REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Mănăstirea de la Gura Dobrogei, un colț de rai. Video

Mănăstirea de la Gura Dobrogei, un colț de rai. Video

Ana Maria LIPAN, Mirela PASCAL 26 iunie 2023 | 00:00 3668

Gura Dobrogei, un sătuc aflat la doar câțiva zeci de kilometri de Constanța, adăpostește un adevărat colț de rai. "Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou" este un izvor de tămăduire pentru cei care caută alinare, în acest loc întâmplându-se de-a lungul timpului, conform spuselor, mai multe minuni.

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video

Gura Dobrogei, un sătuc, situat la doar câțiva zeci de kilometri de Constanța, este una dintre cele mai frumoase destinații din Dobrogea, unde turiștii pot vizita obiective precum Peștera Gura Dobrogei, sau Peștera Liliecilor, descoperită de Vasile Pârvan, care datează de aproximativ 2 milioane de ani, fiind gazda mai multor colonii de lilieci, pe perioada verii. În peștera „La Adam“, o altă atracție a zonei, au fost găsite fosile de 100.000 de ani, dar și urme ale prezenței unui altar închinat Zeului Mitras sau Zeul Luminii.

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video
Nu în ultimul rând, pașii vizitatorilor zonei sunt ghidați către Mănăstirea "Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou", un colț de rai, unde au avut loc, conform spuselor, de-a lungul timpului multe minuni. Lăcașul este situat într-un peisaj de vis, vizitatorii găsind alinare în frumusețea locului. Aici se află și icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultătoare", o replică a celei de pe Muntele Athos, din Grecia. În acest loc, enoriașii pot vedea și veșmintele și moaștele Sf. Efrem cel Nou. 

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video
De-a lungul timpului, mai mulți vizitatori au trecut pragul mănăstirii pentru a găsi vindecare, fie pentru răni sufletești, cât și afecțiuni fizice. Mulți dintre aceștia susțin că au plecau vindecați, datorită minunilor petrecute aici.  Mănăstirea are doi ocrotitori, ambii fiind figuri importante în biserica ortodoxă.

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video
Cele mai vechi înscrisuri arată că Sf. Dionisie s-ar fi născut în secolul V, într-o localitate apropiată pe cetății Ester. Primii pași în aflarea celor sfinte i-a făcut alături de Episcopul Petru al Tomisului, care i-a fost timp de multă vreme mentor. În căutarea înțelepciunii, acesta a plecat apoi la Constantinopos, Ierusalim, ajungând în final în Alexandria. 

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video

Cunoștințele acestuia au fost recunoscute chiar și de către papa Ghelasie, care i-a solicitat ajutorul, pentru a traduce cele patru Sinoade mari Ecumenice, printre multe altele. Spre finalul vieții, Dionisie și-a transmis mai departe cunoștințele, devenind profesor al școlii "Vivarium" din Calabria. Viața și activitatea sa a fost încununată în 2008, când Sfântul a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română.

Manastirea de la Gura Dobrogei, un colt de rai. Video

Cel de-al doilea patron spiritual al mănăstirii de la Gura Dobrogei, este Sfântul Mucenic făcător de minuni - Cuviosul Efrem cel Nou, născut în anul 1384, în cetatea Trikala. Cuviosul provenea dintr-o familie numeroasă, fiind crescut alături de cei șapte frați ai săi de către mama lor văduvă.  

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TOTAL GRESIT
1
1
Pentru COSTELNICO. La Mănăstirea de la Gura Dobrogei se ajunge pe două căi rutiere, dinspre Constanța: 1) pe drumul DJ 225 Mihail Kogălniceanu-Târgușor, la intrarea în satul Târgușor înainte de gară, faceți la dreapta, încă o distanță de 4 Km; 2) pe drumul județean Constanța-Tulcea, la stânga prin satul Gura Dobrogei, aproximativ 9 Km.
0
1
cum se ajunge la manastirea dela Gura Dobrogei.
0
1
Cei care scrieți astfel de articole nu sunteți documentați suficient. Mănăstirea de la Gura Dobrogei nu se află în satul cu același nume. Mănăstirea se află pe teritoriul satului Târgușor, la fel și peșterile "La Adam" și "Liliacilor". Cei care citesc vă cred ne cunoscând detalii.
5
0
Un loc superb de vizitat, un peisaj frumos si multa liniste acolo.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468