REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mai vor oamenii să muncească? La Constanţa: „Pentru 10 lei pe oră cât dai… spânzură-te”

Mai vor oamenii să muncească? La Constanţa: „Pentru 10 lei pe oră cât dai… spânzură-te”

Replica API 28 septembrie 2017 | 00:00 388

Situaţia de la Statistică

Situaţia de la Statistică

Încă de la începutul sezonului estival 2017, în județul Constanța s-a simțit o lipsă acută a forței de muncă. Angajatorii s-au plâns în nenumărate rânduri că publică anunțuri peste anunțuri, dar nimeni nu se arată interesat. Și, din câte se pare, se îngroașă rândul celor care preferă să taie frunze la câini în loc să muncească pe bani mai puțini. Că nici salariile nu sunt tocmai satisfăcătoare, este adevărat, însă: „E mai bun ajutorul social”, spun anumiți angajatori.

Nu se știe care va fi situația peste câțiva ani, însă direcția a cam fost trasată. Și aici ne referim, în special, la faptul că oamenii au devenit foarte pretențioși, chiar dacă vorbim despre muncitori necalificați, și nu mai acceptă orice condiție. Din contră, preferă să trăiască la limită decât să se ”umilească”. Și dovadă stau anunțurile angajatorilor, care sunt postate și pe internet, încă de la începutul verii, iar multe dintre ele încă sunt valabile.

”Nu numai că nu sună nimeni, dar te înjură în comentarii. În anunțul postat pe o rețea de socializare am specificat clar că angajaez o vânzătoare și că ofer relații la telefon. Degeaba. Toți îmi lăsau comentarii în care cereau mai multe amănunte. Dar nu a sunat telefonul nici măcar o singură dată”, ne-a relatat o femeie. Și exemple sunt foarte multe. Un bărbat a postat anunț prin care angaja un lucrător comercial. Acesta a postat și salariul și programul, iar comentariile nu au întârziat să apară, de genul: ”Hahaha, la banii ăștia și la programul ăsta, tu angajezi sclavi”.

Și, chiar zilele trecute, un alt anunț atrăgea atenția prin numeroasele cuvinte jignitoare din comentarii. Era vorba de niște posturi pe perioadă determinată, plata fiind 10 lei pe oră. Angajatorul dorea să reamenajeze un magazin. Însă, cei care au dat cu ochii de cele relatate au început să-i recomane să se spânzure pentru că ”asta e bătaie de joc și nu alta”. Degeaba a intervenit un bărbat, spunând că el câștigă 8,6 lei pe oră ca sudor și muncește în vânt și ploi, că a fost luat și el la baston.

Și, așa cum e precizat mai sus, anunțurile în vederea angajării sunt publicate și iar publicate încă de dinainte de începerea sezonului estival. Și asta pentru că, și aici ne referim la muncitori necalificați, oamenii nu mai consideră că este în regulă să muncești pentru 100 de lei pe zi. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică din Constanţa, numărul salariaţilor din judeţ, la sfârșitul lunii iulie 2017, este de 180,4 mii persoane, cu 235 persoane mai mare decât cel din luna iunie 2017, dar cu 511 persoane mai mic decât cel din luna iulie 2016.

Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna iulie 2017 de 2958 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 2122 lei, cu 11,5%, respectiv cu 11,2% peste nivelul înregistrat în luna iulie 2016. Luând în calcul rata inflaţiei din ultimele 12 luni, câştigul salarial mediu net este, în termeni reali, mai mare cu 9,6% în luna iulie 2017 faţă de iulie 2016.

Rata șomajului și situația pensionarilor la Constanța, potrivit Direcției de Statistică

Tot Direcţia Judeţeană de Statistică din Constanţa ne spune că, la sfârşitul lunii iulie 2017 sunt înregistraţi 7.527 şomeri, cu 30 mai mulți decât cei înregistraţi în luna iunie 2017, dar cu 637 mai puțini faţă de cei înregistraţi în luna iulie 2016. Din totalul şomerilor, 44,6% sunt femei. Primesc indemnizaţie de şomaj 2234 persoane, iar 5293 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului în luna iulie 2017 este de 2,5%, față de 2,7% pentru luna iulie 2016.

Rata şomajului este mai scăzută în judeţul Constanţa decât media pe ţară (4,2%). Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat (fără agricultori) în al doilea trimestru al anului 2017 este de 145723 persoane, cu o pensie medie de 1020 lei pe lună. În luna iulie 2017 preţurile de consum (la nivel naţional) sunt cu 0,72% mai mari decât în decembrie 2016. Preţurile de consum au crescut cu 2,03% la mărfurile alimentare și cu 0,49% la mărfurile nealimentare, dar au scăzut cu 1,00% la servicii. Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,1% în primele șapte luni din 2017, față de -0,2% în aceeași perioadă din 2016.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca plateati cu adevarat toate taxele alea nu luati foc atunci cand s-a propus trecerea impozitului si taxelor in totalitate de la angajator la angajat!!!
1
0
multa m ie, cocalarilor
1
0
esti smeker pe dracu', esti doar un arogant analfabet,care o sa imbatranesti singur si trist, pe gramada ta de bani, dupa ce ti-ai batut joc de viata ta si a altora
1
1
Eu sunt patron smecher , dau 70 de lei pe zi ca nu am tampit sa dau 100. Am 30 de angajate care trag tare la croitorie si vreo 5 din ele care le mai fut din cand in cand. Bineinteles alea nu stau la munca tot timpul si le mai dau bonusuri , parfume , alea alea ... telefoane . Una a facut gargara ca alea nu muncesc si am dat-o afara ca nu e treaba ei. Si asa ma enerva ca nu voia sa stea la frecat zici ca era virgina. Culmea e ca s-a angajat fi sa de 18 ani si face treaba buna si la munca si la pat. Ce sa zic , daca nu va convine stati acasa . Am intrat si in politica , cred ca o sa fiu deputat.
3
2
pune mana si fa-te patron si dupa aceea sa comentezi,nu mai sta sa-ti plateasca altcineva salariul si toate celelalte ,plateste tu ptr altii ca tine.
3
1
avem lipsa de forta de munca calificata in toata tara
4
0
Pad a facut jaf la drumu mare a marit pensile. Si a lovit in patroni acum a marit la bugetari si a scumpit curentu enel benzina gazu niste nemernici care fura poporu. Noi nuncim dar nu avem unde locurile bune sunt ocupate de rude ale lor
5
1
Deci lucrez la un service auto si pana in aprilie aveam 1800 lei si lucram sambetele una cu una,in situatia in care zdreanta de patron incasa de pe urma mea intre 600 si 1000 de lei pe zi de pe urma lucrarilor care le faceam.In aprilie ne-au plecat 2 baieti de la mecanica tinichigiul si vopsitorul,toti au plecat in Franta pe 1500 euro pe luna si cazare.La mecanica am ramas eu si cu un baiat,zdreanta de patron tot cauta mecanici dar nu gasea,si noi l-am lasat pana in iulia si am mers la el si i-am zis,sefu'noua daca nu ne dai 30 la suta din lucrare plecam si noi.A halito!
7
1
Salut sunt muncitor calificat dar ca in romania, muncesc in alt domeniu diferit de calificarea mea. Ca multi alti sunt platit cu salariul de 1500 lei pt 190 de ore unde se adauga batjocura si asa zisa sclavie ca numi da el banii astia degeaba tre sa tragi ca eroul. Si ca sa continui cu calificarea mea miar fi rusine sa muncesc la un loc calificat pt 2000 lei cot la cot cu altii cu salariu minim pe economie sau chiar mai mult desi cam rar gasesti ceva pe functia de pe diploma pe care o am.
2
1
Bai patroane,unde vezi tu chinezi care sa fie sclavi?Aia invart sute mii euro sau mil euro la un transport de haine cu containeru din China,aia lucreaza pe f multi bani.Romanii sunt angajati la ei.Asa ca angajativa nevestele obeze si copiii tampiti pe care-i scoliti in strainatate pt ca ne furati noua pensiile si salariile,si sa-i vedem dk rezista la comportamentul vostru.Noi va consideram hoti,complici cu parlamentarii constanteni care si ei la randul lor au firme si angajati de care-si bat joc.Cum e posibil ca legea sa nu prevada o diferentiere intre un angajat cu facultate si unul fara,ambi
6
2
spui machedon si tragi apa.
6
3
machedoane, mai usor sa nu-ti crape o vena. O s-o aduci pe ma-ta de la beidaud s-o pui pe neispravita la treaba. Sa aduci chinezi in leasing de personal in UE te costa de la cateva mii la cateva zeci de mii de euro per chinez pe luna, indiferent cat ajunge chinezul sa ia in mana. Asta ca sa-ti dai seama cat de prost esti.
10
3
Sa va fut in gura de sclavi obositi . Nu mai mergeti la scoala si numai aveti nici un pic de bun simt . Toti sunteti smecheri sub semnul anonimatului aici si lucrati la paza pe 800 lei doar ca sa frecati pula . Clasa muncitoare din romania este 0 . Niste parveniti sociali fara scoala fara cultura fara nimic doar cu pretentii . As intoarce vremurile de mult apuse cand daca nu vroiai sa muncesti te duceai la puscarie . O sa aducem chinezi sa munceasca ca voi nu sunteti in stare . lepre mizerabile doar la intins mana si combinatii visati toti . Mars la moarte golani necalificati
9
13
astia nu muncesc pe 100 de lei pe zi pentru ca stiu ca o sa ii dea pe toti pe bautura si nu sunt in stare sa ajunga si a doua zi la munca.
8
4
Ma bucur ca nu mai vine nimeni la voi sa munceasca. Inainte de 2007 ii munceau astia pe tineri ca pe robi. Acum de cand cu libera circulatie au inceput sa miaune angajatorii. Zicea bine cineva de pe aici,vreti sa vina lumea bagati mana si dati salarii,altfel dati anunturi peste anunturi si vine pulea spataru'.
9
2
bai alde nea patronache voi nu stiti regula libera a cererii si ofertei??Puneti mana si desfaceti punga si platiti daca vreti sa aveti angajati iar daca nu mai gasiti fraieri duceti-va si voi la capsuni in spania.Cine nu-si permite angajati munceste el cu familia sau inchide sandraua
11
2
Pai daca taxarea este asa de mare pe salariu, de ce voi oamenii de afaceri, ca doar nu noi amaratii, nu cereti parlamentarilor si ministrilor cu care sunteti prieteni si aveti cu totii firme si angajati, sa modifice legea, sa o schimbe? Nu voi sunteti patroni? Faceti ceva, nu loviti in angajat! Angajatului ii furati pensia pt ca pe contract treceti sal min pe econ, furati statul pt ca nu platiti cas.uri la adevaratul salariu net dat, si tot voi tipati? Mai faceti si evaziune fiscala unii, nu platiti orele suplimentare, nu respectati codul muncii, nu mariti salariile nici cu inflatia anuala,
8
3
Mare e gradina Ta Doamne! O gramada de imbecili care scuipa coji de seminte privind RTV. Taxarea fortei de munca este enorma in Romania. Pentru a intelege orice dobitoc care se vaita pe aici la un salariu de 1100 lei in mana firma care ii da mai plateste la stat vreo 750 lei. Voi credeti ca toti sunt niste lepre care-si bat joc de angajati? Asta este puterea acestui oras mutilat de o clasa politica corupta. Fara ajutorul vostru al celor ce va plangeti nemernicii astia care au distrus acest oras nu ajungeau la putere.
10
5
De ce primesc ajutor ptr Somaj , daca nu vor sa munceasca ? Salariul este mic dar Ptr ajutor de Somaj , stati cu orele la rand !...
6
4
egal javre machedonesti. De-as muri de foame si nu m-as duce sa slujesc la tantarii astia degenerati cu telemea pe dinti. Auzi ... intelect, ce intelect sa aiba machedonii, fii ma serios ca numai cu cacaturi se ocupa neamul asta de taraie-buca. Sa te fereasca Dumnezeu sa ai de-a face cu machedoni sau tigani.
14
3
Este interesant cum romanii care muncesc in afara,chiar platiti mai prost decat nativii de acolo au sallarii incomparabil de mari fata de ce ar primi in Romania,pentru acelasi tip de activitate. In conditiile preturilor egale sau chiar mai mari de la noi,cum sa te astepti ca oamenii sa accepte statutul de sclav? Eficientizarea muncii se pare ca nu tine de muncitori,ei facandu-si treaba unde sunt pusi,ci e vorba de alte bube ce nu sunt recunoscute si tin de zonele mai ,,inalte'',plecand chiar de la asa zisii oameni de afaceri. Se va pleca afara in continuare,chiar definitiv.
9
2
Dar degeaba nu vreti voi sa va munceasca cineva? Angajatorul sa se puna in locul angajatului , sa vedem daca el ar face de toate vreo 10-12 ore, in turism si sambata si duminica,pentru salariul pe care-l ofera si dupa aia sa se planga pe la redactii de presa.
8
2
Ptr 7,41 treci la munca idiotule
3
4
V-ati lins pe bot patroni scarbosi...se pare ca "nimeni nu mai vrea sa munceasca azi pe 50 de parai"cum spunea Tataie...da-ti bani la oameni ca voi v-ati imbogatit pe spatele lor iar ei au saracit....scarbe ordinare!
12
3
Puneti mana si platiti oamenii bai laturilor,nu vedeti ca toata lumea pleaca din tara?Sa va puneti copii vostrii la munca pe 15 milioane,cereti preturi de EU,si platiti salarii de Zimbabwe,diferenta merge in buzunarul vostru!
21
4
Tarane 100lei pe zi sunt 700 euro pe luna Stiu fraierii ca tine sa numere atatia bani Voi nu veti putea nicicand sa va depasiti conditia de sclavi oricat ati castiga ptr ca nu aveti capacitatea necesara sa intelegeti ca banii nu vor tine niciodata loc de intelect
9
13
preturi europene,,,,,salarii europene,,,stau cu burta la soare ,vara,,iarna va fur porcu din cotet, bani din seif,,si es din iarna.
5
5
Sa o ma su_eti mai ma_hedonilor, v.ati facut oameni pe spatele la frai_ri. Mai puneti mana la munca.
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108