REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Nicolae Zamfir: Între SUA şi România nu există nicio diferenţă în privinţa tehnologiei folosite în medicină

Nicolae Zamfir: Între SUA şi România nu există nicio diferenţă în privinţa tehnologiei folosite în medicină

A.F. 23 aprilie 2024 | 00:00 66

Vicepreşedintele Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, a declarat la Târgu Mureş, că în privinţa tehnologiei care se utilizează în medicină nu a văzut nicio diferenţă între ceea ce există în Statele Unite ale Americii şi ceea ce se foloseşte în România, la fel cum nu a constatat diferenţe nici între diagnostic şi tratament.

Nicolae Zamfir: intre SUA si Romania nu exista nicio diferenta in privinta tehnologiei folosite in medicinaNicolae-Victor Zamfir

"Medicina a ţinut pasul cu tehnologiile, cu industria chimică la început, cu biologia şi cu fizica, abia apăruse ideea de radioactivitate, de radiaţie X, că a fost folosită în radiografiile X, dar în ultimul timp, părerea mea este că aplicaţiile tehnologiei în medicină se dezvoltă sau apar la un ritm mai înalt decât apar în societate. Şi asta cred că datorită faptului că societatea este mult mai interesată în partea medicală, pe partea de a asigura calitatea vieţii din punct de vedere al sănătăţii. Şi atunci medicina răspunde prin a-şi adapta şi însuşi tehnologii într-un ritm mai mare decât restul societăţii. Medicina s-a schimbat dramatic în ultimii 10-20 de ani, nu numai la noi, dar în general în lume. La noi s-a schimbat foarte mult şi datorită deschiderii pe care am avut-o după 1990 (...). Şi în Statele Unite şi aici n-am văzut nicio diferenţă, nici în aparatură, nici în diagnostic, nici în tratament. Deci începem să intrăm în rândul lumii. Sigur că toate aceste lucruri costă, costă foarte mult", a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Academiei Române.

Nicolae-Victor Zamfir a participat, vineri, la a doua ediţie a Conferinţei naţionale cu participare internaţională "Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI", organizată de Academia de Ştiinţe Medicale şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" (UMFST) din Târgu Mureş, în cadrul căreia a moderat secţiunea "Laser şi Microsisteme".

"Ideea de a face o conferinţă pe tehnologii este extraordinară, pentru că e de mare actualitate, iar o conferinţă are rolul să pună laolaltă, nu să facă un raport la ce există în lume, ci să pună la aceeaşi masă oamenii care produc tehnologiile şi ştiu ce înseamnă, cu cei care le folosesc. În cazul acesta, medicii, iar cei care ştiu despre tehnologii sunt fizicienii şi inginerii care le construiesc. Deci e extraordinar de importantă o astfel de conferinţă, iar UMFST Târgu Mureş e un loc extrem de propice pentru că e singura universitate din România, cred, care implică şi partea medicală şi partea tehnică, deci au comunităţi de ambele categorii", a afirmat Zamfir.

Vicepreşedintele Academiei Române consideră că pe măsură ce tehnologia medicală avansează, şi pacienţii devin mai pretenţioşi, inclusiv pacienţii români, care sunt foarte deschişi la noile tehnologii folosite în medicină, întrucât cunosc beneficiile.

"Tehnologiile se dezvoltă într-un ritm fantastic şi asta e dovada faptului că se cere şi oferta este pe măsură (...) Tehnologiile costă, orice aparat costă enorm pentru că implică foarte multă expertiză. O societate nu-şi poate permite să aibă un computer tomograf la fiecare dispensar (...) Trebuie o sistematizare a centrelor regionale, astfel încât orice om, orice cetăţean să aibă acces egal la astfel de tehnologii. De exemplu, spun eu, la 100 de kilometri să fie un computer tomograf", a mai spus Nicolae-Victor Zamfir.

Directorul executiv al conferinţei de la Târgu Mureş, Grigore Iuga, din partea Academiei de Ştiinţe Medicale, a precizat că în cadrul secţiunii "Laser şi Micrositeme" moderate de vicepreşedintele Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, au fost prezentate o serie de teme de interes.

Între acestea se regăsesc 'Inteligenţa Artificilă în medicină', cu participarea inginerului Dorin Comaniciu, membru de onoare al Academiei Române, vicepreşedinte executiv al companiei Siemens Healthineers, cu responsabilitate globală pentru Inteligenţa Artificială şi Inovaţia Digitală, coautor a peste 550 de brevete de invenţie şi a publicat 350 de lucrări, care au acumulat 61.000 de citări, cu un indice Hirsch de 102, conform Google Scholar 2023.

Între conferenţiarii secţiunii "Laser şi Microsisteme" s-au mai aflat profesor doctor Simion Aştilean, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Veaceslav Ursachi de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, profesorul Tudor Savopol de la Universitate de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", prof. univ. dr. Horia Stanca, UMF "Carol Davila", dr. Marcel Rad din Cluj-Napoca şi dr. Luiza Bot din Cluj-Napoca, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212