REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Muncim mult, suntem plătiţi prost şi cumpărăm scump la noi în ţară! Comparaţia pe care o face un român aflat în Anglia

Muncim mult, suntem plătiţi prost şi cumpărăm scump la noi în ţară! Comparaţia pe care o face un român aflat în Anglia

Replica API 25 septembrie 2017 | 00:00 288

De ce nu reuşeşte statul român să aducă înapoi conaţionalii plecaţi peste hotare

De ce nu reuşeşte statul român să aducă înapoi conaţionalii plecaţi peste hotare

Sărăcia, migraţia şi integrarea comunităţilor de romi – sunt primele trei probleme pe care România le are de rezolvat în următorii 20 de ani, conform barometrelor care analizează situaţia ţărilor europene. Aceleaşi studii arată că în România se munceşte mult, dar eficienţa şi salarizarea sunt sub nivelul altor ţări dezvoltate – salariul minim este şi de 5 ori mai mic în comparaţie cu alte state şi de 2 ori mai mic faţă de statele considerate încă în tranziţie după aderarea la Uniunea Europeană.

În faţa acestor realităţi crunte, ne-am fi aşteptat ca măcar produsele identice cu cele din alte ţări să aibă preţuri mai mici, în conformitate cu puterea de cumpărare a românului (raportat la salariu) ori similare cu cele de la rafturile din alte state. Surpriză (neagră)! Aşa cum benzina este mai scumpă în România în comparaţie cu alte ţări, şi produsele alimentare ori de igienă sunt mai scumpe în marile lanţuri de magazine de genul Carrefour, Kaufland ş.a.

În traducere: românii au salarii mici comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană (salariul minim este de 1.450 lei), dar plătesc mai mult pentru combustibil, alimente ori alte produse. Cei mai mulţi dintre români sunt forţaţi, aşadar, să se limiteze la puţin, în conformitate cu bugetele pe care le au la dispoziţie. Şi-atunci, nici nu este de mirare că românii continuă să plece în afară,cu speranţa unor câştiguri mai bune, din care să îndestuleze şi familiile rămase în ţară. Un român aflat de câţiva ani în Anglia (să nu uităm Brexit-ul, dar care momentan nu a produs efecte dramatice!), a explicat, pentru cotidianul „Replica” de Constanţa, care este „mirajul” străinătăţii, dincolo de prejudecăţi şi piedici. „românii de aici câştigă peste 1.500 – 1.600 de lire sterline (peste 7.000 de lei pe lună).

Am un coleg care câştigă 400 de lire pe săptămână, ca preparator de salate la un restaurant. Munceşte 5 zile câte 12 ore”, ne relatează Doru Zaharia. Până şi la capitolul drepturi situaţia este mult mai bună: Doru a suferit un accident, iar angajator continuă să îl plătească, deşi – atenţie! – se află în medical, cu un picior rupt, de doi ani şi jumătate! „Sunt acasă şi primesc 1.000 şi ceva de lire pe lună”, spune Doru Zaharia.

Lira sterlină a fost cotată, pe data de 22 septembrie, la 5,19 lei, ceea ce înseamnă că românul în cauză adună 2.076 lei pe săptămână. Adică, 8.000 de lei pe lună. E drept, din acei bani trebuie să achite chiria casei în care locuieşte împreună cu alţi români. Dar, chiar şi aşa, la capitolul cheltuieli cu hrană şi alte produse, iese „pe plus” faţă de traiul în România.

Bunăoară, un pachet de 4 săpunuri într-un mare magazin din Anglia este 1,49 lire. Adică, 7,73 lei, în timp ce acelaşi pachet de 4 săpunuri costă în România... 11,43 lei! Cofraj cu 15 ouă costă în Anglia 1,35 lire, iar 30 de ouă – 2,7 lire. Adică, 14 lei şi puţin. Asta, în timp ce în România un cofraj cu 30 de ouă este, la Carrefour în România (Constanţa), 16,50 lei! La capitolul lapte, ulei, carne de porc – preţurile par a fi similare. Evident, nu şi câştigurile românilor care încă trăiesc în România, în comparaţie cu lefurile pe care le pot obţine peste graniţe.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vorbesti aiurea. Pozele expuse sunt din cel mai mare lant de magazine din UK, daca individul posta din Lidl si Aldi erau si mai mici. Magazin de confiscate in UK cu hrana? Confunzi tarile. In UK esti platit la ora, cat muncesti atata esti platit, si nu iti da tie mai putin ca esti imigrant, problema apare daca noul venit pupa picioare ca i-a dat minimum si strica piata muncii. Rasism exista peste tot, inclusiv in Romania, nu m-am lovit de el in UK. Sunt foarte multi ce isi permit sa stea singuri chiar si fara un salariu mare. De as veni mai des in Ro cand in alte tari e mai ieftin si frumos?
0
0
Asa este, majoritatea fac foamea, toale de la sh si cateva sute economii. Mai mult ca la noi dar putin la nivel vest. Sa nu uitam ca astia sunt capitalisti de 50 de ani asa ca, abia peste vreo 40 de ani putem face comparatii. Pana atunci, se manca kakat. Ca si cretinii care spun ca Romania nu este pregatita de o confruntare cu Rusia si trebuie sa ne inarmam. Ba boilor, Europa intreaga nu se pune cu Rusia, manipulatori ordinari ce sunteti!
1
0
Pt"stranierii"care manca cacat : preturile la produsele expuse mai jos sunt, probabil, de la...confiscate! Tampitilor, in Anglia si in occident, niciun stranier nu este platit pt cat munceste sau la valoarea reala. Acolo se pisa pe emigranti. Aproape toti fac foamea si stau cate 3-4 familii cu chirie ca sa plateasca mai putin. Tampitilor, nu este roz la noi, dar afara cei mai multi chiar nu isi permit mai nimic, ca sa faca economii. Din pacate, majoritatea nu recunosc acest lucru. Sacrificiile se vad insa in faptul ca cei mai multi vin doar odata pe an in tara si cu masini inchiriate.
1
1
EVAZIUNEA este la cote imense, statisticile spun ca se munceste pe salariul minim dar nu este asa, altfel nu ai vedea mallurile pline, in marile magazine stai la coada la casa, tafic auto imens indiferent cat costa benzina, telefoane scumpe, etc. Logic nu ai cum sa cumperi, sa platesti darile la stat si sa traiesti cu acest salariu dar de bani nu se duce lipsa, poate doar o mica parte de amarati.
4
2
Ce se va intampla daca romanii din afara chiar vor veni ,uite asa,sa traiasca asa cum merita de fapt si nu cum li se asterne de statul condus de securistoizi si impostori? Daca cei din afara explica celor ramasi acasa sa nu mai accepte umilintele si promisiunile ca facute de curve.oare ce va fi,hai?! Sigur va fi o revolutie adevarata,nu lovitura de stat,sigur toti cacanarii zisi demnitari vor pleca ei afara de frica. OK,e doar un scenariu in care mamaliga explodeaza. De fapt se va pleca tot mai mult,multi pentru totdeauna.
5
0
Multe comenturi aiurea.Unu la.mana nimeni nu este sclav si doi la mana nimeni din tara care nu munceste afara nu este prost sau puturos.Ideea este ca pleci afara pt.a asigura un venit mai bun familiei dar la urma urmei tot acasa te intorci ca o faci peste un an sau 10 nu are importanta dar acasa e acasa
6
1
V ati invatat cu viata de sclavi futuva n limba de putori ! In 24 de ore 2 milioane schimba tot in tara asta de cacat ,credeti ca mai tine mult cu furatu ? o sa va mancati precum canibalii lepre fricoase !
1
7
municim pe 2 lei ma boule. tu continua sa fii sclav la toti nespalatii
5
11
NATIONALIZAREAAAAA.
6
3
In ultimii 25 de ani am produs pentru majoritate doar saracie. Suntem un popor fara educatie, fara justitie, fara sanatate si fara bani, deci fara viitor.La trecutu-ti mare ...fara viitor ar spune marele poetul daca ne-ar vedea cum am ajuns.
23
0
O sa cada lira si mai mult din cauza Brexitului,au crescut preturile la mancare..e adevarat ca poti trai decent acolo, ca ai bani,ai excursii,esti tratat decent,dar rasismul si vremea de acolo sunt uneori prea mult.Ptr cineva care a reusit sa plece intr-o tara civilizata,a se intoarce in Romania si a fi tratat in spital ca un nimeni,daca nu ai bani de spaga,a vedea ce educatie primeste copilul tau in scoala si cati bani tb sa dai in scoala din Romania este ceva de nesuportat.Cred ca orice om cu cap ar prefera sa suporte raul mai mic.Romania este a celor ce fura,nu a celor ce muncesc
22
1
Stati, fraierilor, in tara si municiti pe 2 lei....va meritati soarta....
10
10

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212