REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Medicii de la Floreasca au venit la Constanţa. Cică nu se ia şpagă, dar au condiţii

Medicii de la Floreasca au venit la Constanţa. Cică nu se ia şpagă, dar au condiţii

Replica API 28 martie 2013 | 00:00 2611

Medicul Şerban a schimbat radical Ortopedia

Medicul Şerban a schimbat radical Ortopedia

Medicul Alexandru Şerban susţine că a revoluţionat principiile de funcţionare a Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Încă din prima zi de activitate, medicul şef spune că a făcut schimbări radicale la Constanţa. În 2012, pe Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, a introdus modelul de funcţionare existent de 50 de ani în Spitalul de Urgenţă Floreasca. Radiografiile de control se fac la patul bolnavilor, iar greutăţile chinuitoare au fost desfiinţate.

"După o viaţă de muncă în Floreasca, 29 de ani, am preluat Secţia de Ortopedie din Constanţa. Aceasta funcţiona după principiile Constanţei, după principiile posibilităţilor existente înainte de renovare, destul de modeste. Din prima zi am introdus modelul de funcţionare internă a secţiei pe modelul Spitalului Floreasca. Spitalul Floreasca are o experienţă unică de funcţionare, testată în România, eficientă, cu oameni de mare valoare profesională. Drept pentru care am introdus exact aceleaşi lucruri şi pe Secţia de Ortopedie din Constanţa", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, medicul ortoped Alexandru Şerban. Ce a schimbat medicul concret la Constanţa? Din start a înfiinţat a doua linie de gardă. "Doi medici ortopezi sunt zilnic de gardă. Plus, cu ajutorul medicilor rezidenţi existenţi şi a celor veniţi de la Bucureşti, există şi al treilea medic care face de gardă. Practic sunt trei ortopezi zi de zi de gardă. Lucru care permite efectuarea operaţiilor de urgenţă la orice oră. Înainte nu era posibil aşa ceva. Echipele de medici sunt stabile şi fac de gardă o dată la şase zile, în ture de patru ore pe zi. Patru ore sunt în camera de gardă, patru ore se odihnesc. Aşa se petrec lucrurile de 50 de ani în Floreasca şi aşa se petrec acum şi la Constanţa", a explicat medicul.

Metode ingenioase de reducere a erorilor de diagnostic şi de tratament

Tot el a renunţat la metoda de a consulta pacienţii pe Secţia de Ortopedie. Bolnavii sosiţi la spital, cu fracturi, sunt văzuţi doar în Camera de Gardă din Unitatea de Primire Urgenţe. "Orice pacient, şi cu un degeţel rupt ,este văzut obligatoriu de medicul ortoped în Camera de Gardă de la UPU, nici într-un caz pe secţie, aşa cum se petrecea înainte. În acest mod s-au redus drastic erorile de diagnostic şi de tratament", a explicat medicul Şerban. Medicul a desfiinţat extensiile. Bolnavii nu mai stau pe patul spitalului cu greutăţile chinuitoare atârnate de picioare. "De ce să chinuim un om cu greutăţi, extensii, ca în timpul Războiului? Avem posibilitatea să-i operăm pe pacienţi imediat", a precizat medicul şef. O altă regulă, impusă subalternilor de medicul ortoped, vine în sprijinul bolnavilor. "Având aparat mobil de radiologie, am introdus efectuarea radiografiilor de control la patul pacientului. Astfel, aceştia nu mai sunt căraţi 4-5 etaje pentru o radiografie", a spus dr. Şerban. Din start a introdus şi conceptul de recuperare. "Avem doi kinetoterapeuţi care de un an vin în fiecare zi în Secţia de Ortopedie şi se ocupă de pacienţi. Îi mobilizează, este obligatoriu. Persoanele vârstnice trebuiesc ridicate, mobilizate. Având la dispoziţie un post-operator competitiv, dotat, utilat, am reuşit să degrevez 90% spitalul de pacienţi de la Ortopedie. Pacienţii rămân după operaţie în post-operator. Înainte erau coborâţi în Secţia Reanimare", a spus dr. Şerban.

19 medici din Floreasca sunt la Constanţa. Motivele: locuinţe de serviciu!

Medicul şef de secţie, dr. Alexandru Şerban, şi-a prezentat miercuri, 27 martie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul activităţii medicale. "Vreau să aflaţi ce s-a întâmplat cu investiţia Consiliului Judeţean, care a fost cu adevărat de excepţie, în infrastructură, în dotare, şi ce s-a întâmplat cu "transplantul" unic, bănuiesc, în România. Până la acest moment, 19 persoane au venit din afara judeţului să lucreze în Constanţa. Toţi din Bucureşti şi toţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu mici excepţi: unul sau doi. De ce 19? Pentru că au venit 7 medici iniţial, după mine au mai venit patru medici rezidenţi, de an mare, care anul acesta îşi dau specialitatea, şi un anestezist. De la început au fost 6 asistenţi şi apoi a venit şi al şaptelea, specializat în sterilizare", a declarat dr. Şerban. Tot acesta a şi explicat motivul pentru care echipa de 19 medici de la Spitalul Floreasca a venit să lucreze la Constanţa. "De ce credeţi că au venit atâţia medici la Constanţa? Ni s-au oferit cele mai bune condiţii de muncă, iar pentru medici asta este important. Venind din altă parte în Constanţa s-a oferit fiecăruia şi o locuinţă de serviciu. Asta s-a oferit. Salariile sunt mai mici ca la Floreasca", a spus medicul. Secţia de Ortopedie nu duce lipsă de personal medical. "Avem personal suficient şi cred că pacientul este foarte bine îngrijit. Curăţenia şi liniştea este de excepţie", a spus dr. Şerban. În cadrul conferinţei de presă s-a întrebat şi despre "şpaga pentru operaţie", iar replica medicului şef a fost: "E mult mai mică (decât la Floreasca -n.r.)". Tot el a continuat, zâmbind, că: "Nu vorbim de aşa ceva. Nu are nici un sens să discutăm. Am venit (la Constanţa -n.r.) pentru a completa acest serviciu de excepţie. Noi am venit cu experienţă".

Statistici seci

Într-un an, prin mâinile medicilor ortopezi au trecut aproape două mii de pacienţi. "Am nişte cifre seci, o statistică până la 20 martie. Într-un an au fost 1900 de internări, din care 1800 de operaţii. Intervenţiile efectuate în secţie, în cele patru săli de operaţie moderne, au fost de amploare. Au fost 200 de operaţii de protezare şold şi genunchi. O cifră importantă pentru un an de activitate. Nu multe servicii din ţară au posibilitatea să opereze un număr aşa de mare. Au fost multe urgenţe grave, toate rezolvate la Constanţa. Artroscopiile de umăr şi genunchi şi ligamentoplastii au ajuns la 170, iar fracturile de şold ale vârstnicului la 270 de operaţii. Aproape una pe zi. Este mult. S-au mai folosit 130 de tije, tije care se folosesc în osteosintezele fracturile de tibie, de femur. S-au operat multe fracturi de bazin. Nu se operau înainte. Datorită dotărilor de excepţie am avut posibilitatea să efectuăm toate aceste operaţii într-un mod foarte corect", a raporat presei medicul Şerban. Cât despre medicamente şi materiale sanitare, managerul Spitalului Judeţean, dr. Căpăţână, a precizat că ele există, sunt gratuite, şi că sunt asigurate de către Consiliul Judeţean. Suma primită anual prin intermediul Programului Naţional de Ortopedie, respectiv 20.000 de euro, este insuficientă, a explicat Căpăţână. Din banii respectivi puteau fi montate numai 20 de proteze, iar diferenţa până la 200 de operaţii ar fi fost suportată de către CJC. "Mare parte din aceste tije şi proteze au fost cumpărate de Consiliul Judeţean. Pacientul nu plăteşte absolut nimic. Am avut absolut tot ce ne trebuie în permanenţă. (...) Dacă ne uităm ce se întâmplă în alte judeţe, credeţi-mă că este o mare realizare pentru judeţul Constanţa", a declarat managerul Judeţeanului, dr. Dănuţ Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am fost operat la genunchi protest de d-nu doc Valcu SI Nemoleac.Cinste si respect pentru professionalism si daruire si personalului medical din sectia ortopedie.Recomand cu incredere apelati la acesti,,OAMENI"
2
0
Chiar astazi am fost la ortopedie,iintr-adevar e totul modern,toata lumea se poarta frumos,dar trebuie sa vizitezi putin si buzunarele personalului!Daca nu dai nu te baga nimeni in seama!Spaga nu va disparea niciodata,dar macar sa nu li se impuna,sa dea fiecare cat poate!
1
0
Vai de capul pacientilor.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272