REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Mărturiile CUTREMURĂTOARE ale constănţenilor care au rămas fără loc de MUNCĂ după ce mall-urile s-au ÎNCHIS

Mărturiile CUTREMURĂTOARE ale constănţenilor care au rămas fără loc de MUNCĂ după ce mall-urile s-au ÎNCHIS

Replica API 23 martie 2020 | 13:46 11896

Conform unei ordonanțe militare semnată sâmbătă, 21 martie şi publicată în Monitorul Oficial duminică, 22 martie, s-a suspendat activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturi alcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice din interiorul sau exteriorul locației. Astfel, food-court-urile din mall-uri nu au avut de ales decât să își suspende activitatea, lucru care a afectat angajații acestora. Mulţi dintre ei sunt tineri, unii locuiesc cu chirie, au rate la bănci şi familii de întreţinut. În această perioadă, nimeni nu-i mai angajează şi au ajuns la capătul puterilor. Nu ştiu încotro să o apuce, cui să ceară ajutorul.

Cu toate că statul asigură fondurile pentru ca toți angajații să beneficieze de șomaj tehnic, în această perioadă de stare de urgență, unii angajatori preferă să își trimită lucrătorii acasă, fără să îi plătească sau să le diminueze veniturile cu 50% celor de care mai are încă nevoie. Cum este, de exemplu, cazul unui număr de 50 de persoane care lucrează în localurile care servesc mâncare în City Park Mall.

Angajat: "Nu ne dau afară, dar nici de plătit nu ne plătesc!"

Oamenii reclamă atitudinea patronilor care de aproape o săptămână i-au trimis acasă, fără să le dea nici o lămurire. Unul dintre angajați, sub protecția anonimatului, ne-a mărturisit că ”patronii îi obligă pe angajați să accepte salariul la 50% chiar dacă muncesc și pe noi, cei care ne-au lăsat acasă, nu ne dau afară, dar nici de plătit nu o fac”.

Rugămințile și întrebările angajaților în privința situației lor rămân fără răspuns, propunerea unui lucrător de a fi dați în șomaj tehnic nefiind nici măcar luată în seamă. Majoritatea celor care lucrează aici sunt studenți sau persoane care nu au nici un fel de venit în afară de acest loc de muncă, astfel că această decizie de a nu fi plătiți îi pune în imposibilitatea de a-și asigura strictul necesar traiului zilnic sau de a-și plăti chiria. Multora le e frică să își manifeste nemulțumirea sau să se adreseze organelor competente, fiind amenințați de patroni cu pierderea locului de muncă.

Un alt constănţean pus pe tuşă: "Nu am de unde să îmi plătesc chiria"

“Sunt tânăr, lucrez ca să îmi câștig existența, lucrez la un mall din Constanta pe un salariu care, în ziua noastră trăiești cu greu, chirie, întreținere, mâncare, cheltuieli pe scurt, de când cu virusul acesta patronii noștri nu ne dau afară, dar nici de plătit nu o fac, ne-au zis ca or sa ne plătească doar când o sa redeschidă și o să muncim, Vrem să muncim, cei din Parlament, cei care lucrează în Guvern sunt plătiți dar noi, noi ce facem, vreau să vă cer ajutorul ca să ne facem auziți, în momentul acesta nimeni nu ne bagă în seamă”, a declarant, pentru Replica, un constănţean.

“Toţi angajații am fost trimiși acasă, ni s-a comunicat de la manageri și lor, la rândul lor de la patronii, că nu ne închid contractele de muncă pe această perioadă în care stăm acasă dar nici de plătit nu suntem plătiți, majoritatea suntem din alte părți stăm cu chirie, lucrăm pe un salariu care nu este decent. Noi, dacă nu muncim cum putem să ne plătim dările”, a mai spus tânărul. “Eu, personal şi nu numai eu, încep să fiu puțin disperat, timpul trece, banii se duc ușor, ușor și mă uit că nu am de unde să îmi plătesc chiria, mâncarea se duce odată cu banii, cum voi trăi pe aceasta perioadă. Mulți nu au curaj sa zică nimic, stau cu gândul că, dacă vor afla patronii ca au zis ceva, vor fi dați afară”, s-a mai plâns constănţeanul precizând, totodată că “îmi fac griji pentru viitorul meu și am ajuns să îmi fie frică de ziua de mâine”.

Contactați de reporterii Replica, reprezentanții ITM nu au putut să ofere un răspuns până la închiderea ediției, în legătură cu această situaţie.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La noi patonul adecis sa trimita oamenii care lucrau in somaj .precizez nu in somaj ethnic. O mare Melanie facuta de patron si de conducatorii Romanii
0
0
Cand Mazarea vindea terenuri ptr a se construi mall-uri votati cu 2 maini. Acum ....?
3
0
Trei sferturi din angajatele de la mag din City sunt parasute, pe care le freaca patronii pt a le da un salariu decent. Acum mag s-au inchis, patronii sunt izolati la domiciliu cu familia, amantele - vanzatoare vor face foamea !
2
0
Multumim replicaonline pentru ca stergeti comentariile care nu v-a convin.Bagane-am pula in mortii vostrii!
2
1
hai ca astia doi de supt mine sunteti una si aceeasi persoana. 1500 de euro brut e occidental la ma-ta la stana. In Germania, dupa care iti curg balele ma branzare, salariul minim brut al unui gunoier e 3400 euro brut, asa ca mars in mortii ma-tii si faliment placut. Vezi ca te cauta deja firma de leasing sa dai masina inapoi, ca pe Economu.
7
1
11,22 face parte din categoria celir care vor bani fara munca si care viseaza bani multi fara sa faca nimic, care in afara de postari pe facebook si gandul la furaciuni nu este in stare de nimic. Asta-i generatia care nu stie ce inseamna a munci cu adevarat. Fraiere am si eu angajati iar cei care isi dau interesul si stiu sa munceasca castiga 1500 euro pe luna. Adica salarii occidentale. Niciun patron nu-si va permite sa-si bata joc de cei care isi dau interesul. Dar tu nu ai de unde sa stii. Perioada asta cred ca te va face mai responsabil...daca nu vei ranane ceea ce esti...un boschetar
3
7
@11,22...cand esti sclav, sclav ramai... Sa iti blestemi copii tai, cretinule. Nu esti decat o putoare ordinara, ca habar nu are de nimic, dar vrea bani multi. Futu - te in gat de idiot.
5
8
Cum ar fi sa va intoarceti de pe unde ati venit, de exemplu de prin satele invecinate, din judet. Sa va ajutati batranii la munca campului, ca ati fugit toti la oras, ca acolo e viata mai frumoasa si mai usoara. E valabil si pt pescarii din delta,sau ciobanii care si-au parasit oile, etc. Fiecare cred ca stie unde ii este radacina de care ar trebuie sa se ingrijeasca, mai ales in vremuri ca astea. Sunt convind ca nu veti muri de foame acolo.
11
1
si pentru si manutele lui verzi, va spun eu ca ar fi fost mai bine, de ce crezi ca pampalaul si ai lui au refuzat o confruntare directa? pentru ca multi spalati pe creier si-ar fi dat seama care e prostul! Acum se conving dar e cam tarziu. Iar pentru angajatii care se plang acum, data viitoare nu mai acceptati angajari decat pe contracte bine puse la punct, v-ati manjit cu munca la negru sau salariu minim si restul in mana fara contract asta e acum trageti!!!
10
4
Am eu nevoie de 2 fete decat sa dea patronul la ele pe bani putini mai bine fac mai multi
3
4
Astia-s aia ai lui hastag rezist.Acum sa reziste pina i-o lua dracul.
9
14
Pai ce sa faca ,acuma sa ia calea strainatatii cum au facut si cei care se intorc acum acasa si sunt injurati de toti cretinii.Pt toti imbecilii care ii huiduie pe Romanii plecati la munca afara: va urez din suflet sa deveniti ceea ce urati cel mai mult acum adica DIASPORA !!!
10
10
ITM-ul cateodata pune in garda angajatorii inainte de vreun control ,,inopinant" sau la sesizare!Ii protejeaza pe cei bogati,e un fel de Avocatul Poporului!
19
4
Se spune ca sunt si patroni care le retineau salariatilor contributia la asigurarile sociale dar nu o si virau la stat aici ar fi bun un control,pentru restul muncitorilor carora patroni le dadeau nimim pe economie si o diferenta de bani la negru Ghinion,aici nu e vorba de politica ci de economia subterana sau la negru si criza asta este un motiv bun pentru un control care sa arate cati patroni sunt oameni de afaceri cinstiti si cati au facut evaziune fiscala.
11
3
Cu ce kcat a facut jegul de prefect PNL O sa l voteze... Tot aia care l au votat pe mazare Adica ciorile pe care le a adus in constanta
6
3
inchideti tot urgent, ce mai asteptati?
7
6
Asa in puf s-o ti pe ma-ta, cu cateva sute de euro pe luna. Iti blestem copiii sa ajunga trantori tinuti in puf si sa castige toata viata cat iti platesti tu angajatii.
19
8
Pana acum nu puteai sa-i atingi nici cu o floare pe acesti sensibili angajati. Transport decontat, cazare asigurata , masa gratuita, cat mai multe pauze de tigara si mult facebook. Acum vor sa stea acasa si sa primeasca salariu. Cum le reprosai ceva te amenintau ca pleaca in alta parte...ptr ca gaseau de munca. Acum sa le dea statul ca ptr asta platim de ani de zile taxe fara a beneficia de niciun sprijin. Vreau sa vad acum unde se vor angaja toti trantorii pe care i-am tinut in puf.
25
12
Nu pot sa am grija de voi din puscarie. Dati-mi drumul si fur pentru inca 7 generatii...
14
5
Mergem la bogati sa cersim. Ass a fost si in 1907.succesuri.
17
3
Reintroduceti comunismul in legalitate.Se face nationalizare,totul este al poporului,mancam si ne imbracam la fel,conducem toti Golanuri,Scria unul pe 5 mar.Se scumpesc casele.Masiv!Cred ca s-a mai razgandit intre timp.Seful ala de puscarie mai primeste 70000 pe luna pensie?Bravos politicieni!Hai cu impozitarea progresiva!O sa mai tina lumea in case maxim o luna apoi poporul se risca si vrea reintrarea in normal cu tot cu virusul respectiv.Selectia naturala sa-si faca treaba cu medicii si oamenii muncind!
17
6
Asa se intampla cand isteria o ia inaintea ratiunii! Treziti-va bai ca n-o sa facem nimic daca continuam sa ne izolam!
15
8
In loc sa ajutati populatia acestei tari care a ramas fara locuri de munca, cheltuiti banii cu cei din diaspora care nu contibuie pentru Romania la sistemul de sanatate, pensii, etc. O bataie de joc, ca vreti sa izolati Dobrogea de restul tarii. PNL la Constanta sa nu aveti pretentii la alegeri.
29
8
In perioada asta cititi Capitalul de Marx, bagati la cap si actionati in consecinta.
14
2
citesc comentariile si imi dau seama ca cei pro pesede sunt toti niste cretini .sunt curios cum am fi trecut de corona cu dancila hehe prim ministru si secretara carmen dan gaz ministru de interne .nea florea mai ai 60000 lei pensie pe luna ?
24
9
deci , din pacate , aproape sigur multi din cei trimisi acasa lucrau fara contract ............adica la negru . in aceste conditii conform realitati romanesti actuale vor trebuii sa se descurce ...........cand inspectorii itm se bucura la o shaorma , la o placinta , deci inchid ochii la nereguli , vor suferii asa zisii angajati si nu patronul .
21
2
Cei de la ITM cand aud si vad pe acte numele patronilor nu fac nimic,spun ca nu se poate.Nici macar cerere nu-ti da pentru inregistrare. Oamenii nu au bani de avocati si profita. Nu este singurul caz sunt mii de cazuri.O institutie unde multi ar trebui dati afara.La fel si la Ajofm te trateaza si iti vorbesc urat,sunt aroganti.Exemplele pot continua ANPC etc.Iau salarii degeaba.Daca organele de control si-ar face treaba nu ar mai fi haosul si furtul acesta in oras. De asta ne merge bine. Poate murim toti de virus si nu o se mai tine cont nici ca esti bugetar ca ai bani sau esti patron.
23
3
Sant cinic, dar ma bucur ca istoria face dreptate, tinerii astia sant sigur ca la alegerile de anul trecut s-au batut sa voteze cu peleul si cu Iohanis -6 case. Fb. era invadat de tineri ca Dancila e o proasta , analfabeta, ca-i ciuma rosie, in conditiile cand PIB-ul ROM. era pe loc. 2 in UE, cand s-au marit pensiile si salariile , chiar voua tinerilor ca salariul minim, subventii mari pt. fermieri, prima casa, rabla, alocatii, etc. Ei, acum a venit scadenta, ca e un Dumnezeu, v-ati saturat de bine , uite, vedeti cum e rau. Pt. asta si eu voi vota peleul.
17
30
la tara fratilor la munca statul sa lase pietele pt producatori, pe vremuri pietele erau pline cu produse romanesti, aprozare, acum lucram la capsuni in alte tari si cand dam de greu fuga in tara, am vrut libertate libertatea asta este pensii speciale pt unii plus salarii si afacerii de familie si pt altii nimic
24
4
Cta, nu va bazati pe ei.
15
1
Itm-ul de ce tace? Sau sunt si ei in somaj tehnic? Este strigator la cer ce se inyampla cu acei oameni. Sa se anuleze pensiile speciale si deturnarea banilor catre stat, pe perioada acesta . E foarte usor sa dai ordonante si stari de urgenta, dar trebuia sa te gandesti si la oamenii acestia. Din pacate, nu are cine sa ne conduca, fie rosii, fie galbeni.
17
5
ITM-ul stie numai sa dea amenzi...
17
1
Nicio si niciun se scriu legat de prin 2005
11
4
Oamenii care in curand vor muri de foame din cauza inchiderii economiei va asigur ca se vor apuca de infractiuni pentru a supravietui. Pentru a nu muri de foame pana la urma faci orice.
18
1
In mangalia nae Negrea si-a inchis bomba de pe malul marii si i-a lasat pe toti angajatii FARA NICI un ban.NICI somaj tehnic,nimic,lasati muritori de FOAME! Mulrumim pesede,multumim ITM,Nu vezi abuzurile de la restaurante,oaenii sint sclavi,Nici zile libere,nici concedii,nici somaj tehnic. mergeti ba la primrie si ITM sa va dea bani de chirii,caldura,apa!fara mincare,asta e lux deja.
21
2
cat din ceea ce se vinde intr-un Mall , este produs in Romania ??Ca sa aiba de lucru si ai nostrii in tara !!
14
3
Duceti-va la biserica! Ca n-ati protestat vreodata pentru binele comun al natiunii!
14
5
NATIONALIZAREA .
21
2
este gripa galbena. Cheltuie bani cu covizii in loc sa sustina economia si locurile de munca. Unde e usereminusplus sa vina cu o solutie? Unde i KWJ sa ceara de la Bruxelles ajutor? Unde s multinationalele sa angajeze romani? Unde s hastagrezist si oengeurile sa lupte pentru drepturile romanilor. Toate au fost false. Manipularea maselor de prosti. Acum le vedem si le simtim. Am dat jos psd care marea salarii si pensii si facea ecinomia sa se miste ca sa le poata platii. Suferim acum ca am pus botul la falsa lupta anticoruptie.
28
20
pai avem dreptul la 21 zile de concediu platit pe an . luati din concediu
28
2
Sa nu se vaite patroni dupa covit cand vor cauta angajati . Pentru ca nu este normal sa il dai afara pe angajat in vremuri grele sau sa nu il platesti corespunzator . PAREREA MEA ESTE CA PATRONI DIN ROMANIA , CEI MAI MULTI SUNT NISTE JEGOJI ORDINARI .
42
8
Sa apeleze la somajul tehnic sau la ajutorul social.
21
1
Oameni buni. Nimeni nu face nimic pentru voi. Guvernul de 30 de ani nu a facut nimic pentru popor
33
2
Nicio masura pentru ajutorarea celor care raman fara locuri de munca, babuinul ala s-a bagat in autoizolare. Trezeste-te bai Orbane! In curand foarte multi vor ramane fara venituri, din ce-si vor plati ratele la banci, din ce isi vor cumpara alimente si din ce vor plati utlitatile? Lasa vila de protocol urgent si iesi la treaba!
36
5
Toti metropolitanii lucrau la Vivo si City paznici si nevestele vanzatoare. Eu in locul lor, m-as intoarce acasa la tara unde se poate trai mai usor decat la oras in aceste vremuri. Acolo, poti sa cresti o gaina, un porc sau legume in gradina. Cred ca este momentul sa va intoarceti toti la casele voastre! Asa va scadea pretul la chirii si la toate apartamentele machedonesti ridicate peste noapte si la preturi exorbitante, preturi de Miami. Oricum, economia are nevoie de un restart. Prea au fost vandute toate la straini. Sictir!
56
4
a spus ala "muncesc sa imi TRAIESC existenta"? Bai analfabetilor, pe voi ar trebui sa va concedieze fara motivul coronavirus...
19
8
The Library, cu profituri ametitoare, ati saracit ma in situatia de fata? dezvoltatorii imobiliari care fac milioanul de euro intr un bloc, nu va permiteti ma saracilro sa platiti 2 luni salariatii?
41
5
Muye psd muye fagabou. Draq de neam de zdrente si koorve Hai Faru
18
28
Criza aceasta este o criza economica indusa intentionat. Occidentul si a construit un stil de viata frumos, dar care nu mai este sustenabil de natura. Virusul este invizibil, deci un motiv perfect pentru stat de a convinge oamenii sa se opreasca din treaba si de a se pregati pentru altceva. Ganditi va la alte activitati pentru existenta decat ati avut pana acum. Asa cum a fost nu mai merge.
22
10
Acum spalati-va pe cap cu ei , cu rujatul de Rares Bogdan , cu Catu drogangiul , cu rautatea aia de muiere de la Ministerul Muncii pe care o doare-n cur de someri sau de angajatii romani ! Lor le pasa de Diasporezii care i-au votat si de ciorile infecte pe care zilnic ii repatriaza moca cu aeronavele pe banii contribuabililor , toti smenarii , cersetorii , aia cu alba-neagra , proxenetii si prostituatele ...de astia le pasa Guvernului ! BRAVO ... ati dat jos Ciuma Rosie , PSD-ul care a marit salariile si pensiile ! Iubitii pe astia galbenii care au dat facilitati si scutiri bancilor !
51
32
Marea majoritate a afacerilor mici si mijlocii si care nu au afaceri cu statul, o duc de azi pe maine, de unde bani? Iar statul doar promite, pana acum nu s-a facut nimic concret! Ah cica sa dai salarii ca iti da statul mai tarziu, frumos, dar acum de unde bani?
31
9
Militianul care a adus corona din israel unde a fost cu amanta are 15.000 lei pe luna pensie si era si angajat la adp sector 4. Daca un militian are 150 milioane vechi pensie pe luna cat au procurorii, judecatorii securistii etc. Pt ei sunt atatia bani dar ajutoare in caz de nenorocirea asta de pandemie pentru tineri nu sunt?
62
7
patroni machidoni sobolani
46
12
Guvernul e de cacat, a inchis de 3 saptamani economia, dar n-a suspendat nici pana acum ratele la credit, leasing, chirii spatii comerciale. Trage pe oameni sa-i bage in faliment, iar de suferit vom suferi toti.
53
7
Cu cat tupeu cer unii bani,vor sa stea acasa si sa fie platiti!De unde sa v-a platim nenicule?Sa ne amanetam casele?E afacere,s-a dus!Cat a fost bine a castigat toata lumea!Sa v-a dea ajutor social statul caruia lunar ii plateam zeci si sute de milioane pe fel si fel de taxe si tva-uri si fel si fel de cacaturi,si care stat,ne teroriza cu fel si fel de ontroale,care di alea generau spagi....Dar stati!!!Statul nu are de unde sa va dea ajutor,la astia care ati platit contributii,decat sa dea la 10-20 oameni sociale,prefera sa dea o pensie babana unui batran procuror comunist...
53
17
Asrtyuiopj
4
7
Sunt foarte multe afaceristi in oras cu restaurante etc care au averi colosale dar tocmai aia isi vor bate joc de angajati ca asa e de cand lumea
47
4
Nu gaeai om nici macar cu 3.000lei Net, dupa aceasta criza o sa muncim pentru o farfurie de mancare
30
6
plecati in italia spania germania franta ca se castiga mai bine numai e roata intoarsa ca sunt 100 de patroni care asteapta sa va angajeze ? hai la gara aducem nepalezi ca sunt mai seriosi romani la diaspora ca acolo va place
14
19
Trebuie suspendate platile la rate, leasing, utilitati si impozite. Cum noua ne-au fost suspendata activitatea, asa si bancherii pot prelungi contractele in derulare pana la reluarea activitatii, ca nu vor saracii. Apoi, cand revine tot la normal, sa prelungeasca contractele cu perioada in care nu s-a platit. Guvernul sa ia bani de la UE si sa nu-i mai futa aiurea, doar sanatate, dotari spitale si sprijin populatie. Si fara pensii speciale acum sau enormitati de pensii de zeci de mii de lei. Ce-au facut peofitorii aia,au inventat vaccinul contra Coronav? Lichelele
51
6
bine bine dar acesti oameni trebuie sa se hraneasca macar, zilnic, din ce resurse, doamne fereste mai apare o gripa ai nevoie de medicamente din ce bani , nimenu nu isi pune aceasta problema , ce se intampla vor creste alarmant cazurile de jaf ?
31
3
acesti tineri nu o sa obtina nimic. au fost lasati cu ochii in soare.punct!
24
6
E trist ce se intampla cu acesti oameni, dar in acelasi timp trebuie sa lupte pt drepturile lor. Fara teama, indreptati-va catre institutiile abilitate, dar lasati sa curga timpul, ca este in avantajul vostru. Locuri de munca se gasesc destule in oras, bine asta dupa ce trece perioada de virus. Nu-i lasati pe patroni sa scape asa usor, luptati. Guvernul nu are nici o vina, si-a facut treaba. Acum totul depinde de patroni care evident ca sunt zgarciti si nu vor sa plateasca omul in auto-izolare.
33
10

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212