REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mărturii ale unor tineri care visau la o carieră în modelling, dar şi-au luat ŢEAPA VIEŢII LOR - DOCUMENTE

Mărturii ale unor tineri care visau la o carieră în modelling, dar şi-au luat ŢEAPA VIEŢII LOR - DOCUMENTE

Replica API 16 noiembrie 2017 | 00:00 1747

Agenţie ‘fantomă’ de modelling din Cluj, cu rădăcini în Constanţa

Agenţie ‘fantomă’ de modelling din Cluj, cu rădăcini în Constanţa

sursa foto Shutterstock

Așa-zisele agenții de modeling de tip ‘fantomă’, care vara racolează tineri pe litoral și le promit și solicită bani pentru înscrierea în baza de date, s-ar părea că activează și în extrasezon. Potrivit unor surse, s-ar părea că treaba le merge mai bine toamna, mai ales în orașele mari, cum ar fi Clujul sau Timișoara, când studenții încep cursurile, ei fiind cei mai vulnerabili atunci când este vorba de modeling. Aceleași surse suțin că întreaga afacere este controlată de un constănțean, cu ceva legături în lumea interlopă.

Mai mulți tineri care au avut ghinionul să pice în plasa țeparilor care promit orice, numai să le plătești taxa de înscriere, rup tăcerea și povestesc modul în care au fost înșelați de către cei care le-au promis că îi vor promova. A mai făcut unele mărturisiri și o fostă angajată ”Transilvania Selection Agency, căci despre ea este vorba, o agenție care vara activează pe litoral, iar în extrasezon se retrage în Cluj, București, Timișoara și alte orașe universitare.

„Mi s-a zis să fiu foarte zâmbăreaţă, să cred eu în ceea ce le spun posibililor clienţi. Ideea este să conving omul să dea banii. (...) Numele lor sunt toate false, mi-am dat seama din faptul că se încurcau în nume. Îşi schimbă numele firmei şi frecventează toată ţara. (...) Unele idei se băteau cap în cap: Roxana îi zicea unei persoane că e firmă naţională cu sedii în toată ţara, cu legături chiar şi în comune, Alina zicea că-i firmă internaţională. (...) I-am recunoscut că stiu că-i firmă fantomă. Nu au negat. Au spus:«Nu suntem ceea ce ţi-am zis că suntem, dar nici o firmă falsă. Unii sunt selectaţi, alţii nu!» Banii se împărţeau în felul următor: 13 lei pe fiecare om înscris fetelor de la birou şi 30 de lei pe fiecare om înscris băieţilor de afară”, a declarat pentru ”Monitorul de Cluj” o elevă în vârstă de 18 ani, care a muncit o perioadă la agenția-fantomă.

I-au promis o carieră frumoasă, dar au lăsat-o fără bani

O altă tânără povestește că, pe cât de încântată a fost inițial, pe atât de dezamăgită a fost atunci când și-a dat seama că a luat o mare plasă. Gândindu-se că va avea un viitor roz, după ce a semnat contractul şi le-a dat banii impresarilor, a fugit repede acasă să caute poveşti de succes despre agenţia cu care a semnat.

„Le-am dat banii. Pe internet am găsit doar date ambigue şi forumuri în care mai mulţi povesteau cazuri neplăcute legate de această firmă. A doua zi am reziliat contractul. Mi-au promis că îmi vor întoarce banii în maxim 30 de zile”, a precizat C.D., studentă la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Ședință foto de 1000 de euro?

Cosmina Neag este una din multele studente din Cluj, abordate de acești oameni.

”Am fost abordată pe stradă de un tip care mi-a spus ca am calitațile necesare și m-a invitat în birou să discutăm despre o posibilă colaborare. Mi s-a propus un contract de colaborare, dar trebuia să pletesc 100 de lei taxa de înscriere. După ceva timp nu am mai fost contactată și i-am sunat eu, urmând să realizez o primă ședință foto. La această ședință m-am întâlnit cu directoarea agenției care mi-a spus ca trebuie să îmi facă mai multe poze, iar acest lucru costă 1000 E, dar eu o să plătesc doar 300. Nu am fost de acord și după ședința foto au zis că o să mă contacteze pentru alte evenimente, dar nu am mai fost sunată, iar ședința foto e ca și cele care le-am făcut la absolvirea clasei a-VIII-a, nu e profesională, a precizat tânăra.

O investigație sub acoperire și un furt de marcă înregistrată

Un tânăr din Cluj a avut inițiativa de a investiga ceea ce se ascunde în spatele vorbelor frumoase cu care sunt întâmpinați tinerii pe stradă.

”Am mers la ei sub acoperire. Erau trei persoane, cam prost îmbrăcate, pe strada Memorandumului (din Cluj-Napoca n.r.), iar unul din ei m-a abodat spunându-mi că am calități și mi-a propus să merg la birou să mi se ofere mai multe informații. Aici am întâlnit o tipă care avea toată poezia învățată pe derost, spunandu-mi ca e nevoie să plătesc o taxă de înscriere. (...) La birou aveau o revistă a agenției pe care am observat anumiți sponsori sau parteneri printre care Papionette, așa că am luat legătura cu directorul acesteia, Robert Pantazi (...) La intrarea în sediul lor se găsește și o poză cu modeull internațional Reider Robert, care a pozat pentru Papionette, iar sub poză este scris numele agenției. Fotografia respectiva este folosita de Papionette pentru că modelul a pozat pentru ei, iar drectorul Robert Pantazi nu știa despre existența acestei fotografii cu care agenția își face reclamă”, a declarat pentru Replica de Constanţa, Cosmin Criste, un tânăr model internațional.

Tot el susține că, pentru un timp, țeparii păreau că au dispărut din peisaj, dar i-a revăzut în altă parte, și anume, pe litoral.

”Nu i-am mai văzut pe acești indivizi abordând tinerii pe străzile orașului (Cluj, n.r.), însă i-am găsit pe litoral, în Saturn. M-au abordat și acolo și vreau să spun că aveau același text, deja aproape că îl știu și eu. Iar o parte din personal era același pe care îl văzusem și în Cluj. Poza este la sediul lor de pe litoral”, ne-a mai declarat Cosmin Criste.

Creierul afacerii – un constănțean

Tot el ne-a declarat că, potrivit unor surse care au dosit să-și păstreze anonimatul, creierul afacerii ar fi un constănțean, pe nume George Rășteanu, care ar avea multe relații și legături cu interlopi din Cluj și Constanța, iar în afacere este implicată și concubina acestuia.

În altă ordine de idei, remarcăm că astfel agenții-fantomă au apărut de mult timp în România, iar vara, majoritatea își mută activitățile ilicite pe litoral, unde îi momesc inclusiv pe părinții care vor să le ofere copiilor un viitor frumos, cu apariții tv și în reviste. Nici autoritățile nu pot face mare lucru în această privință, pentru că țeparii și-au luat măsuri de siguranță, iar contractele sunt concepute în așa fel, încât să aibă acoperire. Cu alte cuvinte, dacă sunteți abordați pe stradă de persoane cu astfel de povești și vi se percep taxe de înscriere, mai bine să le întoarceți spatele.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stiu pe astia de 8ani de cand eram taran venit la plaja taran muncit ars de soare si urat m a oprit una sa ma faca model si mia zis sa merg la casa modei pe stefanM si ian zis ca nu dau nici un ban cand a auzit a plecat .taran taran dar nu ma inseala nimeni pana la bani
0
0
Cand esti prost esti prost si ceea ce ti se intampla este pe merit! Asa ca, spor la luat tepe dobitocilor!
6
2
E si in Tomis Mall una d-asta.... pe aici nu cercetati? ar merge de minune si aici o investigatie sub acoperire dada
2
1
la caras cu voi
1
2
Isi deschisera un birou fantoma in centru si abordau lumea....
2
0
Sa fii parvenit a ajuns o virtute la fel ca si celelalte proaste obiceiuri inradacinate in mentalitatea postdecembrista. Prosti sunt destui, numai sa-i gasesti. De ce nu faceti studii sau sa invatati o meserie? Ati ales calea usoara, v-ati luat papara!
8
0
Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email:afacere2015@gmail.com
0
6
Aveau sediu si in magazinul Tomis, dupa ce am mers peste ei si i-am desconspirat a 2a zi au inchis totul
5
0
Daca fotografia de sus e cu studioul lui alex galmeanu atunci tipul de la biroul cu laptop e colegul lui care a pierit la colectiv
3
0
Perfect adevarat ! Subscriu la toate comentariile de mai jos !
8
2
constantencele asta viseaza: sa ajunga modele, videochatiste sau neveste de marinar. Natie de pomanagii! La munca bagajelor!
20
1
Eu cand sunt abordat pe strada ca vezi doamne arat bine si trebuie sa ma expun gol pusca sau imbracat de nu stiu ce designer, da-mi tu bani ca ma expun , iti fac reclama si inca ceva, timpul costa bani.Cum sa platesc taxa pentru ce vrea x sau y? Inseamna ca si cel abordat are tarate in cap.
12
1
cand va primiti restul stiti sa ganditi dar asa nu prea va duce capul... nu va ganditi si voi un pic: cine plateste spatiu, angajati etc sa te faca pe tine model? in Mamaia asta vara ii prosteau pe oameni in ultimul hal, le spuneau pe strada ca au castiga un premium , naivii se duceau, plateau taxa de inscriere si ghici unde isi primeau premiul? lai in oras, in Mall ul lor, imi si imaginez fatza prostului, buna ziua, am venit sa imi iau premiul din Constanta... nu ma mira averea bisericii si ei tot la fel... pupa aici ca vei trai o alta viata
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920