REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Managerul firmei care asigură hrana pacienților, SCRISOARE DESCHISĂ către premier. Situația este DISPERATĂ!

Managerul firmei care asigură hrana pacienților, SCRISOARE DESCHISĂ către premier. Situația este DISPERATĂ!

Replica API 19 martie 2020 | 17:07 6012

Petre Preda, managerul firmei care asigură hrana pacienților din unitățile spitalicești de la malul mării, respectiv Arimex Comexim 2000, a transmis o scrisoare deschisă către premierul României, Ludovic Orban, prin care a prezentat situația disperată. Mai exact, acesta a punctat că, pe lângă faptul că unui pacient îi sunt alocați, pe zi, pentru hrană, 10 lei, acum prețurile s-au mărit considerabil. Astfel, în pericol este chiar și actul medical în sine!

”Mă numesc Preda Petre și, cu îngăduința dumneavoastră, vă supun atenției următoarele:

Societatea pe care o administrez prestează servicii de preparare și livrare hrană, iar printre beneficiarii noștri sunt și unități sanitare publice. După cum bine cunoașteți, persoanele internate în unități sanitare beneficiază de hrană pe timpul internării, alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical și, împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat, constituie factori determinanți în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistenul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide ) cât și diversificarea meniurilor.

Conform tratatelor de dietetică, pacienții internați trebuie să primească, zilnic, între trei și cinci mese (mic dejun, supliment, prânz, supliment și cină) și, în funcție de afecțiune, trebuie să se li se asigure între 2000 – 3.500 de calorii.

Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun, regim care are o alocație de 10,00 lei/zi cu TVA. Pacientul trebuie să primească cel puțîn trei mese pe zi (mic dejun, supliment, prânz și cină) și să-i fie asigurate între 2000-3500 de calorii.

Numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; dacă are nevoie de o pâine fără gluten aceea costă 7,00 lei.

Valoarile alocațiilor de hrană au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 665/2016. În Nota de fundamentare a propunerilor pentru Hotărârea Guvernului nr. 665/2016, s-a avut în vedere: faptul că din anul 2008, adică de mai bine de opt ani, nu au mai fost indexate aceste alocații de hrană; calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi și boli, efectuat de medicii specialiști nutriționiști de la Institutul de Nutriție și Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și alte institute de specialitate, respectiv spitale; indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, care în perioada mai 2008- iunie 2016, a fost de 108,12%.

În momentul de față situația este următoarea:

Indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada septembrie 2016 - martie 2020, a fost de 115,7%.

În 2016, salariul minim brut a fost de 1050 lei, în prezent acesta este mai mult decât dublu, fiind de 2230 lei.

În anul 2016, valoarea unui tichet de masă era de 9,35 lei, iar în prezent valoarea acestuia este de 15,18 lei. Legat de această problemă, arătăm că această suma este alocată pentru a se cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 15-18 lei, iar în zonele cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz costă 11 lei. În anul 2016, la dată emiterii HG 665/2016, 1 euro valora 4,4555 lei, iar la data de 18 martie 2020, 1 euro valorează 4,8438, adică cu 8,7% mai mult. Din anul 2016 și până în prezent, prețul utilităților s-a triplat, prețurile combustibililor s-au majorat semnificativ, iar toate taxele și impozitele s-au mărit substanțial. Și, cu toate acestea, de mai bine de doi ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din majoritatea unităţilor sanitare au rămas fixate la acelaşi nivel. Este evident că toate aspectele prezentate impun ajustarea valorilor alocației de hrană.

Totuși, unii au făcut această încă de acum doi ani! Din luna aprilie 2018 și până în prezent, printr-o Hotărâre a Consilului Local, spitalele aflate în Administrarea Municipiului București, pentru bolnavii internați în aceste spitale primesc o alocație de hrană cu 50% față de valorile prevăzute în HG 665/2016. Consilierii generali au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care norma de hrană pentru bolnavii internați în spitalele administrate de ASSMB să fie majorată cu 50%, încredințați fiind de necesitatea acestei măsuri. Mai mult decât atât, Hotărârea de Guvern 665/2016 prevede expres posibilitatea că autoritățile publice locale care au în administrarea unități medicale să poată suporta, din bugetul propriu, majorări ale normei de hrană. De departe însă, cea mai gravă problema cu care ne confruntăm în prezent este scumpirea preţurilor unor alimente de bază, precum legumele (cartofi, ceapă, morcovi, fasole, etc.), prețuri care în ultimele zile s-au triplat!!! Acest fapt ne pune în mare dificultate, practic vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea. De aceea credem că trebuie intervenit rapid pentru stoparea creșterii prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei, eventual stabilirea unui mercurial. În cee ace privește ajustarea, indexarea alocației de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator de decentă, ci o reală necesitate care influențează direct actul medical, iar grija pentru pacienți, semeni ai noștri, aflați în suferință, ar trebui tratată cu prioritate. Apreciem că este oportună o măsură de majorare a nivelului alocațiilor de hrană, că se impune o nouă inițiativă a Ministerului Sănătății de indexare a alocațiilor de hrană,( corespunzător situației pieței și ratei inflației pentru perioada 2016-2020) susținută de Ministrul Finanțelor Publice. În consecință, sperăm că dumneavoastră împreună cu reprezentanţii Executivului, să analizați cu atenția cuvenită și cu obiectivitate cele semnalate și în înțelepciunea și experiență ce va caracterizează, să îndreptăți urgent această situație.

Vă mulțumesc! Cu aleasă considerație, Rugător pentru sănătatea și succesul dumneavoastră, Preda Petre.”

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca ceea ce se ofera in spital se poate numi mancare , atunci....Cu scuzele de rigoare dar ce ce servesc ei in spitale , daca ai un caine mai de soi nu-i dai sa manace asa ceva.
1
0
Este adevarat! Un om nu poate manca 3 mese pe zi de 10 lei. Dar 7 oameni pot manca doua mese de 70 de lei pe zi. 10,11..la fel. Cu cat mai multi cu atat mai bine. Nu poti sa mai si furi...dar daca esti corect, reusesti.
9
0
De ani de zile, d-nul Preda se lupta cu acest sistem ticalos, nu pentru profitul propriu, ci pentru binele celor bolnavi. Carcotasii pot experimenta pe propria piele cum poti manca trei mese decente pe zi, cu numai 10 lei. Cainilor din adaposturi li se aloca, cel putin pe hartie, peste 20 de lei pe zi..............
1
7
Este inuman sa aloci doar 10 lei pe zi norma de hrana. Si mai inumana este norma de hrana a detinutilor :parca 4 lei. Insa dl. administrator face o greseala, voita sau nu : salariul mediu brut era 1050 insa taxele angajatului era platite direct de catre angajator. Intre timp taxele au fost trecute in salariul brut insa tot angajatorul are obligatia sa munceasca gratuit si sa plateasca comisioane pentru plata taxelor
2
1
Dar ce a facut fagadau a pus stalpisori 9mil buc .mozaic 120mii euro de ce nu a donat acesti bani catre spital acel mozaic este inutil
12
0
managerul firmei de mancare trebuia sa faca asta?unde sunt ceilalti factori de decizie?vor urma schimbari multe si majore
9
0
Supercorect, insa meniul lui Orban de la Vila Lac 2 oare ce alocare de bani are ? tot 10 lei,..imbuibatul asta nu are timp pentru muritori. Pana acum era somer, acu ca un las a fugit si s-a incuiat in vila pe cheltuiala statului, vorba unuia de la revolutie, .. Orbane fate ca lucrezi,... sa te vada natiunea,... jalnice si lashe creaturi..
11
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212