REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Medici chirurgi din Constanţa, HĂRŢUIŢI de ruda unui pacient?!

Medici chirurgi din Constanţa, HĂRŢUIŢI de ruda unui pacient?!

Replica API 27 martie 2019 | 15:44 3400

CAZ CUTREMURĂTOR: pacientul a decedat, fiul caută responsabili!

CAZ CUTREMURĂTOR: pacientul a decedat, fiul caută responsabili!

Criza sistemului medical românesc este o realitate incontestabilă, o realitate cu care ne confruntăm de ani de zile. Disfuncţionalităţile din sistem sunt multe, începând de la medicametele care trebuie aduse de pacienți de acasă, de la igiena din unitățile medicale și continuând cu dezinteresul unor medici față de viața pacienților.

Iar una dintre cele mai mari probleme este relația pacient (rudă) -cadru medical care, de cele mai multe ori, este deficitară. Un astfel de caz a ajuns în atenția procurorilor și a instanței de judecată din Constanța, mai mulți medici chirurgi din Constanța fiind acuzați de ruda unui pacient decedat de ucidere din culpă.

În timp ce aceasta susține că tatăl de 71 de ani a murit din culpă medicală, chirurgii spun că s-au trezit târâți, fără voia lor, într-o mocirlă după ce, o bună bucată de timp, au fost hărțuiți zi și noapte de aparținătorul bolnavului. Deși starea tatălui era gravă, aparținătorul a luat decizia să-l externeze din spitalul din București, la cerere, pe motiv că nu mai are bani. Ajuns acasă, la Constanța, după câteva zile s-a prezentat în fața medicilor constănțeni pe care astăzi îi acuză de malpraxis.

Mihaela Pundiche este medic chirurg de mai bine de 20 de ani. Aceasta, împreună cu medicii prof. univ. Octavian Dumitru Unc, Iusuf Timurlenc, Adrian Stelian și alți doi rezidenți au format o echipă, în data de 22 februarie 2018, pentru salvarea vieții unui pacient în vârstă de 71 de ani, ajuns la Spitalul Județean Constanța în stare critică.

Acesta fusese externat, la cererea fiului, din spitalul Pondaras din București pentru că nu mai avea bani să-i plătească spitalizarea și l-a adus acasă, în Constanța. După câteva zile, bătrânul s-a simțit foarte rău motiv, pentru care fiul l-a dus la Spitalul Militar Constanța. Întrucât era vorba despre o urgență, medicii de aici au recomandat transportul pacientului al Spitalul Județean Constanța.

După analize amănunțite, pacientul a intrat, pe 22 februarie, în sala de operație, cu diagnosticul chist hemoragic. După 9 zile, timp în care a stat la Terapie Intensivă, a decedat, iar fiul acuză medicii de ucidere din culpă. ”Echipa a ascuns extirparea unei tumori maligne și nu au procedat la trimiterea către laborator a unor probe țesulare. Acest neprofesionalism, urmat de tratamentul prost operator inadecvat sunt cauzele decesului”, a declarat, pentru Replica, Laurențiu Dobrescu, avocatul lui Dan Preda, fiul pacientului decedat.

DSP: ”Nu există culpă medicală”

Bărbatul a sesizat și Comisia de Malpraxis din cadrul DSP. După analiza expertizei și a tuturor actelor medicale, comisia a decis că nu există culpă medicală. ”Nu există culpă medicală”, a declarat Cristina Schipor, șefa DSP. Avocatul Dobrescu a contestat concluziile DSP în instanță.

Mihaela Pundiche, unul dintre medicii care au au procedat la rejecția formațiunii tumorale, spune că întreaga echipă a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a salva bolnavul. Bătrânul a fost adus în stare critică la spital, după ce a fost plimbat de către fiul său dintr-un spital în altul. Mai mult, medicul spune că zile la rând a fost hărțuită prin intermediul a peste 150 de mesaje de către fiul pacientului a cărei viață a încercat s-o salveze.

Medicul chirurg: ”Am peste 150 de mesaje de la ruda pacientului”

Medicul Mihaela Pundiche relatează în ce stare a ajuns pacientul la Spitalul Județean Constanța. ”A fost externat de la Ponderas sâmbătă dimineaţă, pe 20 februarie, la cerere, pentru că nu și-a mai permis financiar, spunea aparținătorul. Înainte să ajungă la Spitalul Județean, a fost la Spitalul Militar, întrucât era cadru militar, dar cei de aici l-au trimis la noi, deoarece cazul depășea resursele lor. Acest individ a venit la noi cu tatăl într-o zi de luni, în condiţii de urgenţă.

Am coborât în Urgență, bodyguarzii erau aproape, voiau să îl dea afară pe aparținător pentru că făcea scandal. Spunea că a așteptat mult în urgență, că l-a adus de la spitalul Poderas, iar medicii de acolo şi-au bătut joc, i-au luat banii. L-am oprit şi i-am spus că vreau să vorbesc cu pacientul, nu mă interesa ce reclamă el.

El era interesat de ce fac medicii, unde e foaia, de ce nu poate să se uite în foaie... nu putea, atâta timp pacientul era conştient. Pe el nu îl interesa cum se simte tata, dacă are vreo şansă sau cum este şi ce îi trebuie”, a declarat doctorul Mihaela Pundiche.

”A doua zi de la internarea tatălui, la raportul de gardă, am prezentat cazul şefului de secţie, profesorului Iusuf, am explicat că pacientul vine de la Ponderas, are lichid în burtă, trebuie să intrăm de urgenţă dar, pentru că fiul este recalcitrant, am decis să facem o comisie - aşa se obişnuieşte.

Pacientul avea momente de luciditate. A stat o săptămână la Ponderas, a venit cu insuficienţă hepatică, renală şi cu semne de encefalopatie portală dar vorbeam cu el, era colaborant, conştient. Profesorul Iusuf l-a chemat pe aparținător în prezenţa mea și a medicului anestezist și i-a explicat că trebuie să intre de urgenţă, pentru că e cu peritonită, are bilă în burtă şi sânge.

Deci, pacientul şi-a dat acordul, iar aparținătorul și-a dat acordul”, a mai punctat Pundiche. Trebuie specificat faptul că, înainte de a ajunge la București, bărbatul și-a dus tatăl la clinica OCH din Constanța, unde i s-a făcut RMN și s-a constat gravitatea cazului. Însă, fiul nu a dorit să-și opereze tatăl la această clinică.

A decis, în schimb, să meargă la București, la Ponderas. La clinica din capitală, starea bătrânului s-a înrăutățit, însă, spune Pundiche, nu din vina medicilor. „La Ponderas, a stat aproape 5 sau 6 zile, i s-a făcut gastrofibroscopie în timpul căreia are un loc incident (...)”, a completat medicul chirurg.

De ce a fost nevoie de o echipă de patru medici și doi rezidenți în sala de operație!

Patru medici și doi rezidenți au instrat în sala de operație. ”Pentru că știam că aparținătorul este recalcitrant, a fost chemat și profesorul Iusuf, dar și pe profesorul Sârbu, pe care l-am rugat, înainte să intrăm în sală, să-și spună părerea. Este consemnat acest lucru în foaia de observație. Profesorul Octavian Unc a operat, eu am fost a doua mână. De obicei, când sunt cazuri cu astfel de aparținători, avem și noi grija necesară să fie o comisie cât mai complexă, pentru că știm că acești oameni te acuză chiar dacă le faci tot ceea ce-ți stă în putință. În abdomen avea sânge și bilă, dar nu din culpa medicilor de la Ponderas. El a stat intubat trei zile la Ponderas, de acolo starea lui a fost gravă și așa l-a adus la noi.

În momentul când i-au făcut endoscopia la București, au încercat să treacă tubul prin interior, în stomac, având o formațiune de 10/20 cm, acest chist a ”fâsâit” în stomac. În acel moment, pacientul fiind cu anestezie locală, acest lichid a ajuns în gură. A aspirat acest conținut în arborele traheobronșic și a făcut stop. L-au intibat de urgență, și-a revenit, dar starea lui se deprecia pe zi ce trecea. L-au externat la cerere, a spus că nu are bani”, a mai relatat medicul.

Înainte și după moartea tatălui, spune chirugul, bărbatul a început s-o hărțuiască pe Mihaela Pundiche. Îi trimitea mesaje zilnic, chiar și noaptea. Peste 150 de SMS-uri. La început o ridica în slăvi, apoi a devenit cea vinovată de moartea tatălui. ”Asistenta îmi spune în Urgență că acesta este recalcitrant, că vobea cu cineva la telefon, precizându-i că ne va înregistra și pe noi, așa cum a făcut la Ponderas.

De atunci, toate discuţiile mele cu el, timp de două săptămâni, cu excepţia momentului când a venit în blocul operator, sunt pe baza SMS-urilor, sunt peste 150 de mesaje. O perioadă a fost supărat pe cei de la Ponderas, spune că nu mă învinuiește pentru moartea tatălui, că nu acuză pe nimeni de la Constanța, că medicii de aici și-au făcut datoria. Îmi spunea: Ponderas va fi răspunzător de diagnostic greșit, pentru că nu avea neoplast de cap de pancreas. Îi fac răspunzători peste tot.

Analize băgate la grămadă, să umfle sumele de bani, insista că l-au înşelat și că i-au luat banii. După care nu a mai pomenit nimic”, a mai precizat medicul chirurg. ”Încearcă să ne ponegrească în toate felurile. Nu poți să ponegrești pe toată lumea. Știa toate detaliile despre viața mea familială, despre statutul meu social, îmi spune că sunt un om dur, dar că nu-mi merge cu el.

În momentul acela, l-am verificat și eu pe acest individ, văzând cum se comportă. Este din Mangalia, dar nu locuiește la adresa la care susține, nu susține proprietatea pe care susține că o deține, nu figurează că a lucrat din 2009. Încearcă să facă rost de bani. În clinica de chirurgie nimeni nu a primit nici măcar o bomboană. Ce încearcă să facă, e dreptul lui, dar și al nostru, care ne ponegrește”, a continuat Pundiche.

”Eu mi-am creat drumul, nu am primit niciodată șpagă în cei 20 de ani de activitate, deși a încercat să-mi ofere bani. Nu m-am confruntat cu o astfel de situație niciodată în toată cariera mea, deși aparținători recalcitranți am mai avut, dar să fiu hărțuită moral în acest mod, nu. Ne-am chinuit salvându-i viața tatălui său.

I-am spus că și eu îl acuz că și-a omorât tatăl, ținându-l acasă două luni cât timp a avut icter. L-a dus la OCH cu bilirubina 7. Când a venit la noi, bilirubina ajunsese la 22. Sunt mărturii medicale. Cu câte crește bilirubina, cu atât insuficiența hepatică și renală se accentuează. Abia atunci a încetat să mă mai hărțuiască. Am fost hărțuită moral, îmi trimitea mesaje și ziua, și noaptea”, a mărturisit medicul.

Declarațiile Mihaelei Pundiche sunt susținute și de ceilalți colegi care au intrat în sala de operație. Aceștia au declarat, pentru Replica de Constanţa, că s-a făcut imposibilul pentru a salva pacientul, iar acuzațiile fiului sunt pure închipuiri, care au un singur scop: îmbogățirea fără justă cauză. Însuși managerul Spitalului Județean Constanța, Cătălin Grasa, cunoaște cazul foarte bine și spune că fiul nu vrea decât să se îmbogățească.

La câteva zile de la moartea tatălului, bărbatul a trimis o adresă către Spitalul Ponderas, acuzând medicii de aici de culpă medicală. Cu toate acestea, cei cărora le-a făcut plângere pentru ucidere din culpă sunt medicii Spitalului Județean Constanța.

Mihaela Pundiche a anunțat că-l va acționa în instanță pe Dan Preda, pe civil, ”dar voi cere, în primul rând, o expertiză psihiatrică, ca să știm cu cine vorbim”, a conchis medicul. Între timp, avocatul rudei spune că așteaptă rezultatul expertizei procurorilor pentru a se constata dacă a fost culpă medicală sau nu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu sunt armana, nu cunosc nici doctora in cauza dar ma intreb daca voi, astia pur-sange, v-ati facut arborele genealogic de la putangutan incoace de va credeti cu asa un pedigree intact. Sunteti superficiali si ignoranti si faceti de rusine Dobrogea cea cunoscuta pt pacea interetnica! Suntem oameni cu totii! Cat despre spaga, ma iertati, dar de ce va pregatiti plicul de acasa? Eu n-am dat spaga la doctori insa am avut respect si zambet pe buze si am fost tratata la stat foarte bine!
0
1
Machedonii au venit in izmene in Dobrogea, au facut averi pe spinarea Mucanilor, iar acum zic ca nu primesc nici macar..o bomboana..Ce magari jegosi!!Ce lichele ordinare!!
2
1
Bai Mucanilor, noi suntem stapani aici la Custanta si in Dobrodjea..Voi sa ne faceti pantofii si sa dati cu EURO,DOLARI ca noi nu primim bomboane..
4
1
Ar fi cazul sa-i realizati un flagrant acestei doctorite-mincinoasa-incompetenta-spagara si care pe deasupra mai pute si a zer. Sa justifice averea pe care o are !
2
2
oameni mai rai si mai prosti ca pe litoralul romanesc nu exista.
5
3
Hi, mushata armana tini hi gumara!!!
16
2
Aceaste relatie bazata pe lipsa de respect, bilateral, a fost creata si intretinuta de mass media. Cititi inceputul articolului. Totul inncautarea unui conflict. In zilele noastre, media dispare daca nu exista conflicte.
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272