REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Memoriul privind restaurarea Cazinoului din Constanța a ajuns la Agenția de Mediu. Ce funcțiuni sunt propuse pentru clădire!

Memoriul privind restaurarea Cazinoului din Constanța a ajuns la Agenția de Mediu. Ce funcțiuni sunt propuse pentru clădire!

Replica API 19 decembrie 2018 | 00:00 513

Primăria Constanța a depus la Agenția de Mediu Constanța un memoriu de prezentare a proiectului Consolidare și Restaurare Cazino Constanța, Municipiul Constanța- (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, retele utilități, zid de apărare și balustradă), în vederea obținerii acordului de mediu.

Cazinoul din Constanța, cea mai reprezentativă clădire a Constanței, monument istoric de importanță națională, se află într-o stare avansată de degradare, fiind absolut necesară restaurarea și consolidarea acestui monument unic în România salvarea de la distrugere și reeditarea vechii imagini de la edificare, în limita accesibilității, cu respectarea volumetriei actuale și a unei părți din decorațiile realizate. Având în vedere deosebită valoare istorică și arhitecturală a acestui monument de grupa A este necesară consolidarea și restaurarea mpreună cu o refuncționalizare a spațiilor interioare care să-l pună în valoare să-l readucă în viața orașului. Fapt pentru care, clădirea a fost predată, de către municipalitate, către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în baza Protocolului cu nr. PMC 166102/18.12.2014, HCL nr. 277/18.12.2014 completată cu HCL nr. 27/31.01.2017, în vederea reabilitării imobilului, prin Compania Naţională de Investiţii CNI-SA.

Ce lucrări vor fi efectuate

Prin consolidarea și restaurarea Cazinoului se propune, atât realizarea de reparații structurale care vizează și lucrări de îmbunătățire a durabilității elementelor structurale, precum și alte transformări cerute de funcționalitate și care reclamă consolidări locale. În acest sens, proiectantul va analiza includerea funcțiunilor clădirii, în consens cu destinația de „construcții administrative și social culturale”, conform cadastru. Se va acorda o atenție deosebită armonizării arhitecturale a întregului ansamblu în stil Art Nouveau, prin corectarea greșelilor arhitecturale realizate în cadrul lucrărilor de reabilitări anterioare și se va include refacerea elementului arhitectural „scoică” de la etajul superior, de pe fațada dinspre mare. Totodată, se va avea în vedere necesitatea realizării unor lucrări de consolidare a terenului de fundare care a suferit în timp datorită acțiunii subterane a apei marii infiltrate în terenul de fundare, prin injectare de betoane și alte tehnologii, precum și reabilitarea rampei de acces către spațiile de depozitare și spațiile tehnice din subsolul clădirii.

Lucrările propuse la structură se referă la lucrări de consolidare, astfel cum acestea au fost aprobate prin Avizul de la Ministerul Culturii, cu realizarea de diafragme, centuri, consolidări planșee. Se propune schimbarea tuturor ascensoarelor foarte vechi și montarea unui nou ascensor. Lucrările de restaurare arhitecturală propuse sunt cele de reeditarea vechiului Cazinou, edificat la începutul secolului XX; refacerea spațiilor interioare, refacerea componentelor artistice. Pentru fațade se propune refacerea acestora astfel cum s-au edificat și decorat originar. Proiectul propune refacerea șarpantei, asterialei și învelitorii, cu realizarea învelitorii din tablă de zinc. Se propun lucrări de refacere a pardoselilor exterioare, soclului Cazinoului, scărilor de acces, trotuarelor etc.

Este necesară și consolidarea zidului de sprijin al platformei, respectiv de apărare împotriva valurilor, prin desfacere și refacere placări, inclusiv a elementelor prefabricate sparge-val, injectarea fisurilor existente cu lapte de ciment sub presiune, refacere zidarie din moloane din aceeași piatră cu zidăria existentă, soluții ce se vor prezenta în Expertiza tehnică pentru zidul de aparare din zona Cazinoului. Balustrada metalică existenta pe marginea platformei, încastrată în stâlpi din zidărie, se va desface în totalitate, inclusiv stâlpii din zidărie existenți. În locul ei se va realiza o nouă balustrada în stil Art Nouveau, similar elementelor care se regăsesc în lungul promenadei reabilitate.

Detalii interesante din memoriu

În același memoriu se mai menționează și următoarele:

"FUNCŢIUNI PROPUSE PENTRU CLĂDIREA CAZINOULUI:

A) Propuneri cu funcţiuni principale, instructive şi culturale:

• Sală de concerte cu acustica adecvata, teatru, cinemateca, conferinte la etaj (care sa includa scena mare, culise pentru artisti si pod sub scena pentru orchestra)

• Centru expozitional cu simeze pentru expoziții de artă, vernisaje, lansari de carte

B) Propuneri pentru alimentatie publica:

o O parte din activitatile asigurate in interiorul Cazinoului sa fie generatoare de venit pentru a acoperi cheltuielile sale de functionare si de mentenanta

o Activitati propuse si selectate cu majoritate de cetățeni:

• Cafenea, ceainărie, cofetarie

• Restaurant

C) La functiunile propuse sunt necesare si funcţiuni şi spaţii administrative:

• Monitorizare video și sisteme de pază şi protectie

• Sisteme de sonorizare si lumini corespunzator pentru salile de concerte

• Sisteme ventilatie corespunzatoare

• Birouri director + curator evenimente culturale

• Birouri administrație

• Spații tehnice la subsol.

Pentru amenajarea acestui spaţiu se ia în considerare o suprafaţa de cca. 3.844,56 mp suprafață desfășurată , pentru care sunt prezentate mai jos categorii de lucrări propuse a fi cuprinse in proiect si prezentate pe loturi/obiecte cu funcţionalitate distincta, cu scopul de a se putea efectua lucrări de calitate, de către operatori economici care au experienta in specialitățile privind proiectarea și executarea lucrărilor, conform Legi 422/2001. Având în vedere deosebita valoare istorică și arhitecturală a acestui monument de grupa A este necesară consolidarea și restaurarea sa împreună cu o refuncționalizare a spațiilor interioare care să-l pună în valoare să-l readucă în viața orașului".

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cazionoul este consolidat ,dar trebuie reabilitat
1
0
O mai frecati mult? Tot nu ati cazut de acord cu impartirea.Celui care il are in administrare nu ii este frica ca va raspunde pentru starea in care e Cazinoul?
1
0
Cand se apuca de consolidari ?? ca mai are putin si cade ,oameni buni
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108