REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Nicoleta Pauliuc, inițiativă legislativă privind medicina personalizată

Nicoleta Pauliuc, inițiativă legislativă privind medicina personalizată

A.F. 22 decembrie 2022 | 00:00 383

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus miercuri în Parlament o inițiativă legislativă prin care li se acordă dreptul la medicină personalizată bolnavilor din România.

„Acest proiect de lege, pe care l-am realizat în parteneriat cu unii dintre cei mai buni medici pe care România îi are, s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc. Vrem să schimbăm cu totul felul în care ne raportăm la medicină – de a face în aşa fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicamentaţie să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient. Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice, nu li se vor mai aplica aceleaşi scheme de tratament generice şi nu se va mai folosi aceeaşi abordare generalistă. Ştim foarte bine că fiecare caz are particularităţile sale şi că detaliile fac toată diferenţa. Medicina personalizată – în unele cazuri, oamenii îi spun medicină de precizie – ne oferă una dintre cele mai mari oportunități pentru noi descoperiri medicale şi pentru tratamente făcute pe măsura necesităţii pacienţilor. Promisiunea medicinei de precizie este oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, una dintre iniţiatoarele legii.

În contextul în care România se află pe un nedorit loc 31 din 33 de ţări europene într-un clasament numit “Indicele European de Medicină Personalizată”, există un consens politic larg pentru sprijinirea acestui proiect legislativ.

“M-a bucurat faptul că demersului nostru s-a alăturat şi ministrul Alexandru Rafila. Acest consens este un semn foarte bun pentru bolnavii din România, pentru că ne arată că există susţinere şi de la nivelul Puterii Executive şi avem astfel şansa ca lucrurile să se urnească mai repede. Deja, prin Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, s-au făcut anumiţi paşi concreţi în direcţia medicinei personalizate. Era firesc ca acest drept să fie extins tuturor bolnavilor din România”, a explicat Nicoleta Pauliuc, scrie stiripesurse.ro.

O astfel de legislaţie a fost promovată, în ultimii ani, în mai multe ţări ale Uniunii Europene. S-a ţinut cont de concluziile raportului „Consiliului privind medicina personalizată pentru pacienți” realizat sub umbrela Consiliului Europei.

Pentru elaborarea proiectului, inițiatorii au organizat consultări ample. O parte dintre discuții au fost purtate cu reprezentanții pacienţilor din România, ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, dar și cu Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Centrul pentru Inovare în Medicină, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. De asemenea, la consultări au luat parte numeroși medici și reprezentanți ai mediului academic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
probabil aveti amnezie. Chiar ati uitat ca asa se proceda inainte de mizeria asta de plandemie ? In plandemie vi s-a impus voua medicilor sa faceti acelasi lucru pentru toti bolnavii. Adica masca pe nas si sufocare . Acum va faceti ca vreti binele oamenilor...Marsh !!! Nu va mai crede nimeni
1
0
Bineinteles ca ne aflam pe locul 31 din 33 - la toate lucrurile bune suntem fara exceptie pe ultimul, penultimul sau cel mult antepenultimul loc si la toate lucrurile rele pe primul, al doilea sau cel mult al 3 lea loc - accidente de circulatie, boli de inima, tbc, consum de alcool, etc … probabil si cancere numai ca suntem atat de p****i sau de ticalosi incat inca nu i-am numarat si nu stim cati sunt
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272