REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Medic: 4 motive serioase pentru care te simți obosit, dar nu poți dormi

Medic: 4 motive serioase pentru care te simți obosit, dar nu poți dormi

A.F. 22 aprilie 2024 | 00:00 148

O concepție greșită frecventă este aceea că, dacă vă simțiți obosit, veți adormi rapid. Dar, după cum știe oricine care s-a luptat cu insomnia, senzația de oboseală în timp ce te răsucești noaptea în pat este extrem de frecventă – și asta face ca insomnia să fie cu atât mai chinuitoare.

Medic: 4 motive serioase pentru care te simti obosit, dar nu poti dormi

Dr. Nilon Wayans, pediatru și expert în somn, explică diferența dintre a te simți somnoros și a fi obosit. Senzația de oboseală poate apărea din mai multe motive, inclusiv stresul emoțional, oboseala cauzată de efortul excesiv din timpul exercițiilor fizice, o zi plină sau chiar zile repetate de insomnie.

Somnolența este rezultatul unor reacții chimice din creier care indică organismului că este timpul să se odihnească , spune medicul.

1. Igiena deficitară a somnului

Obiceiurile de viață joacă un rol important atunci când vine vorba de adormit, spune Dr. Monique May. ” Mâncatul chiar înainte de culcare, consumul de cofeină sau alcool înainte de culcare și fumatul țigărilor pot împiedica o persoană să adoarmă ,” spune Dr. May.

O igienă deficitară a somnului înseamnă să te uiți la televizor sau la alte dispozitive în pat. Păstrarea dormitorului răcoros, întunecat și liniștit ajută la un somn odihnitor. ”

2. Medicamente

Efectele secundare ale medicamentelor vă pot face, de asemenea, să vă simțiți fizic obosit, dar incapabil să dormiți, spune Dr. May. În special, ” medicamentele stimulante, cum ar fi cele utilizate pentru a trata ADHD sau depresia, și pastilele de dietă pot face dificilă adormirea ,” notează medicul.

„Diureticele și laxativele, dacă sunt luate prea târziu în timpul zilei, pot perturba somnul prin faptul că provoacă călătorii frecvente la baie. Alte medicamente care pot cauza probleme includ steroizi, medicamente pentru tensiunea arterială , convulsii și analgezice” , adaugă ea.

3. Durerea cronică

Durerea cronică este o altă cauză frecventă a insomniei, spune Sean Ormond, MD, un medic certificat în anesteziologie și managementul intervențional al durerii la Atlas Pain Specialists din Glendale, Arizona.

„Pacienții care suferă de afecțiuni de durere cronică se străduiesc adesea să găsească poziții confortabile de somn. Afecțiuni precum artrita, fibromialgia și durerile cronice de spate pot perturba semnificativ somnul. Insomnia legată de durere poate fi adesea un cerc vicios, deoarece lipsa de somn poate crește sensibilitatea la durere .”

4. Problemă de sănătate mintală

Uneori corpul tău este pregătit pentru somn, dar creierul tău are alte idei. Acest lucru este deosebit de frecvent la persoanele care au fost diagnosticate cu depresie sau anxietate, ambele fiind asociate cu rate mai mari de insomnie.

De fapt, potrivit Johns Hopkins Medicine, până la 75 la sută dintre persoanele cu depresie suferă de insomnie. ” Persoanele cu aceste afecțiuni pot întâmpina dificultăți în a-și „opri creierul ‘ înainte de culcare”, spune Dr. May, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212