REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Minorii de etnie romă, TEROAREA oraşului Năvodari: ‘Copiii mei nu pot merge în Parcul Central pentru că le cer taxă de protecţie sau îi ameninţă!’

Minorii de etnie romă, TEROAREA oraşului Năvodari: ‘Copiii mei nu pot merge în Parcul Central pentru că le cer taxă de protecţie sau îi ameninţă!’

Replica API 6 august 2018 | 12:23 2384

Mai mulţi copii de etnie romă creează haos în Parcul Central din localitatea Năvodari! Aici, zilnic, dar şi pe timpul nopţii, mai mulţi copii de etnie romă au pus cetăţenii pe jar prin comportamentul lor care îngrijorează şi de multe ori, potrivit năvodărenilor, intimidează. Vorbim despre acţiuni nu tocmai plăcute ale celor mici, locuitorii oraşului Năvodari acuză că aceştia ar cere taxă de protecţie şi ameninţă trecătorii dacă nu le dau bani.

Apelează la mila publicului, ameninţă, cer taxă de protecţie, vandalizează locuri de joacă şi urmăresc oamenii la bancomate... toate acestea sunt acuzaţii ale locuitorilor oraşului Năvodari aduse la adresa unor copii de etnie romă ce îşi fac veacul prin parcul Central. Mămicile care îşi duc copiii în acel parc sunt efectiv exasperate de comportamentul agresiv al copiilor de etnie romă. Acestea au precizat într-o postare pe o pagină de socializare că ai săi copii nu pot merge în parc pentru că li se cere taxă de protecţie şi sunt ameninţaţi de aceştia. “Ce facem cu puradeii de "rromi" , în parcul din centru? Copiii mei nu pot să merge în parcul din centru pentru că ei le cer taxă de protecţie sau îi ameninţă! Ne facem singuri dreptate sau avem Poliţie Locală?”, a declarat public o mămică direct afectată de comportamentul copiilor de etnie romă prezenţi în parc.

Alţii spun că aceştia reprezintă un pericol pentru ceilalţi copii, putând adopta atitudini violente fizic nu doar verbal: “Țiganii aia așa sunt, așa este educația lor și așa sunt și părinții lor. Mai bine mergeți la poliție și rezolvați acolo. Totuși zic să fiți cu ochii pe copii. Doamne ferește sa fie o bătaie sau un accident violent.”, a declarat un năvodărean.

De asemenea, cetăţenii acuză că aceşti minori apelează şi la mila publicului, degenerând într-un fel de şantaj dacă nu primesc “un leu”. “Într-o zi o doamnă scotea bani de la bancomatul de la CEC şi efectiv au înconjurat-o nelasând-o să plece până nu le-a dat cate 1 leu! Poliția, care politie,avem aşa ceva în oraş?”, spune indignată o locuitoare a oraşului.

Unii dintre cei care au făcut public subiect spun că au sesizat autorităţile cu privire la minorii de etnie romă care fac ce vor, şi mai mult rău, în parcul din oraş. “Eu acum 2 ani am sunat la protecţia copilului şi am raportat că aceşti copii stau pe străzi din zori şi până noaptea... răspunsul lor a fost, că nu au asemenea cunoştinţe... că autorităţile din Năvodari nu au anunţat aşa ceva. Iar la o oră după ce am sunat, mă aşteptă poliţia acasă să vadă cine este cel ce a raportat, nu unde sunt copii.”, a precizat o altă locuitoare deranjată de situaţie.

Reacţia consilierului local Costel Dumitraşcu: “Să alertăm autorităţile atunci când observăm o ilegalitate, oricât de minoră este aceasta!”

“Oamenii sunt sceptici atunci cand vine vorba de Poliţia Locală. Ori pentru că nu prea sunt văzuţi pe străzi, ori pentru că "au auzit ei" că oricum nu se rezolvă ninic. Greşit. Trebuie să înţelegem că numărul locuitorilor oraşului Năvodari a crescut foarte mult în ultimii, la fel şi aria ce trebuie acoperită de patrule. Odată cu acestea, s-au înmulţit şi problemele iar noi nu avem la dispoziţie decât o mână de agenţi pe fiecare tură.

De aceea am tot zis, haideţi să le dăm o mână de ajutor şi să alertăm autorităţile atunci când observăm o ilegalitate, oricât de minoră este aceasta. Zilele trecute am citit pe facebook o postare a unei mame indignate de faptul ca un grup de copii de altă etnie "a pus stapanire" pe locul de joacă din parcul central, iar alţi copii nu mai aveau loc de ei să se joace. În trecut am observat şi eu un grup asemănător care săreau pe tobogane, trăgeau de leagăne, etc.

I-am izgonit de la locul de joacă, iar mămicile din jur, mămicile acelor copii cuminţi care se temeau de cei care vandalizau locul de joacă, m-au privit tot pe mine acuzator pentru că am intervenit. Nu le-am înţeles, dar sper că vor citi acest articol şi vor înţelege ele necesitatea implicării noastre. Cât despre minorii care cerşesc şi devin violenţi, mă duc cu gandul în trecut la celebrii "hoţi de pizza".

Dacă vă amintiţi, a fost o doamnă care a ieşit cu o pizza dintr-o pizzărie, au apostat-o doi minori, i-au cerut bani, nu le-a dat iar aceştia au incercat să-i fure pizza, împrăştiind-o pe jos. Deşi poliţia şi-a făcut datoria şi a prins tot grupul, nu a avut ce să le facă. Sunt minori, iar legea este prea blândă cu ei! Continui să cred că oraşul Năvodari este un oraş sigur şi nu ar trebui sa ne sperie o gaşcă de minori care se cred interlopi.

Însă nu ar strica să fim mai precauţi cu lucrurile de valoare, îndemn la acest lucru mai ales părinţii care ies cu copiii prin parcuri şi toată atenţia le este focalizată pe cei mici. Revenind la parcurile şi locurile de joacă din oraş. Dacă dorim să le menţinem cât mai mult timp curate şi funcţionale, ar trebuie să anunţăm autorităţile de fiecare dată cand cineva le vandalizează, fie el şi minor. Doar implicându-ne putem să aducem o schimbare în bine pentru societate.”, a declarat pentru cotidianul Replica, consilierul local din cadrul CL Năvodari, Costel Dumitraşcu.

Ce spun poliţiştii locali din Năvodari?

Poliţia Locală Năvodari a declarat pentru cotidianul “Replica” că de-a lungul timpului s-au înregistrat sesizări cu privire la aceşti copii de etnie romă care deranjează cetăţenii. În acest sens, poliţist local Neagu, a precizat că în urma sesizărilor făcute de cetăţeni în privinţa acestor copii s-a acţionat prin trimiterea unui echipaj la locuinţa acestora pentru a-i găsi şi înştiinţa pe părinţii acestora, răspunzători de faptele copiilor săi.

Aşadar, potrivit acestuia, părinţii copiilor sunt singurii care pot fi sancţionaţi în acest caz deoarece copiii sunt minori. Ulterior sesizărilor făcute, Poliţia Locală Năvodari, potrivit poliţistului local Neagu, i-a sancţionat pe părinţii copiilor care au creat spaimă în Parcul Central din oraşul Năvodari. Pentru remedierea sau cel puţin ameliorarea situaţiei, poliţiştii locali ai oraşului Năvodari recomandă cetăţenilor să sesizeze cu privire la eventualele evenimente neplăcute numărul unic 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale Năvodari 0241.760.307.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Futemas pe rasa voastra de tigani nespalati..sunteti si voi tari si urla foamea in voi..cacamas pe voi de ciori arse ce sunteti
0
1
baga-mi-as pula-n rasa ma-tii de cioara raioasa
3
1
taci ca-l chem pe antonescu .sunteti putini si uniti dar tot a rahatmirositi nomazilor
4
2
Anlafabetai mata kktule! A sa facetzi voi taleente cu tzigabi in vise k va mananca tzigani ficatzi,,,ciocu mik shi statzi in patratzik ta!
1
7
Pune ba mana pe carte,handicapatule ca iti faci rasa de ras, dupa ce sunteti analfabeti si nu stiti pe ce lume traiti va mai si aratati prostia.
5
0
Sunt primul care ii va impusca la prima oportunitate.
7
1
Si aici intervin eu .
7
2
Oare cat mai suporta lumea scursurile astea!? La astia-s agresivi si paduchii pe care-i au!!! Ce sapun o sa iasa din ei la un monent dat!!!
9
0
Ok. O mana de oameni trebuie sa patruleze pe o arie mare. Care arie ? Zici ca e cat Africa Navodariul asta. Asa exagerati. Au fost momente cand a trecut politia locala pe langa mine. Eram in centru peste drum de biserica, bun. Dupa 2 minute dupa ce a trecut politia, doi melteni, la diferenta de un minut au trecut glont cu "bolizii" lor . Unde era politia ? Se uita pe la stalpi sa vada daca era vreun bec ars! Cum sa ai asteptari sa intervina in astfel de cazuri cu ciori borate care pun in pericol siguranta copiilor, cand ei freaca pula prin oras? Hai sa fim seriosi.
12
1
propun exterminarea rasei de tigani
25
1
Rasa asta e mai daunatoare ca lacustele. Nu au absolut nimic bun referitor la caracter. Poate reusim sa-i izgonim odata pentru totdeauna in tara lor.
34
0
Menirea tiganilor este sa fie robi.Daca au libertate devin mai rua decat animalele si se comporta ca atare.aceste creaturi indopakistaneze trebuie izolati intr-o zona arida si fara nicio posibilitate de a se inmulti.
35
2
Foc pe tot neamul lor ca alta varianta nu e ca la ei ies puradei pe banda
25
0
sa se faca plangeri penale, asta e solutia
21
0
Aruncatorul de flacari as pune pe ei.Nu vreau sa aud ca''sunt si ei suflete",ciorile de mici au in sange smecheria.Ah daca mai dura 1 an ww2 se duceau pe cosor ciorile si jidani.Moarte cioriilor!
32
3
Detasamente civile cetatenesti secrete. Adica oameni organizati pe perioade scurte de timp,care sa intervina cu multa violenta neletala pentru a crea spaima,panica in randul tiganilor si a altor naparci chiar de etnie majoritara.Asta e singurul medicament social,pentru ca politia este legal efectiv castrata de posibilitatea apararii cetatenilor.Riposta dura a oricarui cetatean la agresiunile tiganesti,strigatele tari de ajutor in cazurile de pericol si ajutorul reciproc al romanimii,astea sunt mijloace de autoaparare legitime,firesti .
35
0
ergeane taci tigan imputit
25
2
Politia locala nu are nici macar o gara sau vreun peron.Politia locala este drgeaba sunt fosti prosti
15
1
Confisca numere de inmatriculare sau?....!
11
3
Ke mancatzi atata kkt. Va e ciuda k copi de tzigani sunt sjmeker si la romani e proshti vai mama lor. Daca nau educatzie!!!!?!!! Eduzatzi s fie sjmeckeri shi ei
2
41
Cu acesti indinomazi caci asa este denumirea corecta, nu romi, s-a ajuns intro situatie limita.Nu vor sa se instruiasca si sa munceasca, in schimb fac o droaie de copii, scandal si drept recompensa le dam ajutoare sociale cu duiumul, din inpozitele noastre.Pina cind?
26
1
Ce viteji santeti in fata calculatoarelor. ..
10
15
mai toleratii si voi cativa ani ca pe urma iti dau in cap, violeaza ca doar e zona lor
20
0
...daca toata POLITIA LOCALA face petrecere cu manele si muzica tiganeasca la Tabara de Copii la tiganii de la DB care vand zmeura si vineri au baut cu ei toata noaptea de a duduit Tabara si le da nas ! Totul cu acordul si prezenta sefilor de la Primaria Navodari ! Normal ca tiganii ti se urca in cap , aia stau acolo fara forme legale de 4 luni ...
25
3
A fost odata o tara bogata si frumoasa cu oameni fericiti. Adio Romania. Bun venit RROMania patria tiganilor hotilor golanilor si cocalarilor.
30
3
Parerea mea este ca cuorile adica tiganii din ce reiese in material sunt mana in mana cu autoritatile inclusiv cu politia! Daca in alte orase se iau masuri de lichidare a ciorilor pe motiv ca s-au inmultit excesiv si dauneaza aici de ce nu se face nimic?
35
3
ciorile s-au inmultit ca iepurii , navadariul e mama lor
25
1
Voi face cu siguranta o plimbare ,doua,prin parc! Astept prima cioara de pamant sa ma bage in seama .... pe mine sau pe copilul meu ,ca sa am motiv sa ii verific capacitatea de a zbura si plana ! Cum pula mea sa ne fie frica de '' cioare ''?
39
1
Daca Statul nu ia masuri, e cazul sa va amintiti de Hadareni ! Focul, purifica locul.
45
1
Buni doar sa faci sapun din ei.
43
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614