REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Dum., 1 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6503
26.4° Constanța Duminică, 1 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6503

Niculescu, președintele ANRE: Legea care va permite investițiile în eoliene pe mare ar putea fi gata în septembrie. Video

Niculescu, președintele ANRE: Legea care va permite investițiile în eoliene pe mare ar putea fi gata în septembrie. Video

Mirela PASCAL 22 iulie 2023 | 00:00 2417

George Niculescu, președintele al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, a vorbit, într-un interviu pentru Replica, despre o eventuală criză a facturilor la energie în iarna viitoare. Niculescu a vorbit și despre investiții în liniile de transport și distribuție a energiei, dar și despre Legea energiei eoliene din mare, un proiect care-i poartă semnătură și la care a lucrat din decembrie 2021, de pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Energiei.

Niculescu, presedintele ANRE: Legea care va permite investitiile in eoliene pe mare ar putea fi gata in septembrie. Video

În debutul interviului, George Niculescu a vorbit despre acomodarea la ANRE, după ce a preluat funcția în aprilie a.c. ”Sunt aproape trei luni de când am preluat acest mandat. Am fost investit de către Parlamentul României, cu un mandat de 5 ani și această schimbare, de la Ministerul Energiei la Autoritatea de Reglementare, vine într-un context în care lucrurile sunt oarecum mai așezate decât erau în toiul iernii, din punct de vedere al prețurilor la energie electrică și la gaze natura, dar nu înseamnă că problemele s-au terminat. În ceea ce privește situația facturilor, știm foarte bine că Guvernul României a inițiat o Ordonanță de Urgență, care pune sub umbrelă consumatorii casnici, până la 31 martie 2025. Din punctul acesta din vedere, cetățenii nu trebuie să îți facă griji. Consumatorii non-casnici au de asemenea prețurile plafonate la energie electrică și gaze naturale. Sunt și vouchere acordate de Ministerul Fondurilor Europene. Problemele pot decurge și de întârzieri în facturare, cum au fost cazurile unor furnizori. Rolul Autorității este acela de a fi arbitrul pieței de energie. Practic, noi trebuie să ținem cont de nevoile consumatorilor și să le protejăm drepturile acestora și să venit să corectăm asemenea situații, atunci când ele ne sunt semnalate. Noi monitorizăm piața en-gros de energie electrică și gaze naturale, astfel încât dacă vedem că este manipulată de anumiți jucători, să venim și să sancționăm. Nu este deloc de glumit cu această activitate. Amenzile pot reprezenta până la 5% din cifra de afaceri. Sumele sunt foarte mari. De asemenea, facem partea de tarife și de reglementări de tarife, pentru operatorii de distribuție și transport de energie electrică și gaze naturale. Avem o serie de atribuții, care dau Autorității o mare putere, în ceea ce privește sectorul energetic și de aceea, în momentul în care românii aveau atât de mare nevoie de o situație bine stabilită și clară, am considerat că este nevoie ca Autoritatea de Reglementare să implice mai mult. Văzând că acest lucru nu se întâmplă, de la nivelul funcției pe care o aveam în acel moment, de secretar de stat al Ministerului Energiei, evident că am lansat niște păreri prin care să îmi arăt nemulțumirea față de activitatea Autorității pentru că toată povara acelei perioade dificile era lăsată, intenționat sau nu, pe umerii Ministerului Energiei. Ministerul Energiei a depășit cu bine acea perioadă, dar cred că românii ar fi avut mai puțin de suferit, dacă și Autoritatea venea și punea umărul și intervenea în sprijin, în acea situație, care nu a fost deloc ușoară” a spus Niculescu.

Ce spune despre angajații pe ”pile”!

Întrebat ce s-a întâmplat cu angajații ”pe pile”, ai fostei conduceri, Niculescu spune că evaluează activitatea funcționarilor și, dacă va fi nevoie, va face restructurări.

”Cred că important pentru instituție și pentru cei care ne urmăresc este felul în care activitatea cei care se află în instituție. Eu nu o să fac un proces celor care au venit în această instituție înainte de mine. Mai puțin mă interesează felul în care aceștia au venit în instituție. Cred că de interes pentru consumatorii de pe piața de energie este felul în care aceștia își fac treaba, care este gradul de implicare al acestora, care este capacitatea lor de a muncii și de a aduce soluții, în situația în care avem nevoie de soluții pe tot ce înseamnă piață de energie. Cred că timpul ne va arată cine are capacitatea de efort și este disponibil să facă efort. Evident că evaluarea acestora este un proces continuu. Sunt oameni care fac o treabă foarte bună și la un moment dat nu mai au randamentul pe care îl aveau înainte și sunt oameni, care, apăsând butoanele corecte, îi poți stimula să facă o treabă foarte bună, deși până în acel moment nu o făceau. Peste 10 ore pe zi mi le petrec la birou, pentru că îmi place ceea ce fac și trebuie să dau un exemplu. Așa făceau și în Minister. Oamenii trebuie să țină pasul cu mine în ceea ce înseamnă disponibilitate de efort și muncă”

Mai multe despre acest subiect, în VIDEO de  mai jos:


Întrebat cum stă România cu investițiile în privința energiei electrice la acest moment, Niculescu a răspuns: ”Suntem într-o plină cursă în ceea ce privește noile investiții, pentru că Guvernul a pus la dispoziție sume fără precedent. Nu am avut niciodată nivelul acesta de finanțare la dispoziția societăților comerciale, instituțiilor publice, operatorilor de distribuție și operatorilor de transport. Vă pot spune că doar pentru partea de distribuție, din fondul de modernizare, la Ministerul Energiei sunt 1,3 miliarde de euro la dispoziție, pentru investiții. Pentru operatorul de transport Transelectrica, au fost disponibili și s-au și semnat contracte de finanțare în valoare de 424 de milioane de euro. Pentru producția de energie electrică, din surse de energie regenerabile, au fost puși la dispoziție 475 de milioane de euro. Urmează scheme de sprijin pentru instituțiile publice, pentru producție de energie electrică, pentru autoconsum, adică pentru primării și companii din subordinea lor, în valoare de 500 de milioane de euro. Cred că foarte curând vom vedea puse în funcțiune aceste investiții, vom vedea noi capacități de producție care intră în sistem, dar și o întărire a acestuia. Din punctul acesta de vedere să știți că sunt optimist.  Nu văd factorii care ne-ar duce într-o situație de blackout, pentru că, dacă până anul trecut vedeam România era dependentă de importuri de energie electrică, adică aveam un consum mai mare decât ceea ce produceam, în momentul de față situația s-a schimbat. Exportăm mai multă energie decât importăm. Evident, acest lucru se întâmplă și datorită faptului că prețul energiei în România este mai mic decât al celorlalte state cu care suntem conectați. În ceea ce privește interconectările, suntem conectați cu toate țările vecine”

Legea energiei eoliene din mare, un proiect ambițios, marca George Niculescu

De asemenea, președintele ANRE a vorbit și despre Legea energiei eoliene din mare, un proiect care-i poartă semnătură și la care a lucrat din decembrie 2021, de pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Energiei. Este un proiect care va întări capacitatea României de a produce energie din surse regenerabile.

”Este un proiect pe care l-am început în luna decembrie 2021. Pentru a dezvolta proiecte de producere a energiei electrice în Marea Neagră, pentru a instala turbine de energie în Marea Neagră, în anul 2021 nu știai de la care instituție trebuie să primești autorizație, ce instituție poate să îți concesioneze terenul pentru a face investiția, nu știai absolut nimic. În momentul acela, observând că României îi lipsește acest cadru legislativ, în timp ce țări precum Polonia și Belgia deja investeau, am vorbit cu Ministrul energiei la acel moment, domnul Virgil Popescu, l-am întrebat care sunt planurile domniei sale pentru acest sector și mi-a spus că pot să mă ocup fără niciun fel de probleme de acest proiect. Mi-a dat voie să îmi alcătuiesc echipa din minister cu care pot să lucre și prin ordin de ministru m-a desemnat coordonator al echipei de lucru. Evident că am avut nevoie de sprijin și că am făcut deplasări externe astfel încât să înțeleg cum funcționează această industrie nouă. Nu existau reglementări. Am făcut totul de la zero. (...)”,a  spus șeful ANRE.

Proiectul este în dezbatere publică

”Practic, această vizită, pe care am făcut-o între 5 și 14 iulie a.c., a încheiat acest parcurs al draftului legii Offshore Wind, urmând ca ultimele comentarii să le avem pe data de 21, primite de la partenerii americani. Nu a fost un proces deloc ușor. Am făcut totul de la zero, în ideea ca România trebuie să fie prima țară de la Marea Neagră, care dezvoltă o astfel de industrie, pentru că atunci când companiile vor veni în țara noastră și în special în Constanța, avem nevoie și de infrastructură portuară puternică. Atunci când țări precum Bulgaria, vor dezvolta și ele aceste proiecte, companiile nu se vor muta din Constanța, ci vor opera tot de aici. Nu putem să dezvoltăm o astfel de industrie decât dacă avem un cadru legislativ. Când am plecat din Minister proiectul legislativ era gata în proces de aproximativ 85%. Costurile vor fi suportate în totalitate de companiile private care vor veni. Acest cadru legislativ l-am gândit în așa fel încât să punem în echilibru nevoile statului român. Suprafețele care se vor concesiona, se vor concesiona cu un cost. Trebuie să ținem cont de beneficiile pe care le aduce această nouă industrie. Vorbim de zeci de mii de noi locuri de muncă, de cantități de energie electrică foarte mari care se vor produce și vor intra în sistem, punând presiune pe preț și atunci toată industria și piața românească va beneficia de costuri mai mici la energie electrică. Văd numai avantaje pentru a dezvolta această industrie. Se vor respecta toate condițiile respectării mediului înconjurător. Niciodată nu vom intra într-un conflict cu biodiversitatea Mării Negrii, din punct de vedere al florei și faunei, cu interesele noastre de a produce energie electrică. Se vor ține cont de toate rutele de transport civile, rutele militare de transport. Proiectul este în dezbatere 30 de zile. Eu spun că nu ne prinde sfârșitul lunii septembrie fără acest cadru legislativ”, a completat șeful ANRE.

Proiectul eolian off-shore va întări capacitatea României de a produce energie din surse regenerabile

Cum mai stam în privința energiei regenerabile? ”Procente mari din consumul nostru sunt asigurate prin energie regenerabilă. Proiectul acesta eolian off-shore va întări capacitatea României de a produce energie din surse regenerabile. Am văzut, în contextul războiului din Ucraina, ce poate să facă dependența de gazul rusesc economiilor din Europa. Este evident că nu putem să mai continuăm așa. Atât România, cât și celelalte țări trebuie să își continue acest drum al tranziției energetice, iar varianta o reprezintă energia regenerabilă. România este într-o poziție foarte avantajoasă, având rezerve mari de gaze naturale în Marea Neagră, pe care pe de-o parte le exploatăm, iar pe de alta urmează să le exploatăm din 2027”, a spus Niculescu.

Parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată mai mare decât un reactor de la CNE Cernavodă

Preşedinte ANRE a vorbit și despre parcul fotovoltaic care va fi construit în România și care va avea o putere instalată mai mare decât aceea a unui reactor de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă. Există o cerere pentru autorizaţii de funcţionare. ”Este un proiect care a venit la Autoritatea de Reglementare, pentru a obține autorizația, a cărui putere este mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă. Aceste proiecte regenerabile capătă o dimensiune foarte mare. A fost o secetă de investiții în acel sector. Iată că printr-un cadru legislativ predictibil, pe fondul stimulentelor și fondurilor care sunt puse la dispoziție investitorilor, astăzi putem să vorbim despre investiții precum acel proiect care depășește 1 miliard de euro. Cred că trebuie să ne menținem pe drumul pe care am început să mergem. Să nu mai modificăm cadrul legislativ și să dăm dovadă în relația cu investitorii, ținând cont de nevoile consumatorilo, pentru că toate aceste proiecte nu s-ar realiza dacă cineva nu ar consuma această energie care se produce”


Mai multe, în materialul VIDEO de mai jos:


Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516