REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Marele actor român care își doarme somnul de veci în Marea Neagră. „Am trăit ca pasărea cerului“

Marele actor român care își doarme somnul de veci în Marea Neagră. „Am trăit ca pasărea cerului“

A.F. 15 aprilie 2024 | 00:00 714

Un uriaş al cinematografiei româneşti își doarme somnul de veci în Marea Neagră. Au trecut 15 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu, singurul actor român care s-a dedicat în totalitate filmului.

Marele actor roman care isi doarme somnul de veci in Marea Neagra. „Am trait ca pasarea cerului“Ilarion Ciobanu

Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, în Ciucur, așezare care face acum parte din Republica Moldova. Rămasă fără stâlpul casei, familia Ciobanu vine în Dobrogea şi mai apoi se stabileşte la Constanţa, oraş unde micul Ilarion şi fraţii lui vor creşte căutându-şi locul sub soare. Aici avea să înceapă, cu adevărat, drumul prin viață al actorului.

Tatăl său s-a angajat ca hamal în port, murind într-un accident în anul 1939. „Am trăit ca pasărea cerului – portul e un părinte mare şi generos care dă de mâncare la toate păsările. La 12 ani am intrat băiat la prăvălie, după care am urmat lunga caravană de meserii: hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar şi altele“, mărturisirea regretatul Ilarion Ciobanu, potrivit adevărul.ro.

Micul Ilarion ajungea să muncească zi-lumină, deținând, de-a lungul timpului, locuri de muncă dintre cele mai diverse. Deși visa în copilărie să devină marinar, viața a avut alte planuri cu el. A terminat IATC, dar se pare că scena nu l-a atras niciodată, preferând filmul.

„Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa”

De-a lungul carierei sale, Ilarion Ciobanu s-a metamorfozat în Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“), comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“) sau Tatăl („Lumini şi umbre“) etc.

Întotdeauna personajul jucat de Ilarion Ciobanu reuşea să fie eroul secundar care strângea simpatia şi admiraţia spectatorilor. Din păcate, boala l-a prins în ghearele ei, iar marele actor, diagnosticat cu un cancer esofagian, s-a stins din viață pe 7 septembrie 2008, la vârsta de 77 de ani.

Așa cum și-a dorit, trupul neînsuflețit a fost incinerat, iar cenușa aruncată în Marea Neagră. pe valurile pe care el visa să navigheze solitar, între cer şi pământ, pe o barcă purtată de pânze. „Tatăl meu a iubit marea ca un copil. Acolo şi-a petrecut adolescenţa şi era foarte ataşat de ea. Din păcate pentru el, din cauza unei interdicţii medicale, în ultimii 25 de ani ai vieţii nu a mai avut voie să meargă pe litoral. Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa: îi vom arunca cenuşa în mare”, a mărturisit Ioachim, fiul lui Ilarion Ciobanu, scrie click.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dumnezeu sa l ofihneasca. Un mare actor . Un mare roman
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272