REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mișcarea la copiii supraponderali sau obezi: cum îi convingi să iasă afară la joacă

Mișcarea la copiii supraponderali sau obezi: cum îi convingi să iasă afară la joacă

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 952

Numeroase studii au arătat că, în medie, copiii au luat în greutate în lunile de vară, într-o rată sporită în comparație cu celelalte 9 luni, cât durează anul școlar. Acest lucru, spun oamenii de știință, a contribuit la o prevalența crescută a supraponderalității și obezității la copii.

Așa că tot oamenii de știință fac un apel către părinții care au copii supraponderali sau obezi și îi îndeamnă să îi convingă pe școlari și preșcolari să iasă la joacă, afară, și să facă cât mai multă mișcare în vacanță de vară, scrie doc.ro.

Rezultatele mai multor studii mari (efectuate pe copii din Statele Unite ale Americii și Japonia) au demonstrat cu regularitate că acei copii de vârste școlare au luat în greutate într-un ritm accelerat pe perioada vacanței de vara.

Lunile de vara au determinat creșteri în ceea ce privește indicele de masă corporală (IMC), ceea ce a contribuit la un risc crescut de obezitate, în special în cazul copiilor care prezentau un risc de a dezvoltă afecțiuni cronice asociate cu obezitatea1.

Un studiu longitudinal amplu a examinat indicele de masă corporală standardizat al copiilor, bianual, pe o perioada de 5 ani, pe parcursul școlii primare. Acest studiu a arătat că aproape 19% dintre copii au luat-o pe o traiectorie greșită în direcția supraponderalității sau obezității în timpul școlii, primare, când aveau între 5-8 ani. Cele mai mari creșteri înregistrate în privința riscului că cei mici să fie supraponderali sau obezi au avut loc în timpul vacanței de vara, subliniază oamenii de știință.

Creșterea în greutate din timpul verii pare să afecteze copiii școlari indiferent de rasă, etnie, statusul ponderal sau statusul socioeconomic. Așa că, acum că ai aflat cât de mare este riscul că fiul sau fiica ta să acumuleze kilograme nedorite în vacanță de vara, este important să știi ce strategii să aplici pentru a-l convinge pe copilul școlar să facă mișcare, să nu stea în casă în față calculatorului și să înceapă să ardă calorii jucându-se.

Cum îl convingi pe copil să facă mai multă mișcare și să iasă afară, la joacă

Îl poți înscrie la un sport ori la o activitate preferată, pe perioada vacanței de vara - Unii copii și unii adolescenți mai au doar câteva kilograme de dat jos, pentru a ajunge la o greutate normală pentru vârstă și înălțimea lor. Dacă nu vrei să îl supui unui regim drastic, poți înscrie copilul la sporturi de echipa, îndemnându-l să se antreneze alături de alți copii și să participe la competiții cu alte echipe, în mod regulat. În acest fel, fiul sau fiica ta va învață care sunt beneficiile exercițiilor fizice făcute după un program regulat, ce înseamnă să fii competitiv, ce înseamnă muncă în echipa și ce înseamnă bună coordonare în cadrul unui sport de echipa.

Fotbalul, înotul și alte sporturi îl vor determina pe copilul tău să se ridice de pe canapea și să alerge, să facă mișcare în mod regulat și, în combinație cu o dietă sănătoasă adoptată de întreagă familie, îl vor ajută să elimine kilogramele nedorite acumulate în ultimele luni.

Puteți pleca toți într-o "tabăra" de familie - Dacă nu îți surâde ideea să îți trimiți copilul într-o tabăra, departe de casă, puteți pleca toți undeva aproape de oraș, însă suficient de departe pentru că cel mic să nu fie tentat să stea doar în interior. Este important să te asiguri că voi, părinții, sunteți un model demn de urmat pentru copii, elaborând pe perioada "taberei" voastre un program regulat de exerciții fizice și un plan alimentar bazat de mâncăruri sănătoase, pentru întreagă familie.

În loc să petreceți timpul stand în casă ori în pensiune, ieșiți afară (mai ales dacă va cazați într-o zona de munte) și jucați-va împreună, închiriați biciclete și faceți o scurtă drumeție ori organizați o plimbare mai lungă prin împrejurimi, printr-un parc natural. Faceți acest gen de activități împreună, chiar dacă sunteți în vacanță, iar în scurt timp ele vor deveni o parte a rutinei familiei voastre, iar în acest fel, copilul va dezvoltă niște obiceiuri sănătoase.

Îndeamnă-l să se joace mai des cu copiii vecinilor și asigura-i accesoriile necesare pentru a face mișcare - Este important să nu îl obligi să facă ceva ce nu își dorește, însă dacă îi oferi o minge de fotbal sau de baseball cu care să se joace cu ceilalți copii, o coarda numai bună de sărit ori alte idei care să îl îndemne să facă sport.

Dacă nu reușești să îl convingi să iasă afară, la joacă, ori să facă mișcare, cere sfatul unui specialist: poți apela la un coach pe probleme de obezitate, la un medic nutriționist ori la un antrenor personal pentru a-l învață pe copil care sunt obiceiurile alimentare sănătoase și ce antrenamente ori exerciții poate face pe perioada verii. Alege un specialist care să știe să lucreze cu copiii, pentru a te asigura că înțelege care sunt nevoile fiului sau fiicei tale și care să îl ajute pe copil să ajungă la o greutate normală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920