REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Managerul Spitalului Judeţean: "Părinţii care îşi lasă copiii în soare cu orele ar trebui traşi la răspundere"

Managerul Spitalului Judeţean: "Părinţii care îşi lasă copiii în soare cu orele ar trebui traşi la răspundere"

Replica API 5 iulie 2012 | 00:00 84

Potrivit lui Căpăţână, au crescut prezentările la UPU cu peste 70%

Potrivit lui Căpăţână, au crescut prezentările la UPU cu peste 70%

Căldura a făcut ca numărul persoanelor care se prezintă la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa să crească cu până la 70%. De asemenea, medicii constănţeni sunt alarmaţi de neglijenţa părinţilor în ceea ce priveşte expunerea la soare a copiilor, spunând că aceştia ar trebui să fie traşi la răspundere.

Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean mai că dă pe dinafară. Tot mai multe persoane se prezintă cu afecţiuni fie minore, fie mai grave, spre disperarea cadrelor medicale care muncesc la foc automat. Numai în weekendul trecut au fost 1.000 de prezentări într-un interval de 48 de ore, în condiţiile în care într-o zi normală de weekend se înregistrau aproximativ 300 de astfel de prezentări. În acest scop, medicii atrag atenţia cpnstănţenilor că timpii de aşteptare vor creşte şi că urgenţele vor fi preluate în funcţie de gravitatea lor, lucru care se făcea şi până acum. De asemenea, ponderea turiştilor care se prezintă este de 20 - 30% din totalul expus mai sus. "A crescut adresabilitatea către Unitatea de Primire Urgenţe cu aproape 70%. Weekendul trecut au fost aproape 1.000 de prezentări în 48 de ore, în condiţiile în care aveam 300 de prezentări pe 24 de ore. Fac încă o dată apel către constănţeni, trebuie să înţeleagă că Urgenţa este destul de aglomerată şi timpii de aşteptare vor creşte, pentru că având 500 de prezentări pe zi, este imposibil să ai o atitudine rapidă faţă de fiecare afecţiune minoră. Sunt foarte multe afecţiuni minore pentru că turiştii apelează pentru orice: plagă minoră, diaree, înţepătură. Din păcate, suntem un singur spital de urgenţă. Turişti sunt într-o pondere de 20 - 30%. Probabil că vremea cu temperaturi ridicate contribuie pentru persoanele cu afecţiuni cardiace. Cardiologia este asaltată", a declarat, dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Însă, spun medicii, mai apare o mare şi gravă problemă, şi anume aceea a numărului mult prea mare de copii care ajung la spital cu arsuri solare şi deshidratare din cauza expunerii prelungite la soare. În acest caz, vina aparţine părinţilor, care se dovedesc a fi mai mult decât iresponsabili. "Trag un semnal de alarmă părinţilor care îşi lasă copiii pe plajă cu orele, este un act de inconştienţă. Avem o grămadă de copiii, fie cu arsuri solare, fie deshidrataţi, iar asta este numai neglijenţa părinţilor, care ar trebui traşi la răspundere, pentru că un copil nu îşi poate apăra sănătatea şi tu vii şi îl ţii pe plajă de dimineaţă şi până seara. Aşa cum se pedepseşte neglijenţa părinţilor că îi lasă în casă încuiaţi, aşa ar trebui să se facă şi în acest caz. Există coduri de diverse culori care trag atenţia că expunerea la soare e periculoasă, iar turiştii îşi tratează copiii ca şi cum nu ar fi ai lor", a mai spus dr. Dănuţ Căpăţână.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272