REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Locatarii unui bloc pot arde ca şobolanii! Restaurantul Samsara s-a extins peste TOT, inclusiv peste o alee

Locatarii unui bloc pot arde ca şobolanii! Restaurantul Samsara s-a extins peste TOT, inclusiv peste o alee

Replica API 7 noiembrie 2017 | 01:04 1681

Ce „fericire”! Proprietarul de la etajul I poate păşi pe terasa localului direct de la geamul locuinţei

Ce „fericire”! Proprietarul de la etajul I poate păşi pe terasa localului direct de la geamul locuinţei

Nu doar municipiul Constanţa este „campion” la construcţii care încalcă legile, normele de siguranţă ori de bun simţ. Acum câţiva ani, în Eforie a fost deranj mare din pricina unui imobil care se extinsese, abuziv, peste o alee de acces. La fel, deranj mare a fost şi cu celebrul hotel Histria din Mamaia, unde procurorii au intervenit în forţă, punând în aplicare o decizie de demolare parţială a construcţiei, întrucât nu existau autorizaţii pentru extinderea clădirii. Exemplul hotelului Histria ar putea fi urmat de administraţia locală din oraşul Cernavodă, care se confruntă cu o situaţie incredibilă pentru cetăţeanul de rând, care nu şi-ar permite să ridice un WC în curtea casei fără să ceară aprobări ori fără să achite taxe şi impozite.

La Cernavodă există un restaurant extins de jur împrejurul unui bloc, înălţat până sub nasul locatarilor de la etajul I, şi pentru care proprietara nu achită mai nimic sub forma de dări către administraţia locală. Motivul: nu există recepţie finală. Funcţionarii publici din cadrul Primăriei Cernavodă nu doresc să semneze documente care i-ar duce mai devreme sau mai târziu în faţa procurorilor: „Există reclamaţii, există şi un proces, dar şi o decizie a instanţei care a desfiinţat două autorizaţii emise în 2011 şi 2013 pentru această construcţie...

Nu putem face nici reautorizare, nici să existe recepţie finală, atâta timp cât construcţia nu a respectat nici măcar prima autorizaţie, cea emisă în 2005. Nu vrem să încălcăm legea”, spun funcţionarii din cadrul Primăriei oraşului Cernavodă. Dar, adaugă aceştia, nu doresc să îşi asume, oficial, declaraţiile, nu doresc să le fie publicate numele, funcţiile şi aşa mai departe, pentru că... se tem (!).

„Doamna care deţine restaurantul Samsara de pe strada Unirii are bani”, se justifică funcţionarii. Referitor la acest subiect, primarul oraşului Cernavodă, Liviu Negoiţă, recunoaşte că ştie povestea, „în mare”, şi că este pus în încurcătură: „Instanţa a desfiinţat acele autorizaţii din 2011 şi 2013, dar nu ne spune şi cum ar trebui să procedăm mai departe. Doamna în cauză tot vine la primărie, să o reautorizăm, să se pună în legalitate, numai că ar trebui să ia şi acordul vecinilor. Vecinii nu vor, nu sunt de acord cu restaurantul care e lipit de bloc, pe trei laturi. Vom solicita punct de vedere de la instanţă şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a declarat Liviu Negoiţă.

Ce a decis instanţa

Aşadar, restaurantul este o investiţie pusă la cale încă din 2005, când SC Maridan Com SRL, reprezentată de Mariana Iofcea (actualmente Mariana Dan), obţinea prima autorizaţie de construcţie. Societatea închiriase, la acea vreme spaţiul de la parterul blocului R3 de pe strada Unirii, un spaţiu gândit din start de constructorul imobilului cu destinaţie „spaţii comerciale”.

Toate bune şi frumoase, SC Maridan urma să se extindă „puţin”, cu o terasa descoperită, cu termen de finalizare a lucrărilor – 24 de luni. După 24 de luni, nu a fost făcută recepţia lucrărilor, dar s-a continuat cu investiţia, fiind solicitate prelungiri, pentru ca în 2011, respectiv 2013 să fie obţinute alte două autorizaţii. Ajungem şi în anul 2017: parterul blocului R3 este un imens restaurant, extins până peste o alee de acces (devenită o mini-alee), iar construcţia este înălţată până la etajul I al blocului, lipită de bloc şi cu o terasă în care poţi pătrunde doar deschizând fereastra de la etajul I al blocului.

Dacă descrierea nu este suficient de elocventă, desigur că imaginile vor clarifica situaţia. Locatarul de la etajul I este profund nemulţumit; de altfel, acesta a fost cel care a sesizat instanţa, văzând că autorităţile nu întreprind nimic pentru a stopa construcţia crescută „ca din apă” pe lângă bloc. Ciprian Şerban s-a adresat instanţei, în 2014 aflând o primă sentinţă în „războiul” cu restaurantul care îi găteşte chiar sub fereastra apartamentului. În 2016, procesul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, iar în 2017 a venit verdictul final (click pe DOCUMENTELE ataşate articolului!).

Dincolo de aceste aspecte, interesant de sesizat următorul aspect, vizibil cu ochiul liber: dacă izbucneşte un incendiu la etajul I al blocului, în cazul în care pompierii ar dori să intervină cu scara, acest lucru ar fi aproape imposibil! Cu alte cuvinte, evacuarea locatarilor s-ar putea face doar pe scara blocului, cu condiţia ca uşa să nu fie blocată, ori sărind pe terasa restaurantului, dacă nu cumva este şi aceasta cuprinsă de flăcări. Poate părea un scenariu desprins din filme, dar, să nu uităm nenorocirile din ultimii ani, petrecute la imobile construite „după ureche”, că aşa au dorit unii patroni.

Împroprietăriţi în baza legii 10, cu tot cu alee?!

Revenind, pentru că instanţa a desfiinţat cele două autorizaţii emise în 2011 şi 2013, Mariana Dan face acum demersuri pentru reautorizare, însă administraţia locală aşteaptă clarificări: „Vom cere punct de vedere de la Inspectoratul în Construcţii”, a declarat, ieri, primarul Liviu Negoiţă. În plus, sunt aşteptate, după cum a precizat şi Liviu Negoiţă, şi semnăturile proprietarilor blocului, prin care să îşi dea acordul cu privire la investiţie.

De cealaltă parte, la primărie a fost depus un document prin care petenta, adică reprezentanta SC Maridan Com, susţine că nu ar avea nevoie de semnăturile locatarilor blocului R3. Proprietara localului s-ar baza, din acest punct de vedere, pe faptul că a devenit proprietara terenului peste care şi-a extins restaurantul. cum a fost posibil acest lucru? Ei bine, după ce a devenit chiriaşa parterului din blocul R3 şi a început să plănuiască extinderea afacerii, familia ei a depus o cerere de retrocedare în baza legii 10. Familia Dan a deţinut un teren în suprafaţă de 229 mp în Cernavodă, pe strada Dobrogeanu Gherea (zona Pieţei Unirii).

Mariana Dan, sursa foto: Facebook

Întrucât administraţia locală putea să ofere terenul revendicat şi în altă parte, cu condiţia ca o suprafaţă similară să fie disponibilă, familia Dan a primit fix 229 mp lângă blocul R3 (decizie trecută prin Consiliul Local), însă – atenţie!!! – cu tot cu aleea de lângă bloc. Aşadar, familia Dan devine proprietară cu acte în regulă, în baza legii 10, însă este incertă modalitatea prin care s-a decis retrocedarea cu tot cu alee.

Încă o reclamaţie la adresa restaurantului Samsara. Concluzia: nici tubulatura de la bucătărie nu are autorizaţie

În ceea ce priveşte nemulţumirile oamenilor din blocul R3, chiar în cursul zilei de luni, 6 noiembrie, Poliţia Locală s-a deplasat la Restaurantul Samsara. Motivul: o nouă sesizare venită din partea locatarilor, cu privire la tubulatura de evacuare fum şi mirosuri din bucătărie. Cu această ocazie, poliţiştii locali au constatat că pentru tubulatură (care porneşte de la restaurant, iar apoi urcă lipită de tot blocul, până la ultimul etaj) nu există autorizaţie. Proprietarei restaurantului i s-a pus în vedere să se pună în legalitate – din nou, aceasta va trebui să solicite acordul vecinilor! De precizat că blocul R3 a aparţinut SNN, cu destinaţia închiriere pentru angajaţi, iar ulterior aceştia au avut posibilitatea să cumpere apartamentele.

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un angajat te va respecta atunci cand si tu il vei respecta, pana atunci el se poarta ca atare cu tine
2
0
mimi sa te iau in salam de scarba! cat despre mareana isi pregateste candidatura la Primaria Orasului Cernavoda!! Adi Iofcea, un labagiu de meserie care incearca sa dea lectii de intelegenta si moralitate tuturor tinerilor! Adi, ar fii bine sa tatonezi terenul pe la 3 4 dimineata sa vezi boschetara si drogata aia de fita pe cate carari vine acasa?! Iti seamana perfect!
6
1
o spurcaciune de femeie!! Cunosc o fosta bucatareasca pe nume Geta, de care mariana si.a batut joc in ultimul hal! Cum din 11 ani dun munca mariana i.a platit doar 5 ani darile la stat!! sper sa iti iei coliva si lumanari de banii aceea!! ITM constanta ce face??? Puscaria sa te manance pentru bataia de joc pe care le oferi angajatilor tai muncindu.i ca pe niste sclavi!! Rusineee!!!
6
0
Sa ma menstruez pe fetele voastre,limbistilor!
0
8
sa ma handralesc pe coliva maicatii!!
4
3
Cu autorizatia de siguranta la incendiu domnilor de la ISU
9
0
Si daca ai autorizatie de siguranta la incendiu nu iti mai ia foc catciuma?.Pana acum cativa ani trebuia sa ai planul de interventie.In tara asta este necesar sa ai hartii cat de multe.Cand iti vine un control sa vii cu roaba de hartii sa nu iei amenda.S au sunt destui pensionari de la ISU care si au infiintat firme si nu au cum sa castige bani?.Bani aruncati pe geam.Daca este un incendiu cu autorizatia de siguranta la incendiu te poti doar sterge la poponel.Paguba nu ti o recupereaza nimeni.
12
0
Daca nu are autorizatie de ce mai functioneaa?
6
1
mai da-te-n pizda matii ionute
2
5
Nu te mai plange la apropiati ca lumea e rea si are ceva cu tine. Daca ai fi stiut sa fi un om cizelat, corect si onest, lumea avea numai cuvinte de lauda la adresa ta! Invata sa fii o persoana care respecta pe toata lumea indiferent studiile pe care le are! Daca tu ai studii, si te huiduie tot orasul e mai bine?? Invata sa nu mai fii narcisista si sa asculti si nevoile oamenilor pe care ii ai in subordine! Pune-te si in locul lor. Sunt familii cu copii, ofera-le sprijin financiar cand au nevoie, ca doar pentru binele afacerii tale "trag" din rasputeri!
3
5
autorizatii nu, contracte de munca nu, floraria nu mai merge ca toata lumea s.a convins ca cei de la blocul turn au marfa mult mai buna calitativ si la preturi mult mai mici decat ea. Cumperi flori si a 2 a zi s.au ofilit. Macar daca le dai la suprapret, ofera si calitate! O parte din salariat, bucatari, ospatari etc fara cursuri de calficare......Tot vrei sa obtii profit, cum? Doar pe imagine? Nu va mai saturati de bani..si mai esti si de profesie inginer...in unitatea in care tu ai lucrat la fel se desfasurau lucrurile?? a cazut in penibil! Lasa capu' jos si pune'te pe treaba!
12
1
Te.as intreba doamna, de ce ai atatea figuri, talente si ai impresia ca nimeni nu este mai presus ca tine???? Hai sa iti spun ceva: din cauza comportamentului tau pe foarte multi clineti si angajati foarte buni i-ai pierdut! Localul ca si investitie, este deosebit, dar tu prin comportamentul tau arogant vei pierde tot! Baga bine la cap, pana nu vei pierde tot!!
11
1
Doru E. are dreptate, tu trebuie sa iti protejezi angajatii si sa ii tii ca in palma, nu sa ii faci de cacao in fata clientilor! EI iti aduc banii de care tu te bucuri zi de zi.Hmmm acum inteleg de ce majoritatea oamenilor buni au plecat!Nu uita: nimeni nu e sclav pe tarlaua ta, invata sa nu mai fii ahtiata dupa bani, si sa respecti pe toata lumea1
10
3
Mariana esti un om de nimic! Cunosc o prietena care lucreaza la florarie Samsara, si dupa ce ca nu are contract individual de munca, o mai si obliga uneori sa stea pana la 3 dimineata sa faca aranjamanete florare, fara sa aibe niciun beneficiu! Si a doua zi din nou la munca. Pe ea din totdeauna a interesat-o profitul si atat! Mor,t copt, trebuie sa vii la munca! Nu o intereseaza daca ai o problema de familie, daca ai un necaz trebuie sa vii neaparat la munca! iar Iofcea un tataie senil care face propuneri indecente angajatelor SAMSARA!
15
3
desteptii orasului au probleme cu bunul simt.
9
5
Oare cat o sa mai stea "primaria" indiferenta ? ...
12
1
Ce dracu vorbiti acolo dl Cornel.In primul rand la samsara angajatii o freaca de dimineata pana seara ....care munca?iar asta cu se impaca cu el cand are bani ,haide fa pasisi 12 -13 ore part time .
1
11
Sa va iau beculetele in carvasal!!!!
0
8
Pe noi la ISU ne doar p.la de locatari dam autorizatii, puteti sa arderi
13
2
dragi locatari ce cauta acel burlan pe peretele exterior al blocului? acel burlan este de la parterul blocului si pana sus, peretii exteriori sunt proprietatea voastra, acel restaurant o avea autorizatie pe constructie dar nu si pe amplasarea burlanului pe peretii care sunt proprietate privata, asa ca puneti mana pe topoare si dati-i jos toate burlanele, ala e peretele vostru.Si nasol este si faptul ca acel restaurant poate fi folosit drept trambulina de catre hoti, uitati-va in poze si vedeti cu cata usurinta pot intra hotii la etajul 1 si chiar 2
27
1
Femeie foarte agresiva. Injura toti participantii la trafic, daca nu-i acorda prioritate chiar daca nu are..e o stramba
22
0
cat nu va inchipuitii...neagra este si la propriu si la figurat...neagra in cerul gurii
13
0
Mai e una Mariana o hosta in iras care strica case. poate o vedem di la tv
14
3
De ce articolele cu primaria Cernavoda nu au posibilitatea de comentarii ? Sponsorizarea se face de catre Adi Pandispan pentru asa ceva ? Ce zicie-ti D-na Alexandra ???
26
5
O femeie curajoasa, o femeie care stie sa respecte!
3
24
de ce restaurantele pestilor sunt lasate sa domine iar ceilalti sunt facuti praf peste tot.Cata nesimtire in oras ,o sa ajungem sa mancam la tucu in piata.
20
1
Mergeti la domnu primar Iordache.Sigur va rezolva aceasta problema.Cunoaste problemele orasului si le rezova imediat..
13
4
Cu vanzarea floricelelor la supra pret am ridicat acest ogeac, dar sa nu uitati am ceva probleme si cu scufita fiindca nu mi poti ajunge cu prajina la nas.Nici chiar neamurile nu mi le mai cunosc...Asta este cand devii din sarantoc mare intreprinzator...trei paie in boase !
22
0
Are oameni in psd si ii da voie sa faca ce vrea
18
1
Primaria nu o sa faca nimic ! Ridica din umeri , isi primesc " dreptu' " .... si ramane asa !
19
3
Cum ajutati micile afaceri ?lasati naibi in pace oamenii ca sunt la faliment si samsara
6
19
SI LA H8 IN COLUMBIA E ACELASI CAZ LA NONSTOP IN COLUMBIA.....AVEM GRADINI DA NU AVEM PARCARI RUSINE NOULUI PRIMAR FACE CE A FACUT SI ALTII .......NIMIC BV REZOLVATIVA PROBLEMELE DVS CA ALE NOASTRE CETATENILOR,,,,,,,VB LA URMATOARELE ALEGERI CA MAI BN ALTII POATE FACE CV PTR COPII NOSTRI ,,,
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212