REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.7° Constanța Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
9.7° Constanța Marți, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

Modificarea Codului Rutier vine la pachet cu scumpirea școlilor de șoferi

Modificarea Codului Rutier vine la pachet cu scumpirea școlilor de șoferi

Victor ROTARU 10 noiembrie 2023 | 00:00 4042

O nouă propunere legislativă depusă la Senat propune modificarea și completarea Codului rutier mărind numărul de ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi. Una dintre cele mai radicale modificări propuse este aceea a interzicerii dreptului de a conduce mașini cu mai mult de 100 cai putere (CP) tinerilor de până în 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an. Reporterii Replica au contactat un reprezentant al unei școli de șoferi din Constanța pentru a afla beneficiile noilor schimbări legislative, și cum vor influența acestea traficul de pe șoselele din România.

Modificarea Codului Rutier vine la pachet cu scumpirea scolilor de soferiFoto cu rol ilustrativ

Pe masa Senatului este o nouă propunere legislativă care vizează completarea Codului rutier. România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Potrivit Institutului Național de Statistică, pe drumurile patriei au loc, zilnic, peste 70 de accidente. Multe din aceste accidente sunt făcute și de către șoferi începători, care, fără prea multă experiență, se suie la volanul bolizilor pentru a vedea „ce le poate pielea”. Reporterii Replica au contactat un reprezentant al unei școli de șoferi pentru a vedea ce fel vor influența lucrurile noile modificări ale codului rutier: „Eu văd un lucru bun să se impună o astfel de limitare a cailor putere. Este un lucru bun această modificare. El face cu mine școala, pe perioada școlii rulează cam o mie de km, viteze nu excesive, pentru că nu avem unde, chiar dacă ieșim în afara localității avem limite de viteză ca școală și ca începător, iar când te duci acasă și iei mașina de 300 de cai putere și ai adrenalină maximă, nu este în regulă. La școală avem până în 110 cai putere. Este un lucru bun, un an de zile până se rutinează, până prinde experiență, nu poți să-i dai unui tânăr o mașină de 300 de cai putere și el să nu aibă experiență, pentru că tendința este să vadă ce poate mașina.

Modificarea Codului Rutier vine la pachet cu scumpirea scolilor de soferiFoto cu rol ilustrativ

„Noi trebuia să ducem muncă de lămurire cu clienții”

De asemenea, inițiatorii propun majorarea numărului minim de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, pentru componenta teoretică, respectiv de la 35 la 45 de ore, pentru cea practică: „Și această măsură este binevenită, pentru că, la cum predăm noi la sală, simțim că timpul este limitat. Este bine să se mărească cursurile. Legat de conducere, noi cerusem 50 de ore de pregătire practică, dar și 45 de ore este bine. La cerințele din ziua de azi, cu examenele și traficul care este, 35 nu era deloc în regulă. Noi trebuia să ducem muncă de lămurire cu clienții, că mai au nevoie de pregătire, oamenii interpretau ca și cum voiam să le luăm banii. Pentru o ședință suplimentară, de 50 de minute, noi percepem un tarif de 90 de lei. O să se mărească în acest fel și prețul școlii de șoferi, se mărește volumul de muncă. Eu, ca să asigur o normă de muncă la un instructor, îi înscriam undeva la 5-6 clienți pe lună, acum, dacă se măresc numărul de ore, nu o să-i pot pune mai mult de 4 clienți”, a transmis reprezentantul școlii de șoferi.   

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va iau propunerea in pl aia era problema ,nu e de ajuns că muncim atât să plătim taxe pt un motor mai mare care e mai fiabil plus întreținere
0
0
Cu spaga la oras mai rămîne valabil ?
0
0
Se mareste pretul scolilor dar drpciv de ce nu micșorează timpul de examen sa nu mai fie la 3 sau 4 luni ca si elevul sa poata da de mai multe ori examenul auto traseu nu sa apuce sa dea doar de 2 òri in acel dosar sa se apice legea cum era odata cand iei sala sa dai si examenul traseu scolile le convine legea ca le intra bani mai multi in buzunar micșorati timpul de asteptare la 1 luna mistilor nu dati legi cum vreti voi si dati legea ca examinatori sa nu mai fie recalcitranti si cu nasu pe sus in timpul examenului ca sa intimideze cursantul m**e
1
0
Masinile de 100 de caluti snt suficient de sprintene si oricum pe soselele mai nasoale decat in tarile aflate in razboi,nu ai ocazia sa mergi prea repede,decat daca esti cu capul. Ei da,degeaba nu au voie sa conduca masini puternice,dobitocii tot dobitoci raman .Dobitoci la 21 de ani,incapatanati sa ramana asa,vor avea masini puternice cand vor fi dobitoci mai in varsta. Indiferent cate reguli si ordonante s-ar emite,balamucul din capetele unora nu poate fi transformat in logica,bun simt si alte alea evitate pana si de conducatorii Romaniei. Tampitii fara carnet,devin tampiti cu carnet,iau examenul OK si dupa aia isi dau arama pe fata. Cand coboara de la volan,devin pietoni tampiti.
2
2
In Constanta sunt cele mai proaste scoli de soferi. Ii invart toata ziua pe traseul examenului, ii exaspereaza pe cei care locuiesc la Delfinariu, iar in momentul in care elevul se trezeste in alta parte a orasului, iese haos. La intersectia Delfinariu, sunt si cate 4 masini de scoala in coloana, la semafor. Niste instructori nesimtiti, care circula cu 20 kmh.
1
2
asa este...scoala de soferi,trebuie sa mareasca nr. orelor de pregatire..cel putin 3 luni de pregatire,inclusiv ore de mecanica...acum se urca FETITELE ..in masina cu DL. INSTRUCTOR, trec la glume..zambete...si la......si peste cateva zile primesc...PERMISUL DE CONDUIRE... HALAL SCOLI DE SOFERI...
2
1
Unde face bai un cursant in timpul scolii o mie de km? Doar pe hartie, sa le luati banii de combustibil.
6
0
Oricum nu contează pentru cei care primesc de la babacu astfel de mașini puternice, pentru că poliția nu o sa le facă nimic chiar daca încalcă legea.
5
0
ABSOLVENT DE LICEU CU BACALAUREAT...
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407