REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Moscheea Carol din Piața Ovidiu mai are puțin și se dărâmă! Video

Moscheea Carol din Piața Ovidiu mai are puțin și se dărâmă! Video

Valentina CAMARA 21 octombrie 2022 | 00:00 2798

Moscheea Carol I, situată pe strada Crângului numărul 1 în Piața Ovidiu, se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar reabilitarea ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru Constanța, având în vedere că este unul din marile simboluri ale orașului. Se pare, însă, că lucrurile încet să se miște, dar cu viteza melcului.

În apropiere de Piața Ovidiu, mai exact, pe strada Crângului, numărul 1, se înalță inedita Moschee din Constanța, principalul edificiu al cultului musulman din România. Poveste lăcașului de cult musulman din centrul istoric al orașului are o vechime de mai bine de 100 de ani, aceasta fiind un simbol ce exprimă armonia conviețuirii între etnicii musulmani și români, deoarece construcția acestui monument a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța.

Aici, vin turiștii, nu doar în plin sezon estival, ci și în extrasezon, iar monumentul îi primește cu o imagine desprinsă din filmele horror, cu geamuri sparte și pânze de păianjen peste tot și tencuiala care riscă să cadă pe cineva.


Moscheea reprezintă mari fisuri în minaret (n. red., turn), atât în interior cât și la exterior. Vizitatorii sunt îngrijorați de starea moscheei, mai ales că se pot produce accidente grave în timp ce vizitează clădirea.”Autoritățile trebuie să ia măsuri înainte de producerea unei tragedii” spun vizitatorii.

Din puținele surse financiare de care au dispus și prin contribuțiile enoriașilor, Muftiatul a reușit să facă anumite reparații minore pentru a evita ca acest simbol al Constanței, construit de regele Carol I drept recunoștință adusă comunității musulmane de pe aceste meleaguri, să se închidă din cauza deteriorării.

Anul trecut, în aprilie, a fost emis certificatul de urbanism cu numărul 1117 ce vizează consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Carol I, obținut de Muftiatul cultului musulman. Însă, până la reabilitarea acesteia, drumul este destul de lung, din pricina birocrației și, mai ales, a lipsei fondurilor.

Date despre Moscheea Carol I din Constanța

Moscheea Carol I a fost proiectată de marele inginer Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu și intră în manualele de specialitate datorită marelui inginer şi inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oară în România betonul armat în construcţia boltei subţiri de 4-5 cm grosime (8 cm după arhitectul Radu Cornescu).

Îmbinând elemente stilistice egiptene şi bizantine, cu inserţii arhitecturale româneşti având ca model Moscheea Konya din Anatolia. La temelia Moscheei Regale au fost zidite vechile planuri ale Kiustengeului, denumirea otomană a Constanţei înainte de 1878. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentanților cultului musulman în România.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Subprefectul nu dă nimic ? Ca nu face nimic pentru comunitatea turco-musulmana, stim !
2
1
La citi turcalai sunt in judetul asta , sa cotizeze cite 100 lei iar tristul ala de muftiu da dea 100 de mi de euro din averea fabuloasa pe care o are !
9
0
Eu am spus doar asa ca idee ca nu este chiar atat de greu de rezolvat problema asta prezentata in articol,tu vad ca esti mai informat si ce face popa ala musulman sau muftiu cum i se mai spune nu difera prea mult de activitatile teoctistului de la Arhiepiscopia Dobrogei,imi pare rau nu stiam ca si conducatori spirtuali ai turcilor sau tatarilor"spunele cum vrei pentru ca sa nu se supere uni sau alti"au aceleasi apucaturi ca si Theo de la Constanta ,poate il si intrece in anumite privinte,totusi este bine ca ai scris pentru ca in afara de mine poate mai sunt si alti oameni care nu cunosc informatiile astea date de tine,chiar si uni musulmani probabil.
7
0
wow, cat stati sa tastati... search pe yt POLITIA LOCALA ADEVARATUL GRUP INFRACTIONAL si minunati-va de ce fac distinsii, in frunte cu viceprimarul
5
1
Sa le luam pe rand. In primul rand avand in vedere ca la conducerea cultului musulman in Romania este o persoana de e***e tatara ar trebui sa iti raspunda la nedumerirea cu privire la faptul ca statul t**c este la curent cu activitatea cultului musulman.aaaa, ca muftiu fie nu vrea fie nu poate fie ambele este alta discutie care se poate avea bazata pe activitatea dar mai ales starea patrimoniului cultului musulman.participa la toate receptiile ambasadei consulatului statului t**c si fii convins ca fiind de e***e tatara(popor t**c de altfel) nu ca a cerut,primeste by default. In al doilea rand, exista 2 uniuni, UDTR uniunea turca din Romania si UDTR uniunea turco tatara din Romania. Ambele afiliate cultului musulman.ambele defileaza cu Muftiul ambele in egala masura au credinta musulmana. Stim cine e la conducerea ambelor uniuni dar este de notorietate prietenia fratia dintre muftiu si liderul tatarilor Gelil. Acum, sa predupunem ca misunile diplomatice nu dau 2 bani pe Cultul Musulman din Romania,desi nu este asa, oameni de afaceri de confesiune musulmana sunt o gramada.si ar putea sa ajute acesta organizatie religioasa.si o fac.dar nu se vede.de ce? Eh, asta e problema. Ca la conducerea acestei institutii zace un ipocrit deghizat in lider a carui activitate se rezuma doar la aduna avere pt el si acolitii lui. Te plimbi prin Dobrogea si constati ca cimitirele musulmane reprezinta un spatiu delimitat plin de boscheti si buruieni in care zaresti ici colo cate o piatra.privesti catre edificii musulmane in paragina care arata si denota nepasare ignoranta si lipsa de respect pt enoriasii tai. Iei taxa 6 lei la vizitarea unei cladiri cu o istorie dar peretii cad pe tine. Si toate sunt ouse pe seama banilor.banii sunt o problema in comunitatea musulmana?nu.sunt convins ca nu. Ai oamenii de afaceri cu afaceri grele,exemple, Metropolitan,TransEvren,Sevda,Solid House samd. Nu au bani astia?hai ma ce naiba. Vrei sa mi spui tu mie ca misiunile diplomatice precum cele ale tarilor Arabia Saudita Emirate Egipt Maroc Iordania nu dau 2 bani pe cultul musulman? Ba dau, dar nu au cu cine. Trage tu concluziile si fa o analiza si ai sa vezi.mai mult de 200 mii de euro nu iti trebuie sa repari acest edificiu.si doar daca fluieri odata aduni banii astia.nu ii eete rusine de tatarii lui?nu vbm despre altceva.despre tatarii lui nubdespre turci arabi etc. Nu, nu ii este rusine. Il doare n pl. El are ferma la Poarta Alba.e tovaras cu Gelil ei atat.restul la rahat.
9
0
Muftiul este principalul responsabil de starea deplorabila a celor doua geamii (mai cunoscute) din Peninsula. Priviti din exterior minaretele calor doua geamii pline de crapaturi si bucati de tencuiala cazute! Daca Arhiepiscopia la doua zile de la stingerea incendiului a inceput o colecta publica, sa ne spuna dl.Muftiu ce a facut pentru renovarea celor doua lacasuri active de cult! Exista ISU care poate sa verifice nivelul de siguranta pe care il confera respectivele constructii enoriasilor si vizitatorilor??? O completare a articolului, covorul din geamie provine de la o alta geamie celebra din Romania, geamia din ADA KALEH, !
10
1
In afara de tot ce ai spus,parca in Romania exista un partid sau uniune a turco-tatarilor,intrebarea mea pentru oameni astia care tin atat de mult la cultura si traditia lor"cel putin asa declara"este daca au solicitat un ajutor din partea guvernului t**c prin consulat sau ambasada Turciei si ce raspuns au primit,nu de alta dar imperiului Otoman a carat din Romania o gramada de cereale,carne,aur sub forma de bir si in general tot ce avau turci nevoie si se gasea in Romania la care se mai adauga si zeci de mii de copiii ai romanasilor.
7
3
Din putinele surse financiare??? Valentinoooooo, habar nu ai ce vorbesti.auzi la ea, putinele surse financiare. Bai fetita,cauta sa vezi in primul rand cati bani primeste Muftiatul de la statu roman.pe urma cauta si vezi care este averea Muftiului.pe urma mergi la ambasada si consulatul Turciei pe urma statibde vorba cu toate misunile diplomatice musulmane din Romania si vei afla ca banii pe care ii platesc Muftiatului sunt multi.foarte multi.aaaa,ca stimatul domn Murat are alte indeltniciri si se preocupa mai mult despre viata politica imaginea dansului viata amoroasa a lui samd este alta discutie. Muftiule daca citesti asta sa stii ca ai in parohie geamii si cimitire in toata Dobrogea care arata execrabil.stim ca nu iti pasa de comunitatea ta stim ca nu dai 2 bani si mai stim ca pe tine te intereseaza doar soarta tatarilor si atat.restul pt tine sunt de umplutura sau nu conteaza.dar vezi ca exista o lege a compensatiei si vei plati pt mizeria in care zace islamu in Romania.nu ti cere nimeni sa fi un habotnic dar ingriseste te de ce e in ograda ta. Asa ca Valentino nu i mai plange tu soarta Moscheei Carol in conditiile in care Muftiul are masina de zeci mii de euro si afaceri de sute de mii de euro profit. Sa ti fiebrusine Muftiule pt tot ceea ce nu faci pt comunitatea ta sinpt miseriile pe care le faci impreuna cu fratele tau infractorul Gelil.ca atat poti.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212