, fiindcă lobodă conține acid oxalic, o substanță dăunătoare acestora.

Din punct de vedere gastric, conținutul de fibre din lobodă are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ameliorează constipația prin efectul laxativ ușor și poate preveni apariția ulcerului sau a cancerului.

Dacă vrei să slăbești, loboda îți poate fi aliat de nădejde. Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă pot regla reacțiile enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor.

Și sistemul imunitar poate fi susținut prin consumul de lobodă, această având de două ori mai multă vitamina C decât o lămâie sau un kiwi.

Loboda este benefică și pentru vederea ta. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau glaucom. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în această plantă, și riscul de degenerescență maculară este redus.

Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta să te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii din sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate crește nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, lobodă fiind folosită complementar acestuia.

Cum poți consuma lobodă în afară de ciorbă

Loboda are un gust ușor acid, însă în combinație cu alte alimente capătă o savoare specială, proaspătă. Dacă preferi să o gătești, o poți combină în mâncăruri cu alte verdețuri, cum este de exemplu spanacul. Poți bea și infuzie din frunze de lobodă, pentru a curața rinichii și vezica urinară.

Însă recomandarea noastră este să profiți de lobodă și în stare crudă, în salate sau sucuri proaspete. O poți combină cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar și cu fructe, nuci, migdale sau brânzeturi pentru puțină diversitate.

Pentru preparare, loboda se spală sub un jet puternic de apă rece, apoi se lasă la uscat într-o sită și se șterge cu un prosop uscat dacă se dorește accelerarea procesului de uscare.

Contraindicații lobodă

La fel că și spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele are suferă de pietre la rinichi, pietre la vezica biliară sau gută ar trebui să evite consumul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212