Lucrările de la Delfinariu, abandonate de italieni, nu interesează pe nimeni!
Lucrările de la Delfinariu, abandonate de italieni, nu interesează pe nimeni!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestManelli Impresa SRL, compania italiană responsabilă pentru executarea lucrărilor, a cauzat un prejudiciu uriaș Consiliului Județean Constanța, nevoit să le finalizeze din buget propriu, după ce a pierdut finanțarea de la Ministerul Turismului. Implicată este și Galconscib Building SRL, subcontractorul din Galați, care a contribuit sesizabil la întârzierea întregului proces. Acum, Consiliul Județean a organizat o nouă licitație pentru atribuirea contractului de execuţie de lucrări pentru realizarea obiectivului „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanţa” – rest de executat, însă nu s-a arătat nimeni interesat.
Eșecul proiectului de extindere și modernizare a Complexului Muzeal de Științele ale Naturii este unul dintre regretele menționate de Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.
Video:
Contractul pentru realizarea acestor lucrări s-a ridicat la valoarea de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA, sumă alocată prin programul de finanțare pentru dezvoltarea investițiilor în turism - Masterplanul investițiilor în turism - şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, ce a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 558 din 4 august 2017. Bani pierduți, la finalul termenului lucrările fiind realizate în procent de doar 10%.
Manelli Ipresa SRL, compania italiană contractată nu a putut duce la bun sfârșit lucrările, cauzând un prejudiciu considerabil Consiliului Județean, care este acum nevoit să finalizeze proiectul din bugetul propriu, după pierderea finanțării de la Ministerul Turismului. Compania nu dispunea de mijloacele necesare execuției unui proiect de o asemenea amploare, apelând la subcontractarea unei firme din Galați, decizie ce s-a dovedit a fi una dezastruoasă. Galconscib Building SRL nu și-a respectat responsabilitățile asumate și nu a avut nici capacitatea, la momentul respectiv, societatea având doar un an vechime, o cifră de afaceri de 3.220.144 lei, profit în valoare de 1.731.151 lei, datorii ce se ridică la suma de 3.406.687 lei și 5 angajați. În prezent firma este în insolvență. Termenul de execuție prevăzut în cadrul contractului a fost de 24 luni de la data primirii ordinului de începere, mai exact 20 iulie 2022, odată cu sosirea acestuia în zonă putându-se observa doar o groapă săpată. Deoarece antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale printre care se numără și prelungirea garanției de bună execuție, contractul a fost reziliat.
“Am găsit un cablu pe amplasament care nu figura în acte, fiind descoperit la săpături. Acest cablu a întârziat lucrările întrucât a trebuit să-l deviem. Constructorul nu a vrut sa lucreze pe amplasament din cauza acestui cablu cu toate că se putea. A invocate motive de Securitate în muncă. S-a deviat cablul. Constructorul nu a avut capacitatea să ducă această lucrare, a făcut alegeri proaste în privința subcontractorilor. Galconscib nu a fost un subcontractor foarte serios, dovadă că e în insolvență acum. Lucrările nu au avut niciodată un ritm satisfăcător. Din păcate, firma s-a angajat într-un contract pe care nu putea să-l ducă la bun sfârșit. Rezilierea a venit în urma refuzului constructorului de a-și prelungi garanția de bună execuție pentru că încasa penalități. Contractul automat, conform unei clauze, se reziliază. Este ilegal să desfășori lucrări publice fără o garanție. Proiectul va fi continuat din banii Consiliului Județean, din fonduri proprii. Vor cere returnarea prejudiciului în instanță companiei Manelli. Nu avem cum să lăsăm lucrările la stadiul în care sunt acum, sper ca anul acesta să ne reapucăm.”, spunea și Petre Enciu, vicepreședintele CJ, pentru Replica.
O nouă licitație, niciun ofertant
Consiliul Județean a organizat o nouă licitație pentru obiectul achiziției care constă în atribuirea unui contract de execuţie de lucrări pentru realizarea obiectivului „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanţa” – rest de executat, conform proiectului tehnic (PT+DE+CS) întocmit pentru execuţia lucrărilor de construire (arhitectură, rezistenţă, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice), organizare de şantier.
Din păcate, nu s-a arătat niciun constructor interesat. Procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertei nu au existat ofertanți. Așadar, mai avem de așteptat până când vom vedea Delfinariul reabilitat!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News